Η αντεπίθεση του πρύτανη

Συνεχίζεται η κόντρα του με το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής έναντι των κατηγόρων του στο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, που τον έπαυσαν από τη θέση του στις αρχές Αυγούστου. Θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Στο… σίριαλ προστέθηκαν χθες νέες πτυχές, ύστερα και από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις διαδικασίες εξαγοράς ξενοδοχείου που θα αξιοποιηθεί ως κέντρο καινοτομίας – ζήτημα που πυροδότησε την υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα στον πρύτανη και το Συμβούλιο.

Ο Παναγιώτης Καλδής δήλωσε στην «Κ» ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές «για τα όσα δηλώνονται χωρίς τεκμηρίωση και πλήττουν το ίδρυμα».

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Διοίκησης προ ημερών έπαυσε τον κ. Καλδή από τη θέση του πρύτανη και από εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου. Οι λόγοι περιγράφονται στη δεκασέλιδη πρόταση δυσπιστίας του Συμβουλίου, την οποία παρουσίασε η «Κ» στις 3 Αυγούστου. Εστιάζοντας σε ενδεικτικά σημεία της πρότασης, το Συμβούλιο επικρίνει τον κ. Καλδή ότι «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του Σ.Δ. του Πανεπιστημίου έχει φαλκιδευτεί ανεπανόρθωτα από πράξεις ή/και παραλείψεις του πρύτανη», «ο πρύτανης δεν μεριμνά για την προσήκουσα υλοποίηση όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου, δεν το ενημερώνει εγκαίρως και προσηκόντως για διάφορες ενέργειές του και δεν εισακούει τα αιτήματα των μελών του». Ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ακινήτου για το «Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», όπως ονομάζεται, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι «ο πρύτανης δεν επεδίωξε να εκπληρώσει το αίτημα του Συμβουλίου για διερεύνηση της δυνατότητας λήψης γνωμοδότησης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για τη στατική επάρκεια του ακινήτου, ως σημαντικού στοιχείου για τη συνέχιση της διαδικασίας», ενώ θεωρεί ότι το τίμημα είναι υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Καθώς η σύμβαση της αγοράς έφθασε μέχρι και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ανώτατο δικαστήριο στην απόφασή του που δημοσιοποιήθηκε χθες από στέλεχος του ΠΑΔΑ, αναφέρει ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης», εξηγώντας ότι στη διαδικασία «εμφιλοχώρησε πλημμέλεια». Και αυτό διότι στην επιτροπή δύο εκτιμητών-υπαλλήλων του ΠΑΔΑ που ορίστηκαν για να αξιολογήσουν την καταλληλότητα, την υγιεινή και την επάρκεια του κτιρίου για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο προορίζεται, το ένα μέλος «στερείται, εξ απόψεως τυπικών προσόντων, της απαιτούμενης γνώσης και εμπειρίας, προκειμένου να είναι σε θέση να εκφέρει εγκύρως την αξιολογική κρίση που απαιτεί η τοποθέτηση στη συγκεκριμένη επιτροπή». Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητεί για την υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς να συμπεριληφθεί μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Οπως ανέφερε χθες, σε επιστολή του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργος Παπαδόπουλος, «το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ακύρωσε τον διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου». «Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε διευκρινιστικά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια πρότεινε την επανυποβολή του φακέλου μετά τη συμμόρφωση του πανεπιστημίου, η οποία αφορούσε στο ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην επιτροπή εκτιμητών μέλος με ειδικότητα μηχανικού πληροφορικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ιδρύματός μας δεδομένου ότι είναι το μόνο πανεπιστημιακό ίδρυμα μέχρι σήμερα που το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοράς ακινήτου με το “κλειδί στο χέρι”», ανέφερε.

Από την άλλη, καθώς το Συμβούλιο έχει παύσει τον κ. Καλδή από τη θέση του πρύτανη, χθες ο ίδιος δήλωσε στην «Κ» ότι «θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές για τα όσα δηλώνονται χωρίς τεκμηρίωση και πλήττουν το ίδρυμα». Πόσο μάλλον που, καθώς την παύση αποφάσισαν 6 μέλη του Συμβουλίου, ενώ ο νόμος απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 8/11, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερώτημα –με τη σήμανση του εξαιρετικά επείγοντως– «εάν ανάγεται σε ποσοστό ή απόλυτο νούμερο τα 8/11 των ψήφων για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρύτανη», όπως ορίζει διάταξη του νόμου 4957/2022. Μάλιστα, καθώς είχε προγραμματιστεί για σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου, το υπουργείο διαμήνυσε ότι δεν είναι νόμιμη η σύγκλησή του πριν από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και ότι ο σύμφωνα με τον νόμο πρύτανης εξακολουθεί να είναι ο Παναγιώτης Καλδής.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου έστειλε την υπόθεση στην Αρχή Διαφάνειας, καθώς υπάρχουν και ζητήματα οικονομικής φύσεως που σχετίζονται με τη διαδικασία της αγοράς του ακινήτου.

«Πόλεμος φραξιών»

Πανεπιστημιακοί του ιδρύματος, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφεραν ότι πίσω από το προσκήνιο κρύβεται «πόλεμος φραξιών», λέγοντας ότι τα ίδια μέλη του Συμβουλίου που προ μηνών είχαν αποδεχθεί τις επιλογές του κ. Καλδή για το κτίριο (είναι πρώην ξενοδοχείο στην περιοχή του Σκαραμαγκά), σήμερα έχουν αλλάξει στάση. Από την άλλη, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, «ο πρύτανης εμφανίζει αυταρχικές συμπεριφορές που δημιουργούν δυσλειτουργίες στις σχέσεις του με το Συμβούλιο». Ωστόσο, κάποιοι μιλούν και για φιλόδοξα μέλη του Συμβουλίου, που βρήκαν ευκαιρία να ικανοποιήσουν γρήγορα τις φιλοδοξίες τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT