Το Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική έρχεται με φόρα

Το Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική έρχεται με φόρα

Εξασφάλισε επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν και τη Γ.Γ. Ερευνας και Καινοτομίας, ενώ στοχεύει και σε πρόσθετους πόρους από βιομηχανίες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ σημαντική πορεία προς ένα Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική χαράσσει η ομάδα των διεθνώς καταξιωμένων ερευνητών του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Πριν από λίγες μέρες κέρδισε μια ανταγωνιστική επιχορήγηση άνω των 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα 15 εκατ. από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας. Στο νέο Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική, με το όνομα HERON (ΗΡΩΝ), θα ηγούνται οι καθηγητές στο ΕΜΠ Πέτρος Μαραγκός (διευθυντής) και Ευάγγελος Παπαδόπουλος (αναπληρωτής διευθυντής), ενώ ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Εμίρης, θα ενεργεί ως συντονιστής του έργου ανάπτυξης του HERON.

Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της ρομποτικής υπηρεσιών, κρίσιμες για την Ελλάδα, συγκεκριμένα τη Ρομποτική Πεδίου, την Υγειονομική Ρομποτική και τη Ρομποτική Ασφαλείας. Φιλοδοξία της ερευνητικής ομάδας είναι η αλλαγή της δημιουργικής/κατασκευαστικής νοοτροπίας στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό το HERON έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς στη ρομποτική, όπως το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής κι εκπαιδευτικής του δυναμικής και της καινοτομίας. Στόχος του νέου Κέντρου είναι να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση από βιομηχανίες και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχει εξασφαλίσει πάνω από 70 επιστολές ανάληψης δέσμευσης στήριξης, είτε με κονδύλια είτε σε είδος, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Φιλόδοξοι στόχοι

«Η ίδρυση ενός εθνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, συνδυασμένου με βιομηχανική καινοτομία, είναι υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να θέσει τη ρομποτική στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, χωρίς να θυσιάζει την ερευνητική αριστεία», υπογραμμίζει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».

«Το Κέντρο Αριστείας ξεκίνησε ως όραμα και γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα εμβληματικό εγχείρημα με υψηλούς στόχους σε κρίσιμα πεδία της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη των οποίων ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει θετικά την τεχνολογία, την οικονομία, την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Μαραγκός, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας.

Προώθηση τεχνολογιών

Είναι σημαντικό πως το HERON θα αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας και γεωγραφίας, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες, με σκοπό να δημιουργηθεί γύρω του ένα ευρύτερο οικοσύστημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το Κέντρο Αριστείας φιλοδοξεί να έχει ρόλο επιταχυντή στην υιοθέτηση και προώθηση των ρομποτικών τεχνολογιών σε εθνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την προετοιμασία της νέας γενιάς για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

«Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ρομπότ, συστήματα και ερευνητικά έργα αιχμής που όχι μόνο θα ηγηθούν του πεδίου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες, εκπαιδεύοντας εξαιρετικούς ερευνητές και προκαλώντας την επιστροφή ερευνητών από το εξωτερικό. Με το Makerspace του, το HERON θα προωθήσει την προσέγγιση του κατασκευαστή που είναι τόσο απαραίτητη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας φοιτητές και ερευνητές στη δημιουργία, εξερεύνηση και κοινή χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και εργαλείων χειρός», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αριστείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT