Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες

«Η γεωμορφολογία της περιοχής δεν μας βοηθά», ανέφερε στέλεχος της Πυροσβεστικής. Στο μέτωπο επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 54 οχήματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσει τη μεγάλη φωτιά που καίει από την Τετάρτη στο νότιο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέτωπο αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, μέχρι να πέσει το φως της ημέρας.

Πλέον, στο πεδίο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 54 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Νωρίτερα, από αέρος επιχείρησαν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Στέλεχος της Πυροσβεστικής, μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για «δύσκολη φωτιά», τονίζοντας πως το ανάγλυφο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. «Είναι μια δύσκολη, μεγάλη φωτιά, η γεωμορφολογία της περιοχής δεν μας βοηθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, τονίζοντας πως «όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σημειώνεται πως οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες, τόσο σε υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, όπως αμπελώνες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να «πέσουν» μετά τις 23:00.

Μπαράζ «112» και εκκενώσεις οικισμών

Λόγω της πυρκαγιάς, που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης, τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Αδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάτα και το Χορδάκι.

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, εκδόθηκαν συνολικά εννέα μηνύματα μέσω του 112, τα περισσότερα εκ των οποίων, καλούσαν σε απομάκρυνση.

Ειδικότερα, στις 12:10 εστάλη μήνυμα για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Αγιος Ιωάννης και Νίθαυρη. Στις 12:39 ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Αποδούλου, προς Φουφουρά. Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Αγία Παρασκευή, προς Μάνδρες.

Λίγο αργότερα, στις 15:06, εστάλη μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό, προς Πλάτανο, ενώ στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος, προς Λοχριά. Στις 15:45, μήνυμα από το 112 καλούσε σε απομάκρυνση από την περιοχή Αποδούλου, με κατεύθυνση προς Νίθαυρη.

Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Σάτα προς Κλήμα, στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες και στις 16:25 εστάλη μήνυμα απομάκρυνσης από τις περιοχές Αρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες.

Εικόνες

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-1
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-2
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-3
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-4
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-5
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-6
INTIME News

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-7
Creta Times / Νίκος Χαλκιαδάκης

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-8
Creta Times / Νίκος Χαλκιαδάκης

Ρέθυμνο: Δεύτερο βράδυ μάχης με τις φλόγες-9
Creta Times / Νίκος Χαλκιαδάκης
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT