Φουντώνει η «μάχη» για παραλιακή έκταση στο Λαγονήσι

Φουντώνει η «μάχη» για παραλιακή έκταση στο Λαγονήσι

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου κατεδαφίζει αυθαίρετα εντός ιδιοκτησίας της, προκαλώντας τις αντιδράσεις δήμου και κατοίκων – Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου η αίτηση για παύση εργασιών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κύμα αντιδράσεων που προκαλεί ο ντε φάκτο περιορισμός της άνετης πρόσβασης του κόσμου σε μεγάλα τμήματα των παραλιών της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας εξαιτίας μεγάλων αναπτύξεων προσέκρουσε, τουλάχιστον προσώρας, η απόπειρα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου να κατεδαφίσει αυθαίρετα, σύμφωνα με την ίδια, κτίρια που βρίσκονται χωρίς καμία άδεια ή σύμβαση παραχώρησης σε παραθαλάσσια έκταση ιδιοκτησίας της στο Λαγονήσι.

Ετσι, στην απόπειρα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο να γκρεμίσει και γλίστρα που χρησιμοποιείται για την καθέλκυση και ανέλκυση μικρών ως επί το πλείστον σκαφών αναψυχής, χθες αριθμός κατοίκων μαζί με τον δήμαρχο Σαρωνικού Δημήτρη Παπαχρήστο εμπόδισαν τις εργασίες μέσα σε κλίμα έντασης. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και τα ΜΑΤ που κλήθηκαν για να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ εργολάβου και κατοίκων, ενώ ο δήμος παρέταξε οχήματά του κατάλληλα ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση των σκαπτικών του εργολάβου στη γλίστρα. Ο δήμαρχος Σαρωνικού προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου καταθέτοντας αίτηση για τη διακοπή των κατεδαφίσεων που έχει ξεκινήσει η ΕΤΑΔ με άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης Μαρκόπουλου. Η συζήτηση προγραμματίστηκε για σήμερα Τετάρτη το πρωί. Η υπόθεση αφορά την παραλιακή έκταση περίπου 40 στρεμμάτων στην περιοχή Κιτέζα Λαγονησίου.

Η έκταση –η παραχώρηση της οποίας, ελεύθερης αυθαιρέτων, στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το παρακείμενο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi αποτελεί την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα του Δημοσίου προς τον ιδιώτη προκειμένου να προχωρήσει ο διακανονισμός απαιτήσεών του ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ– έχει παραμείνει επί δεκαετίες αναξιοποίητη από το Δημόσιο, το οποίο την απαλλοτρίωσε πριν από πολλά χρόνια για να την αξιοποιήσει.

Με την πάροδο του χρόνου, πέρα από τα κάθε λογής κτίσματα που είχαν ξεφυτρώσει στην έκταση και το οικοσύστημα μικρών επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη γλίστρα και την κίνηση που προσελκύει, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και του λεκανοπεδίου εν γένει γνωρίζουν την παραλία ως ένα από τα λίγα σημεία των δυτικών ακτών της Αττικής στον Σαρωνικό που έχουν εντελώς ελεύθερη πρόσβαση. Στην περιοχή υπήρχαν αμφιθέατρο, δύο μεγάλα ασφαλτοστρωμένα πάρκινγκ και σειρά άλλων μικρών οικίσκων και κιοσκιών, τοιχίων και χαλικόδρομοι. Αν και η πρόσβαση στον αιγιαλό προβλέπεται ότι θα παραμείνει ελεύθερη και μετά την παραχώρηση της έκτασης πίσω από την παραλία, οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι. Οπως και οι επαγγελματίες που έχουν αναπτύξει εκεί δραστηριότητες.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που εκδηλώνονται ήδη αντίστοιχες αντιδράσεις για έργα όπως αυτά στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και για την περίφραξη μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην περιοχή της Γλυφάδας. Επιπλέον, οι ψυχραιμότεροι μιλούν για «εντελώς ακατάλληλη χρονική συγκυρία δεδομένης της κορύφωσης του καλοκαιριού και της έναρξης των αδειών του Αυγούστου».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου A.E., «η ΕΤΑΔ, συμβάλλοντας στη γενικότερη προσπάθεια της πολιτείας για εμπέδωση της νομιμότητας σε παραλιακές ζώνες, σχεδίασε μεθοδικά και ολοκλήρωσε το πολυσύνθετο σχέδιο εξυγίανσης της παραλιακής έκτασης που βρίσκεται στην αρμοδιότητά της». Υπογραμμίζει δε ότι «αποτελεί έκταση που είχε απαλλοτριωθεί και χαρακτηρισθεί Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, προοριζόμενο για τουριστική αξιοποίηση». «Κατόπιν της έκδοσης όλων των σχετικών αδειών από τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκαν εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών», προσθέτει. Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΤΑΔ δηλώνει ότι «θα αποκατασταθεί και ο αιγιαλός, καθώς ολοκληρώνονται από την ΕΤΑΔ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας του υπ. Οικονομικών, οι απαιτούμενες εργασίες καθαίρεσης και απομάκρυνσης παράνομης τσιμεντένιας ράμπας καθέλκυσης σκαφών (γλίστρας) κατασκευασμένης εντός αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου». Σημειώνει δε η ΕΤΑΔ ότι «η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν αμετάκλητης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2016».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT