Τα πεφταστέρια του Αυγούστου

Από σήμερα το βράδυ η φύση δίνει τη δική της παράσταση με τις Περσείδες του Αυγούστου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πεφταστέρια, μια όμορφη παράσταση της φύσης, μπορούμε να απολαύσουμε από σήμερα το βράδυ σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τις Περσείδες του Αυγούστου, μια βροχή διαττόντων αστέρων που παρατηρείται όταν η Γη περνά κοντά από το σημείο που βρίσκονται υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ.

Πέρα από τις ατομικές θεάσεις, φορείς που ασχολούνται με την αστρονομία (όπως το Αστεροσκοπείο και τμήματά του) διοργανώνουν από σήμερα και τις επόμενες μέρες συλλογικές παρατηρήσεις του φαινομένου.

Μεταξύ αυτών και η δραστήρια Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, η οποία σε συνεργασία με τον «Ερημίτη Πλους» Περιβαλλοντική Προστασία Ακτών Βορείου Στενού Κέρκυρας και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας διοργανώνουν αστροβραδιά σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου από τις 9.30 μ.μ. στην παραλία Αυλάκι στη βόρεια Κέρκυρα. Μάλιστα θα γίνει και ουρανογραφία (αναγνώριση αστερισμών), ενώ θα υπάρχει τηλεσκόπιο για παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων.

Φορείς που ασχολούνται με την αστρονομία διοργανώνουν συλλογικές παρατηρήσεις του φαινομένου.

«Οι Περσείδες είναι μια πολύ εντυπωσιακή βροχή διαττόντων. Οταν η Γη στην πορεία της γύρω από τον Ηλιο περάσει κοντά από μια περιοχή όπου βρίσκονται απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, τότε κάποια πολύ μικρά κομματάκια ύλης, σαν βότσαλο παραλίας, ελκύονται από τη Γη και εισέρχονται στην ατμόσφαιρά της με τεράστιες ταχύτητες (58 χλμ./δευτ.), με αποτέλεσμα να αναφλέγονται λόγω τριβής και να γίνονται ορατά, να γίνονται “πεφταστέρια”. Ονομάστηκαν Περσείδες λόγω του ότι από το βόρειο ημισφαίριο φαίνεται να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα», εξηγεί στην «Κ» ο Χάρης Γουναρόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος της Αστρονομικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

Τα πεφταστέρια του Αυγούστου-1
Μια απομονωμένη παραλία είναι το καλύτερο «θεωρείο» για την παρατήρηση του φαινομένου, ενώ δεν χρειάζεται εξάσκηση ή εξοπλισμός. [ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ]

«Η συχνότητα είναι συνήθως μεγάλη, μπορούμε να δούμε μέχρι και 60 πεφταστέρια την ώρα σε σκοτεινό ουρανό». Βεβαίως, τα μεγέθη διαφέρουν από έτος σε έτος, αλλά οι Περσείδες τον Αύγουστο είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων.

«Για την παρατήρηση δεν χρειάζεται εξάσκηση ή εξοπλισμός. Θα τις δούμε με γυμνό μάτι, καλύτερα ξαπλώνοντας με το κεφάλι προς τη Δύση. Οι Περσείδες θα έρχονται από ανατολικά. Μια απομονωμένη παραλία είναι το καλύτερο “θεωρείο”», προτείνει ο κ. Γουναρόπουλος.

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας, η πρώτη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και με το πρώτο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο από τη δεκαετία του 1920, έχει περίπου 200 ενεργά μέλη και σημαντική δράση ολόκληρο το έτος. «Προσπαθούμε να διαδώσουμε και να εκλαϊκεύσουμε την επιστήμη, την Αστρονομία αλλά και ευρύτερα τις θετικές επιστήμες, με διαλέξεις και άλλες πρωτοβουλίες, ενώ συχνά συνδυάζουμε αυτές τις κινήσεις με την τέχνη. Πραγματοποιούμε επίσης ενημερώσεις σε σχολεία, όπου τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αισθανόμενα και πόσο “μικροί” είμαστε μέσα στο σύμπαν. Οταν μάλιστα βγάζουμε το τηλεσκόπιο στην κεντρική πλατεία για παρατηρήσεις, συνήθως τον Αύγουστο, γίνεται χαμός», αναφέρει ο κ. Γουναρόπουλος.

Η επαφή με το μεγαλείο του Διαστήματος και την ομορφιά του φυσικού κόσμου, εντός αλλά και εκτός των ορίων του πλανήτη μας, οδηγεί σε μια αγάπη για τη φύση, στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. «Δεν είναι τυχαίο που διαλέξαμε να δούμε τη βροχή των διαττόντων στην παραλία Αυλάκι, κοντά στην περιοχή της Κασσιόπης και του Ερημίτη, που είναι προστατευμένες περιοχές και υπήρχαν σχέδια για βαριές τουριστικές δραστηριότητες», σημειώνει ο κ. Γουναρόπουλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT