Φωτιά στην Εύβοια: Πόσο επηρέασε ο καπνός την ατμόσφαιρα της Αττικής

Φωτιά στην Εύβοια: Πόσο επηρέασε ο καπνός την ατμόσφαιρα της Αττικής

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του EAA, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ανήλθαν στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ατμόσφαιρα το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική επηρεάστηκε από τη μεγάλη πυρκαγιάς στην Εύβοια, καθώς ο αέρας μετέφερε καπνό αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις σωματιδίων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), Βαγγέλη Γερασόπουλο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα ανήλθαν στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «οι συγκεντρώσεις αυτές δεν ήταν υψηλές και δεν ήταν ανησυχητικές, γιατί ο καπνός κινήθηκε σε υψηλότερα στρώματα» και από τις πρώτες πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα.

Οι δορυφόροι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία της πυρκαγιάς και λόγω των βόρειων ανέμων ο καπνός κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση, έως και 150 χλμ., επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής, «φθάνοντας μέχρι το Μυρτώο πέλαγος και δίνοντας αυτή την ζοφερή εικόνα πάνω από το Αιγάλεω».

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, δρ. Μετεωρολογίας, Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε πώς προέκυψε το πυκνό αυτό νέφος καπνού.

Οπως είπε, η περιοχή που κάηκε στην Εύβοια «δεν έχει δεχθεί δασική πυρκαγιά, τουλάχιστον σημαντική, τα τελευταία 20 χρόνια». Συνεπώς, «υπήρχε διαθέσιμη καύσιμη ύλη και η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά ξηρή -κυρίως της νεκρής καύσιμης ύλης- με αποτέλεσμα η δασική πυρκαγιά υπό τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, να αποκτήσει ένταση. Το χρώμα του καπνού, το πυκνό μαύρο χρώμα, οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν επιδεινώνει μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά ανατροφοδοτεί και την ίδια την κλιματική κρίση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτές της Ρωσίας. Εκεί, μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες εκλύθηκαν 17,2 γιγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέσω του καπνού που έκανε τον γύρο του κόσμου. Επίσης απελευθερώθηκε διοξείδιο του άνθρακα από την καμένη βλάστηση όπου ήταν «αποθηκευμένο» επί αιώνες.

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT