Παραπέμπονται σε δίκη 17 κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Παραπέμπονται σε δίκη 17 κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ενεπλάκησαν στη διάθεση πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης στον δημοσιογράφο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίκη για παράβαση καθήκοντος παραπέμπονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και εν ενεργεία αξιωματικοί, που μετείχαν στη διάθεση πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης στον δημοσιογράφο Μένιο Φουρθιώτη.

Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό του Σώματος Μιχάλη Καραμαλάκη, δύο ακόμη αντιστρατήγους ε.α., καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020-2021 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα να διατεθεί αστυνομική φύλαξη στον Μένιο Φουρθιώτη. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ανωτέρω πρώην και εν ενεργεία αξιωματικοί, συνολικά 17, έλαβαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Της παραπομπής τους προηγήθηκε πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, ενώπιον της οποίας οι κατηγορούμενοι παρείχαν έγγραφες εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων. «Να ληφθούν χωρίς όρκο εξηγήσεις για το διερευνώμενο ως άνω αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, διότι παρέβησαν εκ προθέσεως τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος», αναφερόταν στο έγγραφο με το οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητούσε από τους «Αδιάφθορους» να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την προκαταρκτική εξέταση.

Ο εισαγγελέας μάλιστα προχωρούσε ένα βήμα παρακάτω, διαπιστώνοντας ότι ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διέθεσε συνολικά στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη τέσσερις αστυνομικούς, δύο συνοδευτικά οχήματα (μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο) καθώς και 24ωρη φύλαξη της οικίας του. Σε επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο εισαγγελέας εγκαλεί τα στελέχη της αστυνομίας ότι διατήρησαν τη φύλαξη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές – καταγγελίες αστυνομικών της φρουράς του ότι τους εξανάγκαζε να παραβαίνουν τα καθήκοντά τους. Προκύπτει, μάλιστα, ότι μια καταγγελία που υπεβλήθη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας αποτέλεσε αφετηρία της έρευνας, που οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη 17 πρώην και εν ενεργεία αξιωματικών του Σώματος.

Τελικά, την 31η Μαρτίου 2021, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης στο θέμα είχε παρέμβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δίνοντας εντολή στον τότε αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αστυνομικών τόσο από το σπίτι όσο και από τη συνοδεία του Μένιου Φουρθιώτη. Πληροφορίες εκείνης της περιόδου ανέφεραν ότι η εντολή να διατεθούν αστυνομικοί στον τηλεπαρουσιαστή είχε δοθεί από στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ότι η επιτροπή της ΓΑΔΑ είχε γνωμοδοτήσει θετικά κατόπιν άνωθεν εντολών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT