Πανώλη: Νέα μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Ελλάδα

Πανώλη: Νέα μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Ελλάδα

Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές μονάδες και 436.500 αιγοπρόβατα. Μέχρι σήμερα, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν άμεσα 18.335 αιγοπρόβατα, σε όλη τη χώρα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, μετά την αντίστοιχη κινητοποίηση των κλιμακίων στη Θεσσαλία, σε εξέλιξη βρίσκεται ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επιχείρηση, την οποία συντονίζει ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στη Θεσσαλία. Ηδη, κτηνίατροι επιχειρούν στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Παράλληλα, επιχειρούν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων, με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα, που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες έχουν ήδη οριστεί, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μέχρι σήμερα, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες, σε όλη τη χώρα, 18.335 αιγοπρόβατα.

Πέντε εστίες στη Δυτική Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή.

Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής. Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας ελέγχεται και κατά τη διακίνηση και εμπορία των ζωοτροφών.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, πολύ σημαντική είναι η συμβολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT