«Μπήκαμε στο αυτοκίνητο, το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε»
μπήκαμε-στο-αυτοκίνητο-το-σπίτι-ήταν-563169682

«Μπήκαμε στο αυτοκίνητο, το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε»

«Οταν είδα πως καιγόταν η ρεματιά κατάλαβα ότι δεν υπήρχε σωτηρία». Μιλούν στην «Κ» πολίτες που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους όταν είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν ή ήχησε το «112»

Φωτ. INTIME NEWS
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήρθε ο καπνός και τα μπαλκόνια γέμισαν στάχτες. Σύντομα έκαναν την εμφάνισή τους οι φλόγες. Και όταν ήχησε το «112» κάποιοι βρίσκονταν ήδη στον δρόμο. Αφήνοντας πίσω στο σπίτι όλα τα υπάρχοντά τους, επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους για να προλάβουν να απομακρυνθούν. 

«Οταν πρωτοήρθα σε αυτό το σπίτι στον Βαρνάβα (όρια Καπανδριτίου με Βαρνάβα) το 1989, είχε ξεσπάσει και τότε μια μεγάλη φωτιά. Μετακόμιζα και γύρω μου όλα καίγονταν», λέει στην «Κ» ο Αλέξης Καρσιώτης, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος χθες το μεσημέρι εγκατέλειψε το σπίτι του στην περιοχή. «Αυτό που ζούμε δεν είναι πρωτόγνωρο. Με τρεις μεγάλες φωτιές παλέψαμε εδώ, το 1989, το 2010 και τώρα». 

«Χθες στις 10 το πρωί είχαμε διακοπή ρεύματος και πήραμε τηλέφωνο τη ΔΕΗ. Οταν μίλησα με έναν υπεύθυνο στον σταθμό εδώ κοντά, τον άκουσα ανήσυχο. Ο νους μου πήγε στο κακό γιατί συνήθως όταν πέφτει το ρεύμα… ακολουθεί η φωτιά», λέει ο κ. Καρσιώτης. 

«Οταν είδα πως καιγόταν η ρεματιά κατάλαβα ότι δεν υπήρχε σωτηρία. Πήρα το αμάξι μαζί με τη σύντροφό μου και φύγαμε με βαριά καρδιά αφήνοντας πίσω το σπίτι μας.

«Μερικές ώρες μετά είδα τις φλόγες δίπλα από τη ρεματιά. Ηρθαν τα αεροπλάνα και την έσβησαν. Ολοι είπαμε ότι τη γλιτώσαμε για ακόμη μια φορά. Μετά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφυγαν για να αντιμετωπίσουν το μέτωπο στο Γραμματικό και λίγο αργότερα η φωτιά αναζωπυρώθηκε σε πολλά σημεία. Οταν πλέον είδα πως καιγόταν η ρεματιά κατάλαβα ότι δεν υπήρχε σωτηρία. Πήρα το αμάξι μαζί με τη σύντροφό μου και φύγαμε με βαριά καρδιά αφήνοντας πίσω το σπίτι μας. Αν είχαν παραμείνει τα εναέρια μέσα άλλα τριάντα λεπτά, δεν θα είχε συμβεί αυτό», μας λέει από το σπίτι φίλου του στην Κηφισιά, όπου φιλοξενείται προσωρινά. 

«Μπήκαμε στο αυτοκίνητο, το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε»-1
Φωτ. INTIME NEWS

«Δεν ένιωθες πανικό παρά το σοκ»

Η Σάρα με την οικογένειά της εγκατέλειψαν το σπίτι τους στον Διόνυσο χθες μέσα στη νύχτα, έπειτα από τις οδηγίες για εκκένωση. «Περιμέναμε έως την τελευταία στιγμή, όταν όμως χτύπησε το “112”, αποφασίσαμε πως έπρεπε να φύγουμε, γιατί προτεραιότητα είχαμε εμείς και τα παιδιά μας. Δεν ήμαστε οι μόνοι, όλοι έφυγαν από τον Διόνυσο» λέει στην «Κ».

«Μέχρι και την Εκάλη ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος, αλλά δεν υπήρχε πανικός. Η αστυνομία ήταν εκεί, είχε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, ένιωθες ασφάλεια. Φυσικά ήταν ένα σοκ, για εμάς ήταν η πρώτη φορά που αφήσαμε τα σπίτια μας πίσω. Λες, θα μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνω ό,τι μπορώ. Από την άλλη μετά το Μάτι, απλά λες καλύτερα να φύγω. Να μην είμαι εδώ», δηλώνει η Σάρα. 

«Ηταν ένα σοκ, για εμάς ήταν η πρώτη φορά που αφήσαμε τα σπίτια μας πίσω. Λες, θα μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνω ό,τι μπορώ. Από την άλλη μετά το Μάτι, απλά λες καλύτερα να φύγω. Να μην είμαι εδώ».

Με την οικογένειά της μένουν σε ξενοδοχείο στην Κηφισιά. «Ηρθαμε εδώ μέχρι να μας ειδοποιήσουν να επιστρέψουμε στο σπίτι μας. Δεν μπορούμε φυσικά να ξέρουμε πότε. Σίγουρα όχι σήμερα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί, είναι ακόμη πολύ επικίνδυνα τα πράγματα, ο αέρας είναι πολύ δυνατός. Και πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε φωτιά στη Σταμάτα, έχει γίνει κάτι το συνηθισμένο, αλλά δεν είχαμε λάβει μήνυμα να φύγουμε. Η κατάσταση είναι σοβαρή».

Το προτελευταίο σπίτι πριν το δάσος

«Κάποτε ήταν ευλογία να μένεις δίπλα στο δάσος, σήμερα κινδυνεύεις να καείς», λέει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Γιαννάκος, κάτοικος Νέας Ερυθραίας. 

«Μπήκαμε στο αυτοκίνητο, το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε»-2
Φωτ. INTIME NEWS

«Στις πέντε το πρωί λάβαμε μήνυμα να είμαστε σε επιφυλακή για εκκένωση και ακόμη περιμένουμε. Βγήκα έξω εκείνη την ώρα και είδα ότι η φωτιά δεν θα ήταν ούτε δύο χιλιόμετρα μακριά. Υστερα ευτυχώς φύσηξε προς την άλλη πλευρά, αλλιώς δεν θα μιλούσαμε τώρα», λέει στην «Κ» αναστατωμένος.

«Δεν κοιμήθηκα το βράδυ, το πρωί στις έξι βγήκα έξω. Από το μπαλκόνι μου έχω θέα το Τατόι και είδα έξι αεροπλάνα να σηκώνονται με το πρώτο φως για να σβήσουν τη φωτιά. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Ερχεται η στιγμή που πρέπει να φύγεις, να αφήσεις το σπίτι σου, και να μην ξέρεις τι θα βρεις επιστρέφοντας. Ηδη έχω τηλεφωνήσει σε φίλους για να με φιλοξενήσουν αν χρειαστεί». 

Πρωινό στο ΟΑΚΑ

Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις πληγείσες περιοχές. Και οι εκκενώσεις συνεχίζονται. Από το απόγευμα της Κυριακής που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στην Αττική, έχουν ανοίξει οι πρώτοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας του ΟΑΚΑ αλλά και του Ζηρίνειου. 

Εντεκα το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του ΟΑΚΑ, συναντήσαμε 35 ασθενείς από τη Νευροψυχιατρική Κλινική της Πεντέλης. Την εγκατέλειψαν σήμερα νωρίς το πρωί. Η διευθύντρια της κλινικής λέει στην «Κ» πως έπρεπε να προηγηθούν πολλά τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική, στις αρχές, για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την κλινική. «Είχαμε αναπνευστικά προβλήματα, είχε πολύ καπνό όταν φύγαμε και η κατάσταση χειροτέρευε. Εχουμε ασθενείς με ειδικές ανάγκες», μας λέει φανερά καταβεβλημένη. 

«Δεχόμαστε πάρα πολλά αιτήματα, ενώ από χθες το βράδυ έχουν περάσει ή φιλοξενηθεί εδώ πάνω από 65 άτομα, τα οποία ήταν πολύ ανήσυχα και χρειάζονταν και ψυχολογική υποστήριξη πέρα από πρακτική».

«Ανοίξαμε τον χώρο έπειτα από συνεννόηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κύριο Βρούτση. Προμηθευτήκαμε νερά και πρόχειρα σνακ, για όσους θα έρθουν. Μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας το γεγονός ότι δουλεύουμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής. «Δεχόμαστε πολλά αιτήματα, ενώ από χθες το βράδυ έχουν περάσει από εδώ ή έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 65 άτομα, τα οποία ήταν πολύ ανήσυχα. Πέρα από ένα μέρος να μείνουν, χρειάζονταν και ψυχολογική υποστήριξη. Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε» καταλήγει. 

«Είχε πολύ καπνό και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε» λέει στην «Κ» νεαρή ασθενής της κλινικής. «Τώρα εδώ είναι καλύτερα». Οι υπεύθυνοι της κλινικής περιμένουν ενημέρωση για τη μεταφορά των ασθενών σε ξενοδοχείο. Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. «Εως τώρα είχαμε περίπου σαράντα αιτήματα και όσο περνάει η ώρα αυξάνονται και τα εξυπηρετούμε, καθώς πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια», λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. «Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε». 

«Ποτέ ξανά»

«Μπήκαμε στο αυτοκίνητο, το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε»-3
Φωτ. INTIME NEWS

«Πήγαμε και πήραμε τη μαμά μου χθες από νωρίς το μεσημέρι από τον Μαραθώνα» λέει στην «Κ» η Νατάσα. «Μιλήσαμε μαζί της και όταν μας είπε πως ήταν ήδη αποπνικτικά, δεν καθυστερήσαμε καθόλου. Πήγα μαζί με τον αδερφό μου και την πήραμε. Η λεωφόρος Μαραθώνος πήγαινε σημειωτόν, είχε πολλά αμάξια που έφευγαν. Ο αέρας μύριζε καμένο και η μητέρα μου είχε τρομάξει. Θυμήθηκε μια άλλη μέρα που φεύγαμε όλοι από την περιοχή, και ίσως προλάβαμε στο “τσαφ”. Μόλις ακούσαμε για τη φωτιά το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν ποτέ ξανά. Ποτέ. Το σπίτι ήταν το τελευταίο που μας ένοιαζε». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT