ΑΕΙ: Δρομολογείται λύση για τη φοιτητική βίζα

ΑΕΙ: Δρομολογείται λύση για τη φοιτητική βίζα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τη σχετική διαδικασία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Αίρονται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν θέλουν να σπουδάσουν σε αγγλόφωνα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων. Τα συναρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, καθώς το ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, όπως παρουσίασε στο χθεσινό φύλλο της η «Κ», με βάση τις αναφορές των πανεπιστημιακών που «τρέχουν» αγγλόφωνα προγράμματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έκδοση φοιτητικής βίζας, καθώς τα ΑΕΙ επιδιώκουν να προσελκύσουν φοιτητές από χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Για να τους χορηγηθεί χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες, οι οποίοι αναλώνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ενδεικτικά, για τη χορήγηση θεώρησης απαιτείται ποινικό μητρώο των υποψηφίων και ιατρική γνωμάτευση ότι δεν είναι φορείς μεταδοτικής ασθένειας. Η πρώτη από τις δύο απαιτήσεις φαίνεται πως δημιουργεί καθυστερήσεις σε χώρες όπως η Κίνα, όπου η διαδικασία έκδοσης ποινικού μητρώου αργεί πολύ (π.χ. λόγω της απουσίας ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής σε αρκετές από τις κινεζικές επαρχίες). Επίσης, απαιτείται ταξιδιωτική ασφάλιση τη στιγμή που οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διακόψει τα προγράμματα κάλυψης εισερχόμενων φοιτητών για πολίτες εκτός Ε.Ε. Παράλληλα, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των υποψηφίων από τα προξενεία της Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ρύθμιση που διευκολύνει τις διαδικασίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει συνεννόηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ) Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για τη νομοθέτηση ειδικών διατάξεων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον κορμό του νομοσχεδίου του, που εντός του φθινοπώρου θα κατατεθεί προς διαβούλευση.

Οπως ανέφεραν πανεπιστημιακοί χθες στην «Κ», η διαδικασία έκδοσης φοιτητικής βίζας πρέπει να εξορθολογιστεί ως προς τις προϋποθέσεις και να εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων και συνεντεύξεων, το οποίο θα επιτρέπει στους φοιτητές να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους online, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, και να εξυπηρετούνται με ταχύτητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT