Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους στο Ρέθυμνο.

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος.

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-1
Φωτ. INTIME News

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες, τόσο σε υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπως αμπελώνες.

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-2
Φωτ. INTIME News

Πληροφορίες που μεταδίδει το Creta Live αναφέρουν πως η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Αποδούλου, χωρίς να κάψει σπίτια, ωστόσο, κάποιες αποθήκες φέρεται να παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-3
Φωτ. INTIME News

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς, ενώ κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εκπρ. Πυροσβεστικής: «Η φωτιά έχει δουλειά ακόμα μπροστά της»

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε ότι σήμερα το πρωί «η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν αρκετά καλή και αντιμετωπίζαμε λίγες διάσπαρτες εστίες. Μετά τις 7.30-8.00 όμως, άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι, δημιουργώντας αναζωπυρώσεις».

Οπως εξήγησε, πρόκεται για «αναζωπυρώσεις τις οποίες τις αναμέναμε γι’ αυτό και χθες βράδυ στις 22.00, μπήκαν στο μέτωπο άλλοι 32 δασοκομάντος από Αθήνα».

«Οι αναζωπυρώσεις, εντός της ίδιας, μεγάλης έκτασης που καίγεται από χθες, είναι μεγάλες», είπε ο κ. Βαθρακογιάννης και πρόσθεσε πως «ουσιαστικά πρόκειται για πολλές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες καίνε έκταση που δεν είχε καεί χθες».

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-4
Φωτ. INTIME News

«Η φωτιά δεν έχει μπει μέσα στους οικισμούς. Καίει κατά βάση ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση, αφάνες και πουρνάρια. Εχει δουλειά ακόμα μπροστά της», συμπλήρωσε.

Μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκενώσεις οικισμών

Λόγω της πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη, στάλθηκαν διαδοχικά μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Ρίζικα, Σάτα, Πλατάνου, Βαθιακού, Αποδούλου και Αγίας Παρασκευής.

Το τελευταίο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στην περιοχή Ρίζικας. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ρίζικας απομακρυνθείτε προς Μάνδρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί μήνυμα στην περιοχή Σάτα, το οποίο καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Κλήμα.

Λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα που καλούσε τους κατοίκους της περιοχής Βαθιακού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Πλάτανο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, νέο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πλατάνου να απομακρυνθούν προς Λοχριά.

Νωρίτερα, άλλο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται στον οικισμό Αποδούλου να απομακρυνθούν προς Φουρφουρά, ενώ ένα ακόμα καλούσε τους κατοίκους της Αγ. Παρασκευής να απομακρυνθούν προς Μάνδρες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ήχησε το πρώτο μήνυμα από το 112, καλώντας τους κατοίκους των χωριών Αποδούλου, Αγίου Ιωάννη και Νίθαυρης Αμαρίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Δείτε εικόνες

Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-5
Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-6
Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-7
Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-8
Μάχη με αναζωπυρώσεις και ανέμους στο Ρέθυμνο – Μπαράζ «112» για εκκενώσεις οικισμών-9

Φωτογραφίες: Creta Times / Νίκος Χαλκιαδάκης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT