Ενοπλες Δυνάμεις: Παρουσία σε Ινδία, Αμερική και Ανατολική Μεσόγειο

Ενοπλες Δυνάμεις: Παρουσία σε Ινδία, Αμερική και Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνικά μαχητικά θα ταξιδέψουν μέχρι την Ινδία, επίλεκτοι κομάντος βρίσκονται ήδη στην Αμερική ενώ μεγάλης κλίμακας ασκήσεις προγραμματίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ενοπλες-δυνάμεις-παρουσία-σε-ινδία-αμ-563165071

Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, που ξεκινά εντός των προσεχών εβδομάδων. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα ταξιδέψουν μέχρι την Ινδία, επίλεκτοι κομάντος βρίσκονται ήδη στην Αμερική και θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ μεγάλης κλίμακας ασκήσεις προγραμματίζονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανταπόδοση

Τον περασμένο Απρίλιο, Αθήνα και Νέο Δελχί υπέγραψαν –το πρώτο στην ιστορία τους– μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, όπως είχε αναφέρει η «Κ». Σχεδόν έναν χρόνο πριν, την άνοιξη του 2023, ινδικά Su-30MK είχαν μετασταθμεύσει στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας για να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος». Τώρα, ήρθε η σειρά της Πολεμικής Αεροπορίας να ανταποδώσει, αποδεχόμενη την πρόσκληση των Ινδών για συμμετοχή ελληνικών μαχητικών στην άσκηση «Tarang Shakti 24».

Τέσσερα F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου θα ταξιδέψουν μέχρι την πόλη Σουλάρ στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, με τουλάχιστον μία στάση για ανεφοδιασμό. Η αναχώρηση των ελληνικών μαχητικών θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Μαζί τους θα πετάξουν και δύο C-130, που θα μεταφέρουν τεχνικούς και εξοπλισμό. Τις δύο εβδομάδες που διαρκεί το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης (29 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου) τα F-16 θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από σενάρια που περιλαμβάνουν εναέριες μάχες, αμυντικές και επιθετικές ενέργειες, προσβολή χερσαίων εγκαταστάσεων και στόχων επιφανείας αλλά και συνεργασία με ξένες δυνάμεις.

Στην «Tarang Shakti» συμμετέχουν δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας προετοιμασιών για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς έχει αναλάβει τη διοργάνωση της μεγαλύτερης νατοϊκής άσκησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, της «Ramstein Flag 24». Στην Ανδραβίδα θα μετασταθμεύσουν στελέχη και προσωπικό από 14 χώρες της ατλαντικής συμμαχίας, περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και μέσα υποστήριξης, ενώ, κατά τις ημέρες διεξαγωγής της, το FIR Αθηνών θα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα στρατιωτικών μέσων από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Περισσότερα από 15 αμερικανικά και ιταλικά F-35 θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «RamsteinFlag», με τη συμμαχία να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος στην ανατολική πτέρυγα, ενώ ακόμη 110 αεροπορικά μέσα και μαχητικά 4ης και 4,5 γενιάς θα λάβουν μέρος σε σύνθετα σενάρια και αεροπορικές επιχειρήσεις που θα καλύπτουν περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην άσκηση έχουν προσκληθεί 14 χώρες, ωστόσο η συμμετοχή της Τουρκίας είναι ακόμη στον «αέρα» λόγω της πάγιας άρνησης της Αγκυρας να καταθέτει σχέδιο πτήσης στις ελληνικές Αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει και τη διοίκηση αεροπορικών δυνάμεων της συμμαχίας, απαιτώντας την υποβολή των σχεδίων πτήσης απευθείας στο νατοϊκό στρατηγείο και όχι στις ελληνικές Αρχές. Αρμόδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι αμετακίνητη από τη θέση της, καθώς το ζήτημα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Κομάντος στο Κολοράντο

Σε αμερικανικό έδαφος παραμένουν δέκα στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών που συνεκπαιδεύονται με μονάδες ειδικών αεροναυτικών επιχειρήσεων. Η ελληνική ομάδα μετέβη στα τέλη Ιουνίου στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Fort Carson του Κολοράντο, όπου θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά σχολεία ειδικών επιχειρήσεων, στο οποίο για πρώτη φορά συμμετέχουν Ελληνες καταδρομείς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου μαζί με την ελίτ των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Η συνεκπαίδευση περιλαμβάνει καταδύσεις ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος, τεχνικές υποβρύχιας διείσδυσης, επιχειρήσεις με ταχύπλοα σκάφη, εκπαίδευση με εναέρια μέσα σε θαλάσσιο περιβάλλον, άλματα στατικού ιμάντα, βολές ακριβείας, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, μεθόδους παραβίασης και ασκήσεις μάχης μικρών κλιμακίων. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT