ΠΑΔΑ: Στα μαχαίρια πρύτανης και συμβούλιο

ΠΑΔΑ: Στα μαχαίρια πρύτανης και συμβούλιο

Το παρασκήνιο της έντασης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Ο πρύτανης κ. Καλδής παύθηκε από τη θέση του μετά την πρόταση δυσπιστίας, με κομβικό ζήτημα τους χειρισμούς του κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ακινήτου.

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατη κρίση μαστίζει τα ηγετικά κλιμάκια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), με σοβαρές καταγγελίες, τραγελαφικές καταστάσεις και πολύ παρασκήνιο. Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, χωρίς ωστόσο να έχει αρμοδιότητα λόγω του αυτοδιοίκητου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να στείλει την υπόθεση στην Αρχή Διαφάνειας, καθώς υπάρχουν και οικονομικής φύσης ζητήματα.

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του σίριαλ είναι ο πρύτανης Παναγιώτης Καλδής και γύρω του κινούνται τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης, αντιπρυτάνεις, καθώς και διοικητικά στελέχη του ιδρύματος. Για το ξετύλιγμα του κουβαριού, να σημειωθεί ότι το 2023 έγιναν εκλογές για το 11μελές συμβούλιο διοίκησης στο ΠΑΔΑ και εξελέγη πρύτανης ο κ. Καλδής. Ο ίδιος, ωστόσο, ήταν πρύτανης την προηγούμενη τετραετία, αλλά τότε δεν είχαν θεσμοθετηθεί τα συμβούλια (θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4957/2022).

Ειδικότερα, το συμβούλιο διοίκησης με απόφαση στις 31 Ιουλίου έπαυσε τον κ. Καλδή από τη θέση του πρύτανη και από εσωτερικό μέλος του συμβουλίου. Οι λόγοι περιγράφονται στη δεκασέλιδη πρόταση δυσπιστίας του συμβουλίου, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ». Ενδεικτικά, η πρόταση λέει μεταξύ άλλων:

• «Δυστυχώς, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του Σ.Δ. του Πανεπιστημίου έχει φαλκιδευτεί ανεπανόρθωτα από πράξεις ή και παραλείψεις του πρύτανη».

• «Ο πρύτανης δεν μεριμνά για την προσήκουσα υλοποίηση όλων των αποφάσεων του Σ.Δ., δεν το ενημερώνει εγκαίρως και προσηκόντως για διάφορες ενέργειές του και δεν εισακούει τα αιτήματα των μελών του».

• «Ο πρύτανης δεν διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Σ.Δ.».

Είναι εμφανής, δηλαδή, από το έγγραφο η έλλειψη συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του κ. Καλδή και μελών του συμβουλίου. Η κορυφή του παγόβουνου, βέβαια, είναι οι χειρισμοί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ακινήτου για το «Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», όπως ονομάζεται. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη κατά την προηγούμενη θητεία του κ. Καλδή, την οποία ενέκρινε τότε, αρμοδίως, η σύγκλητος του ιδρύματος. Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο στο συμβούλιο διοίκησης, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος του και καθηγήτρια του ΠΑΔΑ Εφη Παπαγεωργίου, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που προβληματίζουν. Ενδεικτικά, όπως λέει η κ. Παπαγεωργίου, «το κτίριο δεν έχει μελέτη στατικής επάρκειας». «Ο πρύτανης δεν επεδίωξε να εκπληρώσει το αίτημα του συμβουλίου για διερεύνηση της δυνατότητας λήψης γνωμοδότησης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη στατική επάρκεια του ακινήτου, ως σημαντικού στοιχείου για τη συνέχιση της διαδικασίας. Αντί αυτού, σε συνεργασία με τον εκτελεστικό διευθυντή, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το όργανο αναθέτοντας σε τρεις επιπλέον πιστοποιημένους από το ΤΕΕ εξωτερικούς εκτιμητές, να αποφανθούν εκ νέου για την αξία του ακινήτου». Διχογνωμία υπάρχει και για την αξία του ακινήτου καθώς, όπως λέει η κ. Παπαγεωργίου, «εκτιμητής την όρισε σε 7.030.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 3.700.000 ευρώ». Μάλιστα η σύμβαση της αγοράς έφθασε μέχρι και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που διατύπωσε ενστάσεις, όπως λέει το συμβούλιο στην απόφαση για την παύση του πρύτανη.

Εντέλει, φθάσαμε στην απόφαση της 1ης Αυγούστου για παύση του κ. Καλδή, αλλά και εκεί υπάρχει διχογνωμία. Την παύση αποφάσισαν 6 μέλη του συμβουλίου, ενώ ο νόμος απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 8/11. Ετσι, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χθες έστειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερώτημα –με τη σήμανση του εξαιρετικά επείγοντος– «εάν ανάγεται σε ποσοστό ή απόλυτο νούμερο τα 8/11 των ψήφων για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρύτανη», όπως ορίζει διάταξη του ν. 4957/2022.

Πράξεις επί πράξεων

Από την άλλη, κατεγράφη το εξής τραγελαφικό. Ο ένας αντιπρύτανης του ΠΑΔΑ, ο Θεόδωρος Ξάνθος, εξέδωσε (την 1η Αυγούστου) διαπιστωτική πράξη με την οποία έπαυσε τον πρύτανη. Κατόπιν, έτερος αντιπρύτανης, ο Πέτρος Καλαντώνης, εξέδωσε άλλη διαπιστωτική πράξη με την οποία ακυρώνει τη διαπιστωτική πράξη του κ. Ξάνθου «ως μη νόμιμη λόγω μη ύπαρξης της αυξημένης πλειοψηφίας 8/11 που απαιτεί το άρθρο 14 παρ. 3 νόμου 4957/2022». Ουσιαστικά, αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η «Κ» επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει με τον κ. Καλδή, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Η ισοψηφία

Πίσω από τα παραπάνω υπάρχει παρασκήνιο. Με βάση τον νόμο, το συμβούλιο των ΑΕΙ αποτελείται από 6 πανεπιστημιακούς του ιδρύματος, οι οποίοι επιλέγουν τα πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη. Πρύτανης εκλέγεται από τα 11 μέλη ένας εκ των έξι. Ωστόσο, στο ΠΑΔΑ μεταξύ των εσωτερικών μελών υπήρξε ισοψηφία (3-3) υπέρ των δύο υποψηφίων πρυτάνεων. Τελικά, κατά τις συνομιλίες προκρίθηκε ο κ. Καλδής, ο οποίος ήταν πρώτος στις ψήφους μεταξύ των έξι. Eτσι, από όσους εξωπανεπιστημιακούς είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για θέση εξωτερικού μέλους του συμβουλίου διοίκησης, επελέγησαν τρεις που φέρεται να υποστήριζαν τον κ. Καλδή. Στον… δρόμο, βέβαια, υπήρξαν διαφωνίες των μελών, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραίτηση ενός εξωτερικού μέλους (της Ισμήνης Κριάρη, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Η μια πλευρά κατηγορεί τον πρύτανη για αυταρχική συμπεριφορά, η δε πλευρά του πρύτανη υπονοεί ότι οι «αντίπαλοί» του στο συμβούλιο επιβουλεύονται τη θέση του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT