Σε επιφυλακή για έξαρση της πανώλης

Ζώα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων αναμένονται στην Ελλάδα –μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 35 μονάδες–, καθώς ζώα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό βρέθηκε ότι έχουν ταξιδέψει σε κτηνοτροφικές μονάδες σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Η απαγόρευση μετακινήσεων και σφαγών θα ισχύσει και την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε. Ο υπουργός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι εξαγωγές της χώρας, κυρίως όσον αφορά τη φέτα, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία πότε και με πόσες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο θα κλείσει ο κύκλος της ζωονόσου. Στο θέμα των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους, των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν λόγω της ασθένειας, ο κ. Τσιάρας επέμεινε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική καταγραφή της απώλειας ζωικού κεφαλαίου προκειμένου να προσδιορίσουμε τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου».

Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο υπουργών, ώστε να υπάρξουν κοινά μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και να εξεταστούν πρόσθετες λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανώλης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων «με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν σε έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν».

Στο μεταξύ, δύο ακόμη θετικά δείγματα επιβεβαιώθηκαν χθες στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε μονάδα στο Ηράκλειο, όπου πρόσφατα είχαν μεταφερθεί αναπαραγωγικά ζώα από τον εισαγωγέα στη Λάρισα. Ο υπουργός, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις όσον αφορά την προέλευση της νόσου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας, τα ζώα που έφεραν την πανώλη στην Ελλάδα προέρχονται από τη Ρουμανία. Ωστόσο, η διάδοση έγινε από ζώα γεννήτορες, τα οποία εισήχθησαν από την Κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια διοχετεύτηκαν σε φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο υπουργός, μια φάρμα στη Θεσσαλία που εισάγει γεννήτορες (ζώα αναπαραγωγής) γειτνίαζε με πολλές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή της Λάρισας, που είχαν ζώα για πάχυνση, τα οποία είχαν φέρει από τη Ρουμανία. «Τα ζώα αναπαραγωγής (γεννήτορες) διοχετεύτηκαν στη συνέχεια σε πελάτες σε Ηπειρο, Αττική, Δυτ. Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Αν. Μακεδονία, Κρήτη, Στερεά, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα.

Το κόστος των ζώων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεννήτορες είναι ζώα ειδικής ράτσας (λαγκούνα), τα οποία εισάγονται από τη Γαλλία και εφόσον συνοδεύονται από κατάλληλα πιστοποιητικά σε σχέση με το γενεαλογικό τους δέντρο κοστίζουν από 2.000 έως και 5.000 ευρώ. Τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται λόγω του γενετικού τους υλικού για γενετική βελτίωση στις κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να δώσουν απογόνους που θα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αποτελούν βέβαια επένδυση – πολύτιμο απόκτημα για τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, τα ζώα για πάχυνση που εισάγονται από τη Ρουμανία κοστίζουν πολύ λιγότερο (περίπου 300 ευρώ) και παραμένουν για λίγο χρονικό διάστημα στις κτηνοτροφικές μονάδες για να πάρουν βάρος και στη συνέχεια να πουληθούν για κρέας.

Οπως προκύπτει, όμως, από όσα παρουσίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες, πολλές μονάδες που είχαν πληρώσει αρκετά χρήματα για να προμηθευτούν καλό γενετικό υλικό, εξαιτίας της γειτνίασης των γεννητόρων με μολυσμένα ζώα, μολύνθηκαν με τον ιό της πανώλης, οπότε και οι κτηνοτρόφοι έχασαν όλα τους τα ζώα τα οποία θανατώθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Δημήτρης Μόσχος εξηγεί ότι ένας κτηνοτρόφος που έχασε όλα του τα ζώα έχει υποστεί καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. «Εμείς έχουμε ζητήσει ένας ζωέμπορος που εμπορεύεται ζώα για κρέας, να μην τα βάζει στις ίδιες ή διπλανές σταβλικές εγκαταστάσεις με τα ζώα αναπαραγωγής, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με τις ζωονόσους και τον κίνδυνο εξάπλωσης». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κτηνοτρόφος, δεν έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τις μονάδες μας». Πάντως, χθες ο υπουργός κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτή την προοπτική η κρίση αυτή να οδηγήσει σε αλλαγές. «Ενδεχομένως πρέπει να δούμε στο μέλλον μια συνολική αναδιοργάνωση, τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας», τόνισε, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα εξεταστεί και «η ανάγκη κάλυψης των κενών που μπορεί να υπάρχουν σε υπηρεσίες στην περιφέρεια».

Οσον αφορά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην παραγωγή εξαιτίας της πανώλης, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η καταγραφή των κρουσμάτων ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας, που είναι η καρδιά της παραγωγής της φέτας, προφανώς δημιουργεί ένα ζήτημα στη μελλοντική παραγωγή, αν έχουμε απομείωση του ζωικού κεφαλαίου». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.

Οι αριθμοί

11 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας έχουν «υποδεχθεί» ζώα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

13.000 αιγοπρόβατα έχουν σφαγεί προληπτικά στην Ελλάδα, από τα 15 εκατ. συνολικά.

213.000 ζώα έχουν σφαγεί στη Ρουμανία, από τα 12 εκατ. συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT