Υπάλληλος του ΕΦΚΑ ζήτησε «μίζα» για επίδομα αναπηρίας

Υπάλληλος του ΕΦΚΑ ζήτησε «μίζα» για επίδομα αναπηρίας

Επειτα από έφοδο στο σπίτι της βρέθηκαν 62.000 ευρώ – Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες και μιας ακόμη υπαλλήλου

υπάλληλος-του-εφκα-ζήτησε-μίζα-για-ε-563165818

Χρήματα για την καταβολή επιδόματος αναπηρίας φέρεται να ζητούσε υπάλληλος του ΕΦΚΑ, που συνελήφθη από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Πρόκειται για 49χρονη από το τμήμα Συγκρότησης Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΦΚΑ, η οποία κατηγορείται ότι απαίτησε 4.000 ευρώ από γυναίκα προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή επιδόματος αναπηρίας της μητέρας της. Η έρευνα για την υπόθεση διήρκεσε πάνω από οκτώ μήνες, με την επίορκη υπάλληλο να συλλαμβάνεται την Τετάρτη, τη στιγμή ακριβώς που παραλάμβανε φάκελο με 2.000 ευρώ σε μετρητά. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο σύζυγος της υπαλλήλου, ο οποίος πάντως δεν συνελήφθη. Στο σπίτι του ζεύγους στο Αιγάλεω βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., 62.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες και μιας ακόμα υπαλλήλου του ΕΦΚΑ.

Η έρευνα των Αδιάφθορων για την υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023. Το θύμα κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι η υπάλληλος της ζήτησε 4.000 ευρώ προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή επιδόματος αναπηρίας που δικαιούνταν η μητέρα της καταγγέλλουσας. Τα μισά χρήματα θα καταβάλλονταν με την έγκριση της αίτησης και τα υπόλοιπα με την εκταμίευση του επιδόματος. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν σε άρση απορρήτου στο τηλέφωνο της υπαλλήλου, καθώς και στην καταγραφή των κινήσεών της.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης προέκυψε ότι η 49χρονη υπάλληλος επικοινωνούσε με συναδέλφους της ώστε να ενημερώνεται για την εξέλιξη της υπόθεσης που αφορούσε στην καταγγέλλουσα και στις 6 Αυγούστου, όταν τελικά πληροφορήθηκε ότι το σχετικό αίτημα είχε γίνει δεκτό, τηλεφώνησε στο θύμα ζητώντας 2.000 ευρώ. «Τα μισά, όπως είχαμε πει», έγραψε στην καταγγέλλουσα. «Δηλαδή 2.000; Ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα και 500 στο τέλος του μήνα;» απάντησε εκείνη, προφανώς κατόπιν υπόδειξης των αστυνομικών. Τελικά, το ραντεβού για την καταβολή των χρημάτων κλείστηκε για το απόγευμα της 7ης Αυγούστου στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευριπίδου και Σωκράτους.

Η υπάλληλος έφτασε εκεί με το αυτοκίνητό της και χωρίς να κατέβει απ’ αυτό παρέλαβε τον φάκελο με τα χρήματα. Αμέσως μετά συνελήφθη. Στην κατοχή της βρέθηκαν 5 φύλλα με χειρόγραφες σημειώσεις, ένα USB και 320 ευρώ σε μετρητά. Εις βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία. Δίωξη ασκήθηκε και εις βάρος του συζύγου της, ο οποίος όπως προέκυψε ήταν ενήμερος για την υπόθεση.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διωκόμενη υπάλληλος με συνάδελφό της προκειμένου να τοποθετούν συγκεκριμένους γιατρούς στις υγειονομικές επιτροπές του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω έρευνα γι’ αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης. Η 49χρονη οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα, ο οποίος την παρέπεμψε να δικαστεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη αίροντας την κράτησή της, ενώ παραγγέλθηκε νέα προκαταρκτική με αντικείμενο τη συγκρότηση των υγειονομικών επιτροπών.

Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε για την υπάλληλο την άμεση αναστολή άσκησης των καθηκόντων της και παραπομπή της στο πειθαρχικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT