Skyros Project: Η θερινή ακαδημία περιβάλλοντος έγινε δέκα

Skyros Project: Η θερινή ακαδημία περιβάλλοντος έγινε δέκα

Φέτος εντάχθηκε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από τον εθελοντικό οργανισμό Ecocity, που ασχολείται με το αστικό περιβάλλον

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λέξη «περιβάλλον» επαναλαμβάνεται πλέον σαν μάντρα στον δημόσιο λόγο. Η επιστημονική πληροφορία για την προστασία του περιβάλλοντος είναι προσιτή, ωστόσο παραμένει ακαταλαβίστικη για τον μέσο άνθρωπο. Την ψαλίδα ανάμεσα στην πρόσληψη των πληροφοριών για το περιβάλλον και στην κατανόησή του επιδιώκει να κλείσει το Skyros Project, που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στη Σκύρο και το οποίο φέτος έκλεισε δέκα χρόνια.

Το Skyros Project είναι θερινή ακαδημία όπου θητεύουν άτομα που θέλουν να μάθουν και να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον με στόχο στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές περιβαλλοντικών γνώσεων και πρακτικών στο περιβάλλον όπου ζουν και εργάζονται. Κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία, άνθρωποι από όλο τον κόσμο φθάνουν στη Σκύρο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου για να συμμετάσχουν στην ακαδημία η οποία ενσωματώνει ανάλογα τους συνεργάτες και διαφορετικές περιβαλλοντικές δράσεις. Φέτος για πρώτη φορά στη θερινή ακαδημία εντάχθηκε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ecocity, έναν εθελοντικό οργανισμό που στοχεύει στο αστικό περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθαίνει τους εκπαιδευόμενους πώς να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα τοξικά χημικά που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης μέσα στο σπίτι μας αλλά και στην καθημερινότητά μας. Κρέμες, απορρυπαντικά αλλά και σκεύη μαγειρικής κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας καθώς περιέχουν δεκάδες χημικές ουσίες. Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν το σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν αυτές τις ουσίες και να μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ στη συνέχεια έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους αλλά και να τις μεταδώσουν, όπως τη γύρη η μέλισσα, σύμφωνα με την ονομασία της δράσης. Στο πλαίσιο του Skyros Project οι συμμετέχοντες έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης από σκουπίδια τα οποία κοσμούν σημεία στη Σκύρο, ενώ τέσσερα έχουν μεταφερθεί και στο Κολλέγιο Αθηνών.

Το Skyros Project δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης και πρόεδρο του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνα Σκαναβή και τον Κυριάκο Αντωνόπουλο, επίτιμο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές εξελέγη δήμαρχος του νησιού. Το έργο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και δύο που έχει λάβει από τα Ηνωμένα Εθνη στις συνόδους κορυφής για το περιβάλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT