«Δεν διδάσκουν τα Θρησκευτικά»

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων καταγγέλλει τους δασκάλους στο υπουργείο Παιδείας

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαχαίρια έβγαλαν θεολόγοι κατά των δασκάλων, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν διδάσκουν τα Θρησκευτικά στα δημοτικά σχολεία. Εάν ισχύει, ποιος ο λόγος; Οι διδακτικές αδυναμίες των δασκάλων; Ιδεολογικοπολιτικές απόψεις των δασκάλων ή μήπως πίσω από την καταγγελία υπάρχει η προσπάθεια των θεολόγων να βρουν μια θέση στον… ήλιο της δημόσιας εκπαίδευσης;

«Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Σταύρος Πετράκης.

Ειδικότερα, τα Θρησκευτικά διδάσκονται εβδομαδιαίως στο δημοτικό 2 ώρες σε Γ΄ και Δ΄ Τάξη και από μία ώρα σε Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξη. «Οντως, κάποιες φορές ο δάσκαλος δεν δίδασκε το μάθημα», παρατήρησε μιλώντας στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, γονιός μαθητή δημοτικού. Ευνόητοι οι λόγοι του όρου για την προστασία του παιδιού, αλλά η σχετική καταγγελία έχει γίνει ήδη στο υπουργείο Παιδείας από την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ). Σε επιστολή της προ ημερών στον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, η ΠΕΘ αναφέρει ότι «σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από μαθητές που έχουν προχωρήσει στο γυμνάσιο και μας τις μεταφέρουν οι θεολόγοι των γυμνασίων, αλλά και με βάση δική μας έρευνα, με ερωτηματολόγιο προς γονείς μαθητών, οι δάσκαλοι έχουν καταργήσει, σιωπηλά, τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ή τα διδάσκουν πλημμελώς. Ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ως προς το θέμα της, κατά το Σύνταγμα και τον νόμο, ορθόδοξης χριστιανικής μόρφωσης των παιδιών του δημοτικού σχολείου, διότι η έλλειψη της διδασκαλίας ή η πλημμελής διδασκαλία του θεολογικού μαθήματος δημιουργεί τεράστια κενά και μεγάλης έκτασης θρησκευτικού αναλφαβητισμού στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο των μαθητών».

«Δεν είναι υπερβολή που μιλάμε για όλη τη χώρα. Το πρόβλημα είναι έντονο», τόνισε στην «Κ» ο Ηρακλής Περάκης, πρόεδρος της ΠΕΘ και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. «Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Κάθε δάσκαλος οφείλει να ολοκληρώνει τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος και ελέγχεται γι’ αυτό», αντιτείνει, μιλώντας στην «Κ», ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σταύρος Πετράκης. Μάλιστα, επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση της Ενωσης ανέφερε ότι το κάνει για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των θεολόγων στην εκπαίδευση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι θέσεις που δόθηκαν σε θεολόγους για διορισμό σε γυμνάσια και λύκεια είναι πολύ λίγες (φέτος 142 σε σύνολο 4.738), ενώ η αναμονή σε θέση αναπληρωτή προσεγγίζει τη δεκαετία.

Η ΠΕΘ από την πλευρά της, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη διδασκαλίας των Θρησκευτικών από δασκάλους, ζητάει από το υπουργείο να το διδάσκουν θεολόγοι. «Η θέση του κλάδου των δασκάλων ότι “ο πολυδύναμος δάσκαλος είναι ο μόνος κατάλληλος να διδάξει στο δημοτικό σχολείο” είναι ένα θέμα με πολλές δυνατές ερμηνείες, καθώς χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι στην Ευρώπη ο δάσκαλος της πρωτοβάθμιας απαιτείται, πέραν των παιδαγωγικών του γνώσεων, να έχει εξειδικευτεί και στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμεί να διδάξει, προκειμένου να πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να μπορεί να το διδάξει», λέει η Ενωση, και προσθέτει ότι οι δάσκαλοι έχουν αποδεχθεί άλλες ειδικότητες που διδάσκουν στα δημοτικά (ξένων γλωσσών, γυμναστές, τεχνών).

«Δεν θα επιτρέψουμε να βρουν πεδίο εφαρμογής τέτοια ακραία αντιεπιστημονικά, αντιπαιδαγωγικά σχέδια, που σκοπό έχουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία και τον ρόλο του δημοτικού σχολείου και τον αναντικατάστατο ρόλο του δασκάλου», απαντάει η ΔΟΕ, στέλνοντας μήνυμα προς τους θεολόγους και τους φιλολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας τοποθετείται αρνητικά στο αίτημα της ΠΕΘ, η οποία εμφανίζεται να εμμένει.

Θεολόγοι απορρίπτουν, εμμέσως, την Ηθική

Ηθική ή θρησκειολογία; Αυτό είναι το θέμα της νέας διελκυστίνδας θεολόγων – υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά την απόφαση του υπουργείου οι μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά να διδάσκονται Ηθική. Ηδη, όπως παρουσίασε η «Κ» (19/7), το υπουργείο έχει τις ενέργειες για κατάρτιση του προγράμματος σπουδών από ομάδα πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών. Η θεσμοθέτηση νέου μαθήματος εκτιμάται πως θα αυξήσει τις αιτήσεις για απαλλαγή από γονείς μαθητών, οι οποίες σήμερα είναι γύρω στις 10.500 ετησίως. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Κυριακή Πιερρακάκη, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» προτείνει «μια ενιαία, συμπεριληπτική, υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση, η οποία να λαμβάνει υπόψη την τοπική θρησκευτική παράδοση και ταυτόχρονα να ανοίγεται σε ζητήματα οικουμενικού προβληματισμού, με στόχο την προετοιμασία υπεύθυνων πολιτών και την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης». Ταυτόχρονα, τονίζει «τους κινδύνους από τυχόν μονομερείς προσεγγίσεις του ζητήματος της θρησκευτικής εκπαίδευσης, το οποίο είναι πολύπλοκο, καθότι έχει σύνθετες παιδαγωγικές, θεολογικές, πολιτικές, νομικές και κοινωνικές διαστάσεις».

Ζητούν το μάθημα που θα διδάσκονται οι απαλλασσόμενοι μαθητές να είναι θρησκειολογικού προσανατολισμού.

Παρότι ο Σύνδεσμος δεν παίρνει ευθέως θέση –επικρίνει βέβαια το υπουργείο επειδή αποφάσισε χωρίς προηγούμενο διάλογο– είναι σαφές ότι τα μέλη του προκρίνουν το μάθημα που θα διδάσκονται οι απαλλασσόμενοι μαθητές να είναι θρησκειολογικού προσανατολισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT