Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους

Μάχη με τον χρόνο και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών.

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη είναι η νύχτα για τους κατοίκους πολλών περιοχών και οικισμών στη βορειοανατολική Αττική λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς που ξέσπασε στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής. 

«Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα», τόνισε χαρακτηριστικά το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές. «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα», τόνισε ο ίδιος το βράδυ της Κυριακής.

Μπαράζ μηνυμάτων «112»

Μέχρι τις 9 το βράδυ, εκδόθηκαν μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας. 

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, εκδόθηκε ειδοποίηση «112» και στους κατοίκους Μαραθώνα το οποίο τους καλούσε να είναι σε ετοιμότητα, ενώ λίγο πριν τις 11 εστάλη μήνυμα εκκένωσης και προς τους κατοίκους του Μαραθώνα.

Αργότερα, εκδόθηκε και νέο 112 το οποίο καλούσε τους κατοίκους της περιοχής Ραπεντώσα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη, ενώ λίγα μόλις λεπτά πιο μετά και οι κάτοικοι του Διονύσου κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Κηφισιά μέσω Λ. Διονύσου. 

Στην περιοχή επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστική το βράδυ της Κυριακής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Η λεπτό προς λεπτό κάλυψη από την «Κ» των εξελίξεων της Κυριακής εδώ

Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων

O Ιωακείμ Αμπαρτζίδης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου), μιλώντας στην «Κ» το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ότι «η έκταση που καίγεται στην Σταμάτα εντοπίζεται σε σημείο πίσω από την έκταση που κάηκε στην περασμένη πυρκαγιά στις 30 Ιουνίου».

Οπως είπε, το μέτωπο έχει ανοίξει πολύ. «Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο μέτωπο 15 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκίνησε από Βαρνάβα και τώρα κοντεύει να φτάσει στην παραλία του Μαραθώνα, ένα μέτωπο που έχει κενά και διακόπτεται ανά φάσεις από αγροτικές εκτάσεις και από ήδη καμένες εκτάσεις», υπογράμμισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «στη λίμνη του Μαραθώνα υπάρχουν διάφορες εστίες περιμετρικά ενώ κάηκε και μια παλιά καφετέρια εκεί» και ότι «η φωτιά κατευθύνεται και προς την παραλία Μαραθώνα».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα Κέντρα Υγείας της Νέας Μάκρης και του Καπανδριτίου αλλά και τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γεώργιος Γεννηματάς» είναι έτοιμα να περιθάλψουν όσους έχουν υποστεί εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-2
Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Μάχη με τους ισχυρούς ανέμους

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά τη μικρή ύφεσή τους. 

«Γνωρίζαμε ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας πως από την Κυριακή κι έπειτα θα επικρατούσαν εξαιρετικά δύσκολες πυρομετωρολογικές συνθήκες, ευνοϊκές για την εξάπλωση πυρκαγιάς. Δυστυχώς, αυτό φάνηκε ήδη από σήμερα με τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς σε Αττική και Στερεά Ελλάδα, με πιο επικίνδυνη από όλες αυτήν στον Βαρνάβα», δήλωνε στην «Κ» ο Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και μέλος της ομάδας The Flame Project του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη ανομβρία και οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστήσει τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη».

«Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε εύκολη ανάφλεξη αφού η φωτιά εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα αναπτύσσοντας αμέσως μεγάλο θερμικό φορτίο. Είναι δύσκολο πολύ να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα μιας και το νερό είτε εξατμίζεται, είτε παρασύρεται από τους ανέμους», σύμπληρωσε ο κ. Γιάνναρος. 

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-5
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-6
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Κυριακής, πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών έχει λάβει και η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, περίπου σε 200 περιστατικά έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με την πυρκαγιά Βαρνάβα. Στα 100 από αυτά συνέδρασε για να απομακρυνθούν άνθρωποι με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς όπου έχει σταλεί 112. 

Η ΕΛ.ΑΣ έχει συνδράμει ακόμα σε 40 απεγκλωβισμούς ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν πολύ κοντά στη φωτιά ενώ έληξε επιτυχώς και η επιχείρηση με το κονβόϊ των 20 με 25 οχημάτων.

Δήμαρχος Μαραθώνα στην «Κ»: «Καίγονται περιουσίες στον Βαρνάβα»

«Δεν υπάρχει βελτίωση στην εικόνα της πυρκαγιάς ενώ οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί», δήλωνε το απόγευμα της Κυριακής -την ώρα που η φωτιά επεκτεινόταν- στην «Κ» ο Στέργιος Τσίρκας, δήμαρχος Μαραθώνα. 

«Στον οικισμό του Βαρνάβα έχουν ήδη καεί περιουσίες και καίγονται κι άλλες ενώ κινδυνεύουν και τα σπίτια στο Καλέντζι. Οι δυνάμεις κατάσβεσης είναι πολλές αλλά η φωτιά έχει ήδη ξεφύγει πολύ», συμπλήρωνε.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών 

Την ίδια στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας προειδοποιεί τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-7
REUTERS/Elias Marcou

Φωτιά στον Βαρνάβα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους-8
Φωτ. Αγγελος Γιωτόπουλος

Σημειώνεται επίσης ότι οι καπνοί από τη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής δημιούργησαν από νωρίς το απόγευμα ένα αποπνικτικό τοπίο στον ουρανό της Αττικής. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT