Στο μικροσκόπιο το δάγκωμα της αράχνης

Στο μικροσκόπιο το δάγκωμα της αράχνης

Αν ο θάνατος του άνδρα στην Ηλεία συνδέεται με τη μεσογειακή λοξοσκέλη αράχνη, τότε θα πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στην Ευρώπη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και της νεκροψίας αναμένεται να δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου του 48χρονου στην Ηλεία, ο οποίος σύμφωνα με τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, όπου νοσηλεύθηκε, πιθανόν είχε δαγκωθεί από αράχνη. «Εφόσον διαπιστωθεί ότι η αιτία θανάτου ήταν οι επιπλοκές που προκάλεσε το δάγκωμα από μεσογειακή λοξοσκέλη, θα πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από τη συγκεκριμένη αράχνη που σημειώνεται στην Ευρώπη. Θα πρέπει όμως να περιμένουν τις τοξικολογικές αναλύσεις», τονίζει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος με ειδίκευση στη γενετική και στην οικολογία των ερπετών και αμφιβίων. «Στο περιστατικό που έχει αναφερθεί ως ανάλογο και συνέβη στην Ιταλία, ο θάνατος επήλθε από βακτηριακή λοίμωξη», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στραχίνης εξηγεί ότι η ονομασία «καφέ αράχνη» ή «αράχνη ερημίτης» είναι η κοινή ονομασία της λοξοσκέλης αράχνης που ζει στην Αμερική και όχι στην Ευρώπη. «Εμείς έχουμε τη μεσογειακή λοξοσκέλη, η οποία έχει πολύ πιο ήπιο δηλητήριο και δεν έχει φανεί να προκαλεί, υπό κανονικές συνθήκες, τόσο σοβαρές επιπλοκές». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει σχετικό αντίδοτο στην Ευρώπη, όπως αναφέρει ο επιστήμονας.

Το δάγκωμα από αράχνη αναφέρθηκε πιθανότατα από τους γιατρούς εφόσον ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε καταλάβει κάτι τέτοιο, λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίασε ο 48χρονος. «Ενα από τα βασικά συμπτώματα είναι η νεκρωτική δερματίτιδα στο σημείο δαγκώματος, χωρίς όμως αυτή να σχετίζεται αποκλειστικά με δάγκωμα αράχνης», δηλώνει ο κ. Στραχίνης.

Σύμφωνα με όσα έως τώρα εικάζονται, ο 48χρονος πιθανότατα δαγκώθηκε από την αράχνη την προηγούμενη Κυριακή, χωρίς όμως να το αντιληφθεί. Την επόμενη ημέρα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και πόνο στο πόδι, οπότε και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος του συνέστησε να επισκεφθεί το νοσοκομείο. Ο 48χρονος την Τρίτη μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας με αφόρητους πόνους στο πόδι, οπότε και διαπιστώθηκε η φλεγμονή. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής διασωληνώθηκε και προχθές, Πέμπτη, απεβίωσε. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή όταν έφθασε στο νοσοκομείο. Οπως ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, «δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ηταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης».

Συμβουλές

Ο κ. Στραχίνης συμβουλεύει σε κάθε περίπτωση όποιον έχει συμπτώματα έντονου πόνου σε κάποιο σημείο του σώματός του υπό την υποψία τσιμπήματος να μεταβεί άμεσα σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Ακόμα περισσότερο εφόσον υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως αν το σημείο πρήζεται ή μαυρίζει ή αν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από πυρετό και εφίδρωση.

Ο βιολόγος εξηγεί ότι οι παλαιές τακτικές αντιμετώπισης δηγμάτων έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες και επιβλαβείς, οπότε δεν πρέπει να εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα:

• Δεν κόβουμε την κυκλοφορία με δεσίματα.

• Δεν σκίζουμε το δέρμα για να βγάλουμε το δηλητήριο.

• Μπορούμε να εφαρμόσουμε πάγο σε δάγκωμα αράχνης, αλλά όχι σε δάγκωμα φιδιού.

• Είναι καλύτερα να κινηθούμε όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου, αφήνοντας άλλους να μας μεταφέρουν. Το δηλητήριο ταξιδεύει στον οργανισμό κυρίως μέσω της λέμφου, οπότε η κίνηση επιταχύνει τη μετακίνησή του.

Οι αράχνες δεν είναι επιθετικές και θα δαγκώσουν μόνο εφόσον αισθανθούν πίεση και κίνδυνο. Οι συγκεκριμένες αράχνες ζουν κυρίως σε σκοτεινά σημεία σε παλαιά κτίρια, σε υπόγεια, κάτω από σκάλες, σε σημεία δηλαδή όπου δεν υπάρχει καθαριότητα και κινητικότητα. Καλό είναι αν πρόκειται να κάνουμε εργασίες σε τέτοια σημεία να φορέσουμε γάντια και να τινάξουμε παλιά ρούχα και υποδήματα που βρίσκονται αποθηκευμένα για πολύ καιρό, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT