«Εχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 80 περιστατικά» – Διασώστες του ΕΕΣ στο μέτωπο
εχουμε-αντιμετωπίσει-πάνω-από-80-περισ-563169640

«Εχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 80 περιστατικά» – Διασώστες του ΕΕΣ στο μέτωπο

Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, μιλούν στην «Κ» για τα περιστατικά που διαχειρίζονται και τις αγωνιώδεις προσπάθειες να απομακρύνουν τους κατοίκους από την περιοχή

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Από την περιοχή της Ανατολής, όπου αυτή τη στιγμή το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτο, δύο διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», βρίσκονται σε επιφυλακή. Μαζί με μερικούς ακόμη διασώστες, πυροσβέστες αλλά και αρκετούς κατοίκους που αρνούνται να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους, παρακολουθούν τις φλόγες που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. «Κάποιοι κάτοικοι βρίσκονται πολύ κοντά στις φλόγες», μας λένε, ενώ περιγράφουν τα περισσότερα από 80 περιστατικά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν έως τώρα. Περιστατικά που κατά κύριο λόγο αφορούν αναπνευστική δυσχέρεια, μικροτραυματισμούς και μικροεγκαύματα. Εως τώρα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο οκτώ ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα κι ένας πυροσβέστης με εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια του. Η μόνη ευχή των διασωστών αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι να μην κινδυνέψει κάποια ανθρώπινη ζωή.

«Ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή»

Η Βασιλική Δάλλα, νοσηλεύτρια και υπεύθυνη της κινητής μονάδας υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βρέθηκε στο πεδίο από την πρώτη στιγμή μαζί με δεκάδες ακόμη διασώστες. Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε στην «Κ» σήμερα το πρωί, όταν και βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Ανατολής, μαζί με διασώστες, εθελοντές και κατοίκους που παρέμεναν στο σημείο, «το μέτωπο είναι πολύ δύσκολο, βλέπουμε τις φλόγες, αλλά και πάρα πολλούς κατοίκους».

Βάσει των όσων ανέφερε η ίδια, «έχουμε αναπτύξει δυνάμεις από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και θα παραμείνουμε εδώ όσο χρειαστεί, μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα. Η χιλιομετρική απόσταση που καλύπτουμε από χθες το απόγευμα είναι τεράστια». Ηδη, όπως εξήγησε, «έχουμε αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά τραυματισμών, εγκαυμάτων, ξηροφθαλμίας και αναπνευστικής δυσχέρειας, τόσο σε πυροσβέστες, όσο και σε εθελοντές πυρόσβεσης, αλλά και κατοίκους, οι οποίοι πολλές φορές αρνούνται να φύγουν από το σημείο. Κυριότερα πρόκειται για μικροτραυματισμούς και μικροεγκαύματα από την προσπάθεια πυρόσβεσης. Τα πολλά περιστατικά αναπνευστικής δυσχέρειας αφορούν κυρίως κατοίκους, πολλοί από τους οποίους δεν φοράνε μάσκες και δεν παίρνουν κάποιο μέτρο προστασίας. Επίσης, τα πολλά περιστατικά ξηροφθαλμίας που διαχειριζόμαστε, αφορούν κατά κύριο λόγο πυροσβέστες που έρχονται σε πολύ κοντινή επαφή με τη φωτιά». 

«Εχουμε αντιμετωπίσει πάνω από 80 περιστατικά» – Διασώστες του ΕΕΣ στο μέτωπο-1
Φωτ. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Τα πιο δύσκολα περιστατικά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν έως τώρα, αφορούν κυρίως «πυροσβέστες που είχαν εγκαύματα σε περιοχές όπως στον αυχένα και στα χέρια».

 Εχουμε αντιμετωπίσει πολλαπλά περιστατικά τραυματισμών, εγκαυμάτων, ξηροφθαλμίας και αναπνευστικής δυσχέρειας, τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε εθελοντές πυρόσβεσης, αλλά και κατοίκους, οι οποίοι πολλές φορές αρνούνται να φύγουν από το σημείο. 

Η κινητή μονάδα υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως σχολίασε η ίδια, «μοιράζει μάσκες υψηλής προστασίας, επειδή είναι πολύ βλαβερό για τον οργανισμό όταν κάποιος εισπνέει την αιθάλη που εκλύεται από τη φωτιά. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπου μπορούμε και όπου χρειαστεί, να συνδράμουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να βοηθήσουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους κατοίκους που πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς, έως τώρα, δεν έχει κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή και ελπίζω έτσι να μείνει».

«Τη φωτιά μπορεί να τη βλέπεις κάπου μακρύτερα, αλλά φτάνει πολύ γρήγορα. Οι άνεμοι είναι πάρα πολύ δυνατοί σε όλη την περιοχή, επομένως δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας».

Μέχρι στιγμής, η ίδια μαζί με τους συναδέλφους της, έχουν δυστυχώς δει στη διαδρομή πάρα πολλούς κατοίκους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους. «Προσπαθήσαμε να τους συμβουλεύσουμε και να τους εξηγήσουμε τους κινδύνους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό σε αρκετές περιπτώσεις. Τη φωτιά όμως, μπορεί να τη βλέπεις κάπου μακρύτερα, αλλά φτάνει πολύ γρήγορα. Οι άνεμοι είναι πάρα πολύ δυνατοί σε όλη την περιοχή, επομένως δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και οφείλουμε να ακούμε τις εντολές των αρχών. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τις δυνάμεις πυρόσβεσης και όσους επιχειρούν στο πεδίο».

Την ώρα που γινόταν η συνομιλία με την κ. Δάλλα, βρισκόταν στην πλατεία της Ανατολής με την κινητή μονάδα. Μαζί της ήταν περίπου ακόμη 15 άτομα από τον Ερυθρό Σταυρό και «Σαμαρείτες», διασώστες εθελοντές. «Οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να απευθυνθεί εδώ για ιατρική βοήθεια. Ηδη έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι. Βλέπουμε όμως αρκετούς κατοίκους που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους. Βλέπω κι άλλους που είναι κυριολεκτικά δίπλα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τους απομακρύνουν αλλά ακόμη δεν έχουν αποχωρήσει όλοι. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των ανθρώπων να προστατεύσουν την περιουσία τους, αλλά το σημαντικότερο είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας».  

«Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βρισκόταν κι αυτός σήμερα το πρωί στο μέτωπο στην περιοχή της Ανατολής. Οπως μετέφερε στην «Κ», «η φωτιά είναι πλέον πολύ κοντά στα σπίτια. Αυτή τη στιγμή είμαστε δίπλα στους πυροσβέστες και αναμένουμε. Υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, όπως αναπνευστικά επεισόδια. Εμείς που βρισκόμαστε από χθες το απόγευμα στο πεδίο, έχουμε αντιμετωπίσει περισσότερα από 80 περιστατικά».

 Βλέπουμε αρκετούς κατοίκους που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους. Βλέπω κι άλλους που είναι κυριολεκτικά δίπλα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τους απομακρύνουν αλλά ακόμη δεν έχουν αποχωρήσει όλοι. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των ανθρώπων να προστατεύσουν την περιουσία τους, αλλά το σημαντικότερο είναι να προστατεύσουμε την υγεία μας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «φτάσαμε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Το μέτωπο ήταν ήδη πολύ μεγάλο και σύντομα άρχισαν να έρχονται τα πρώτα περιστατικά, κυρίως άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και μικροεγκαύματα. Τα περιστατικά δεν αφορούσαν μόνο κατοίκους που βοηθούσαν στην κατάσβεση, αλλά και πυροσβέστες και εθελοντές».   

Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν έως τώρα κληθεί να διαχειριστούν σύμφωνα με τον ίδιο, «αφορούν κυρίως ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως και αρκετοί νέοι άνθρωποι που έχουν χρειαστεί ιατρική βοήθεια, ενώ ορισμένα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο». Ο ίδιος μαζί με άλλους διασώστες, σχολίασε ότι «συμμετέχουμε από χθες και στις εκκενώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποιοι που δυσκολεύονταν να αποχωρήσουν από τους οικισμούς τους, επομένως βοηθάμε και σε αυτό το κομμάτι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT