Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέστρεψαν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέστρεψαν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε η επανατοποθέτηση του πρώτου λίθου που αποσπάστηκε στις 15 Ιουλίου 2021

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που είχαν αποσπασθεί από τον σταθμό Βενιζέλου, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε η επανατοποθέτηση του πρώτου λίθου που αποσπάστηκε, στις 15 Ιουλίου 2021.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέστρεψαν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου-1
Φωτ. ΥΠΠΟ

Στον σταθμό Βενιζέλου, η έκταση του οποίου είναι 1.260 τ.μ., η αρχαιολογική έρευνα κάλυψε τουλάχιστον 3.500 τ.μ., φέρνοντας στο φως το σύνολο των παλαιοτέρων οικοδομικών και χρονικών φάσεων της Θεσσαλονίκης, από τα ελληνιστικά χρόνια.

Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ο ρωμαϊκός και ελληνιστικός δρόμος Decumanus Maximus, ή βυζαντινή Μέση Οδός στη συνέχεια, καθώς και ένα σπουδαίο οικοδομικό σύνολο του αστικού ιστού της ύστερης αρχαιότητας.

Από τους δεκατρείς συνολικά σταθμούς του Μετρό, αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν στους 2 σταθμούς του ιστορικού κέντρου (“Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας”), στους εκτός των τειχών σταθμούς στα δυτικά (“Δημοκρατίας”, “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός”), καθώς και στα ανατολικά, (“Σιντριβάνι”, “Πανεπιστήμιο”, “Φλέμιγκ” και “Αμαξοστάσιο Πυλαίας”).

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέστρεψαν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου-2
Ο αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια είσοδο του σταθμού Αγία Σοφία (ΥΠΠΟ)

Υπενθυμίζεται πως το έργο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων είχε προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων της Θεσσαλονίκης και μερίδας της επιστημονικής κοινότητας, που θεωρούσαν πως τα αρχαία έπρεπε να παραμείνουν αμετακίνητα.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επέστρεψαν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου-3
Απόσπαση του πρώτου λίθου στις 15 Ιουλίου 2021 (Φωτ. ΥΠΠΟ)

«Με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και στον αρχαιολογικό νόμο, αλλά και στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά σύνθετο αρχαιολογικό έργο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

«Διασώζουμε και αναδεικνύουμε τα τεκμήρια της μακράς ιστορικής διαχρονίας της πόλης –από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο μέχρι τους τελευταίους αιώνες– με πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT