Δήμος Αθηναίων: Εμπλουτίζει τη βεντάλια των ψηφιακών υπηρεσιών

Δήμος Αθηναίων: Εμπλουτίζει τη βεντάλια των ψηφιακών υπηρεσιών

Νέες υπηρεσίες υπηρεσίες προς τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες υπηρεσίες προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων μέσω της τεχνολογίας. Ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ξεναγήσεις στην πόλη, υιοθεσία δέντρων, διοργάνωση διαγωνισμού καινοτομίας και έξυπνα ρολόγια για ευπαθείς πολίτες είναι μερικές από τις υπηρεσίες προς τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΕΜ (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων) με την υλοποίηση προγραμμάτων εξελίσσει ήδη υπάρχουσες ψηφιακές εφαρμογές, δημιουργεί νέες, αλλά και υποστηρίζει καινοτόμους ιδέες ώστε να βγουν στην αγορά. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ήταν η κατάργηση της εκτύπωσης και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής. «Είναι αδιανόητο για μια εταιρεία πληροφορικής να εκτυπώνει έγγραφα, ενώ μπορεί να κάνει διαφορετικά», τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της, Λάζαρος Καραούλης.

Παράλληλα, 70 δημότες, κυρίως ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν λάβει έξυπνα ρολόγια τα οποία καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του χρήστη, ενώ τον συνδέουν άμεσα με τις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι» και του «Χαμόγελου του Παιδιού», σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια. Τα ρολόγια έχουν, επίσης, σύστημα γεωεντοπισμού ώστε σε περίπτωση που ο πολίτης που το φοράει πέσει, χάσει τις αισθήσεις του ή χαθεί, να μπορούν οι υπηρεσίες να εντοπίσουν πού βρίσκεται. Η εφαρμογή του συστήματος με τα έξυπνα ρολόγια, σύμφωνα με τον κ. Καραούλη, έχει ξεκινήσει, ωστόσο, «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο μήνυμα προς τις υπηρεσίες».

Οπως έχει τονίσει στην «Κ» η Ολγα Δούρου, αντιδήμαρχος Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας, το πρόγραμμα, που τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά, αναμένεται να επεκταθεί, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί, από τη μία, τη σύμφωνη γνώμη αυτών που συμμετέχουν, αλλά και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν έστω σε βασικές λειτουργίες ένα smartwatch.

H ΔΑΕΜ οργάνωσε επιπλέον φέτος ένα διαγωνισμό καινοτομίας, το «Hackathlon», όπου συμμετείχαν περίπου 300 άτομα και 60 ομάδες, καταθέτοντας εφαρμογές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε ο Δήμος Αθηναίων να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του. Οι 4 ιδέες που βραβεύτηκαν βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Μέσω της διαδραστικής εφαρμογής «Athens Trees», οι Αθηναίοι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν «σε πραγματικό χρόνο όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη», σύμφωνα με τον κ. Καραούλη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούν, επίσης μέσω της εφαρμογής, να «υιοθετήσουν» και κάποιο δέντρο.

Τα ψηφιακά ραντεβού για ξεναγήσεις στην πόλη θα ξεκινήσουν πάντως ξανά από Σεπτέμβριο, μια και οι ξεναγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου σε αυτή την υπηρεσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT