Νήσος Χρυσή: Απομάκρυνση αποβλήτων και υπολειμμάτων από κατασκευές

Νήσος Χρυσή: Απομάκρυνση αποβλήτων και υπολειμμάτων από κατασκευές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκκρεμότητα δεκαετιών στην πανέμορφη νήσο Χρυσή, απέναντι από την Ιεράπετρα Κρήτης, έρχονται να αντιμετωπίσουν ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Οι δύο φορείς αποφάσισαν να συνεργαστούν για την απομάκρυνση όλων των στερεών αποβλήτων και των υπολειμμάτων κατασκευών, που έχουν μείνει εδώ και πολλά χρόνια στο νησί. ΟΦΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου καθαρισμού.

Στη νήσο Χρυσή, γνωστή αλλιώς και ως Γαϊδουρονήσι, πριν από τρία χρόνια γκρεμίστηκαν και απομακρύνθηκαν είκοσι παραπήγματα. Ωστόσο, πολλά υπολείμματα πρόχειρων κατασκευών, όπως και άλλα στερεά απόβλητα (ξύλα, λαμαρίνες, λάστιχα, ομπρέλες, γεννήτριες και άλλα απορρίμματα) παραμένουν διάσπαρτα. Οι θέσεις τους όμως είναι πλέον καταγεγραμμένες και με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών. Με το σχέδιο καθαρισμού όλη αυτή η «σαβούρα» θα φύγει από το νησί.

Η νήσος Χρυσή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγιο άγριας ζωής και αναδασωτέα έκταση, ενώ μαζί με τη γειτονική βραχώδη νησίδα Μικρονήσι αποτελούν περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Eνα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι οι εκτάσεις αμμοθινών με κέδρους, οι οποίες ανήκουν στους φυσικούς τύπους οικοτόπων προτεραιότητας της Ε.Ε.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έντονη και ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα στο νησί, που δημιούργησε κινδύνους για μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το κεδρόδασος υποβαθμίστηκε, ενώ περιοχές είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία τέθηκαν όροι και περιορισμοί για την προστασία της φύσης της νήσου Χρυσής.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, μεταξύ των άλλων, απαγορεύθηκε κατά τη θερινή περίοδο η αποβίβαση επισκεπτών από τουριστικά πλοία και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μέσω των αυθαίρετων προβλητών που υπάρχουν στο νησί, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά μόνο ο περίπλους του νησιού, καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την περίφραξη του κεδροδάσους και τη διάθεση σκάφους στη δασική υπηρεσία για περιπολίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT