ΕΦΚΑ: Σε αναστολή η υπάλληλος που συνελήφθη για δωροληψία

ΕΦΚΑ: Σε αναστολή η υπάλληλος που συνελήφθη για δωροληψία

Παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 2.000 ευρώ, έπειτα από καταγγελία θύματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία, αποφάσισε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Οπως σημειώνεται, η διοίκηση καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς».

«Το περιστατικό αυτό, για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας, που διέπουν τη λειτουργία του φορέα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η διοίκηση του φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του. Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».

Τα ντοκουμέντα, η συνάντηση και τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ

Η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ πίεζε συγγενή ασφαλισμένης να της καταβάλει 4.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί επίδομα αναπηρίας στη μητέρα της. 

Το θύμα που έκανε και την καταγγελία, μια γυναίκα 56 ετών, είχε ζητήσει από την 49χρονη να την πληρώσει σε δύο δόσεις εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας. Η υπάλληλος του ΕΦΚΑ έστειλε μήνυμα στη γυναίκα, με το οποίο της υπενθύμιζε την καταβολή της πρώτης δόσης. 

Ο διάλογος

Δωροληψία στον ΕΦΚΑ: «1.500 τώρα και 500 τέλος του μήνα;» – Τα SMS της υπαλλήλου με το θύμα-1
 

Υπάλληλος ΕΦΚΑ: Κ., τα μισά όπως είχαμε πει.
Θύμα: Δηλαδή 2.000; Ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα και 500 τέλος του μήνα;

Σε αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η κατηγορούμενη συνελήφθη αφού παρέλαβε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό. Κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση είναι και ο 53χρονος σύζυγός της ο οποίος επενέβη για την τελική διευθέτηση του ζητήματος.

Αρση τηλεφωνικού απορρήτου

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι η υπάλληλος του ΕΦΚΑ επικοινωνούσε με άλλους υπαλλήλους του οργανισμού, ζητώντας να ενημερωθεί για την εξέλιξη της αίτησης και παρεμβαίνοντας για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ακολούθως ενημέρωνε την 56χρονη, επικοινωνώντας μαζί της τηλεφωνικά.

Το θύμα είχε καταγγείλει πριν 8 μήνες τις παράνομες απαιτήσεις της υπαλλήλου. «Η υπάλληλος … απαίτησε 4.000 ευρώ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί υπόθεση της μητέρας μου … (καταβολή επιδόματος λόγω αναπηρίας). Μου δήλωσε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του χρηματικού ποσού, δεν θα εισπραχθεί το επίδομα».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο σύζυγος είχε εμπλοκή για την τελική συμφωνία. 

Στις 6 Αυγούστου, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ τηλεφώνησε στην 56χρονη, ενημερώνοντάς την πως η υπόθεση της μητέρας της είχε θετική έκβαση, απαιτώντας παράλληλα την «πρώτη δόση» των 2.000 ευρώ.

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, η 56χρονη συνάντησε την υπάλληλο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ευριπίδου. Αφού η 49χρονη έλαβε τα χρήματα, συνελήφθη από τις αρχές. 

Από τις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 61.850 ευρώ, κινητό τηλέφωνο, usb stick και ιδιόχειρες σημειώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT