Η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο «έπνιξε» τη νότια Κρήτη – Μεγάλες οι ζημιές

Η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο «έπνιξε» τη νότια Κρήτη – Μεγάλες οι ζημιές

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν χθες οι άνδρες της Πυροσβεστικής - Καταστροφές σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Στιγμές πανικού πέρασαν χθες κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου εξαιτίας της αναζωπύρωσης, λόγω των ανέμων, της φωτιάς που είχε ξεσπάσει από το μεσημέρι της Τετάρτης. Το μπαράζ μηνυμάτων από την Πολιτική Προστασία, η εκκένωση έξι οικισμών, η ενίσχυση των δυνάμεων καταστoλής με επιπλέον δασοκομάντος από την Αθήνα, καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια «μάχη» που έδιναν χθες πυροσβέστες και εθελοντές. Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες, σε υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπελώνες, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις. Το μέγεθος της φωτιάς ήταν τέτοιο που τα σύννεφα καπνού έφθασαν μέχρι και τον νομό Ηρακλείου.

Ειδικότερα, χθες το πρωί υπήρχαν πολλές μικρές και διάσπαρτες εστίες χωρίς κάποιο μεγάλο ενεργό μέτωπο. Παρ’ όλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου προκάλεσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η πρώτη χθεσινή εστία, που πήρε εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις, ήταν στην περιοχή του Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Χαρακτηριστικό της έκτασης που πήρε η φωτιά είναι ότι εκδόθηκαν, από τις 12.10 το μεσημέρι έως τις 4.33 το απόγευμα, αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 προς τους κατοίκους περιοχών (Αποδούλου, Αγιος Ιωάννης, Νίθαυρη, Αγία Παρασκευή, Βαθιακό, Πλάτανος, Σάτα, Ρίζικας, Αρδακτος) για να απομακρυνθούν.

Η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο «έπνιξε» τη νότια Κρήτη – Μεγάλες οι ζημιές-1
Στο πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο χθες επιχειρούσαν 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 54 οχήματα και εθελοντές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Από αέρος συνέδραμαν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. [INTIME NEWS]

Μάλιστα οι άνεμοι άλλαζαν απρόβλεπτα κατεύθυνση, οδηγώντας τη φωτιά προς νέες περιοχές, και δυσχέραιναν το έργο της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων. Ετσι, τα μηνύματα του 112 επαναλαμβάνονταν προς τους κατοίκους, αλλάζοντας την υπόδειξη της περιοχής προς την οποία έπρεπε να κατευθυνθούν, ανάλογα με την πορεία της πύρινης λαίλαπας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν χθες οι άνδρες της Πυροσβεστικής – Μπαράζ μηνυμάτων από την Πολιτική Προστασία, εκκενώθηκαν έξι οικισμοί.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε ότι αρχικά «η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν αρκετά καλή και αντιμετωπίζαμε λίγες διάσπαρτες εστίες. Μετά τις 7.30 έως τις 8 το πρωί όμως άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι, δημιουργώντας αναζωπυρώσεις εντός της ίδιας, μεγάλης έκτασης που καιγόταν από την Τετάρτη. Ουσιαστικά πρόκειται για πολλές διάσπαρτες εστίες. Αναμέναμε τις αναζωπυρώσεις, γι’ αυτό και το βράδυ της Τετάρτης μπήκαν στο μέτωπο άλλοι 32 δασοκομάντος από Αθήνα». Στέλεχος της Πυροσβεστικής πρόσθεσε στην «Κ» πως το ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραινε το έργο της κατάσβεσης. «Είναι μια δύσκολη, μεγάλη φωτιά, η γεωμορφολογία της περιοχής δεν μας βοηθά», είπε.

Στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 290 πυροσβέστες με 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 54 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό. Στην περιοχή επρόκειτο να μεταβεί χθες το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα neakriti, οι καταστροφές είναι μεγάλες στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Ανω Μέρους και Αποδούλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT