Φωτιά στην Υδρα: Στην ίδια γραμμή οι 13 ναυτικοί

Φωτιά στην Υδρα: Στην ίδια γραμμή οι 13 ναυτικοί

Υιοθέτησαν τη νέα εκδοχή των γεγονότων για τη φωτιά σε πευκοδάσος της Υδρας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω δικαστικές εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της θαλαμηγού «Περσεφόνη», το πλήρωμα της οποίας διώκεται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα τέλη Ιουνίου στην Υδρα. Στις 2 Αυγούστου ο προφυλακισμένος κυβερνήτης, κατόπιν αιτήματός του, έδωσε συμπληρωματική απολογία. Ενώπιον του ανακριτή ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τον εμπρησμό, απαλλάσσοντας τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και τους αλλοδαπούς πολυεκατομμυριούχους μισθωτές της θαλαμηγού. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο πλοίαρχος κατέθεσε ότι προμηθεύτηκε συστοιχία 15 πυροτεχνημάτων, τα οποία τοποθέτησε και ενεργοποίησε σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Τα δεκατέσσερα από αυτά κινήθηκαν με κατεύθυνση από την παραλία προς τη θάλασσα, χάρη και στη φορά των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Ωστόσο, ένα από αυτά ακολούθησε αντίθετη πορεία και προσγειώθηκε στη βραχώδη πλαγιά του νησιού προκαλώντας πυρκαγιά.

Αναμένονται δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση μετά τα συμπληρωματικά υπομνήματα που κατέθεσαν ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ενήργησε με δική του πρωτοβουλία χωρίς τη συμμετοχή άλλων μελών του πληρώματος και δίχως εντολή από τους μισθωτές, στους οποίους θέλησε να πραγματοποιήσει έκπληξη. Οσον αφορά τη στάση που τήρησε κατά την πρώτη απολογία του, ισχυρίστηκε ότι τελούσε σε καθεστώς πανικού και γι’ αυτό έδωσε διαφορετική περιγραφή των γεγονότων. Απέμπλεξε την πλοιοκτήτρια εταιρεία και φυσικά τους μισθωτές, για τους οποίους είπε ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό.

Στα τέλη Ιουνίου, ενώπιον του ανακριτή ο ίδιος είχε διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν πλήρωμα και επιβάτες του «Περσεφόνη» να κάνουν πάρτι στην ακτή, λέγοντας ότι νωρίτερα την ίδια μέρα είχαν δειπνήσει στην Υδρα και είχαν επιστρέψει στη θαλαμηγό, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Επίσης ανέφερε ότι «όταν ενημερώθηκα για την έναρξη της πυρκαγιάς, ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22.32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112».

Εκτός του πλοιάρχου, συμπληρωματική απολογία έδωσε και ο επίσης προφυλακισμένος υποπλοίαρχος. Υιοθέτησε την ίδια εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι ο πλοίαρχος αυτενέργησε πυροδοτώντας μόνος του τα βεγγαλικά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος βρισκόταν στην ακτή και πραγματοποιούσε μπάρμπεκιου για λογαριασμό των μισθωτών, όταν είδε τον κυβερνήτη στην άλλη άκρη της παραλίας να πυροδοτεί τα βεγγαλικά, προκαλώντας πυρκαγιά. Πλην των δύο, συμπληρωματικά υπομνήματα κατέθεσαν και τα υπόλοιπα έντεκα μέλη πληρώματος της θαλαμηγού. Παρουσίασαν την ίδια εκδοχή των γεγονότων, σημειώνοντας ότι περίμεναν τον πλοίαρχο να αναλάβει την ευθύνη πριν με τη σειρά τους πουν την αλήθεια.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση. Εξάλλου, πλην της δίωξης εις βάρος των 13 μελών του πληρώματος για εμπρησμό, εκκρεμεί δίωξη και κατά αγνώστων για ηθική αυτουργία. Η σχετική δίωξη ήταν πιθανό να προσωποποιηθεί κατά των αλλοδαπών μισθωτών της θαλαμηγού, κάτι που πάντως τίθεται εν αμφιβόλω μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι η υπόθεση και τα κενά στην έρευνα υπήρξαν αιτία για την απομάκρυνση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ενός ακόμα στελέχους της ίδιας υπηρεσίας. Εις βάρος των δύο και μιας γυναίκας αξιωματικού του Λιμενικού διενεργείται μέχρι σήμερα από τις Εσωτερικές Υποθέσεις προκαταρκτική εξέταση, υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πειραιά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT