Το χρονικό της εκκένωσης του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης
το-χρονικό-της-εκκένωσης-του-νοσοκομε-563169940

Το χρονικό της εκκένωσης του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια της Ορθοπεδικής κλινικής και πηγές από τη διοίκηση του νοσοκομείου μιλούν στην «Κ» για την επιχείρηση απομάκρυνσης ασθενών και προσωπικού τις πρώτες πρωινές ώρες

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

«Ολα κύλησαν γρήγορα και ψύχραιμα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην «Κ» η διευθύντρια της Ορθοπεδικής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ιωάννα Πασπάτη, τη διαδικασία εκκένωσης του νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ», η εντολή απομάκρυνσης των παιδιών που νοσηλεύονταν, δόθηκε κατά κύριο λόγο επειδή η ατμόσφαιρα ήταν πολύ επιβαρυμένη, αλλά και εξαιτίας του απρόβλεπτου της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Πλέον, όλοι περιμένουν να τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης, ώστε να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

«Δεν αντιμετωπίζουν πρόσθετο πρόβλημα εξαιτίας της φωτιάς»

Βάσει όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, η εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης ξεκίνησε στις 05:05 σήμερα το πρωί «και ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες κινήσεις στις 05:58». Συνολικά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης 19 παιδιά που ήταν περιπατητικά περιστατικά και οκτώ συνοδοί με τρία άτομα προσωπικό στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ακόμη πέντε παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μεταφέρθηκαν προς τις μονάδες των νοσοκομείων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.  

 Επισκέφθηκα πριν από λίγο τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από το Παίδων Πεντέλης. Δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόσθετο ζήτημα εξαιτίας της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι από τη δομή της Πεντέλης απομακρύνθηκαν και 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο κολυμβητήριο Μελισσίων, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να κριθεί ότι είναι ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο κ. Γεωργιάδης από το νοσοκομείο Φλέμινγκ του οποίου την εκκένωση διηύθυνε, επισκέφθηκε συνολικά 21 παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από το Παίδων Πεντέλης. Οπως είπε: «Δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόσθετο ζήτημα εξαιτίας της φωτιάς. Ομως, κάποια από τα παιδιά είναι δύσκολα περιστατικά». Πρόσθεσε δε πως η εκκένωση του νοσοκομείου εκτυλίσσεται ομαλά.  

«Ολα εξελίχθηκαν πολύ σύντομα»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Κ» η διευθύντρια της Ορθοπεδικής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ιωάννα Πασπάτη, «το νοσοκομείο εκκενώθηκε πολύ νωρίς το πρωί, εξαιτίας του πυκνού καπνού και των σωματιδίων που αιωρούνταν. Δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή σοβαρό ζήτημα με τη φωτιά, που βρισκόταν πιο μακριά. Επειδή όμως η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά, αποφασίστηκε η εκκένωση του νοσοκομείου».

Οπως μετέφερε η ίδια, «υπήρχε σχετική ενημέρωση και προετοιμασία για την εκκένωση ήδη από χθες το βράδυ. Η διαδικασία της εκκένωσης εξελίχθηκε πολύ σύντομα και δεν υπήρξε κάποιο θέμα».   

Βάσει όσων σχολίασε η κ. Πασπάτη, «η μονάδα εντατικής θεραπείας είχε πέντε παιδιά τα οποία μοιράστηκαν ανάμεσα στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία. Τα πήγε το ΕΚΑΒ στα δύο αυτά νοσοκομεία, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Από τα υπόλοιπα παιδιά που νοσηλεύονταν, τα περισσότερα βρίσκονταν στην παιδιατρική και την οδοντιατρική πτέρυγα».

Το νοσοκομείο εκκενώθηκε πολύ νωρίς το πρωί, εξαιτίας του πυκνού καπνού και των σωματιδίων που αιωρούνταν. Δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή σοβαρό ζήτημα με τη φωτιά, που βρισκόταν πιο μακριά.  

Σε ορισμένα παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν, και ήταν σύμφωνα με την ίδια «ελαφρά περιστατικά, δόθηκε εξιτήριο από χθες το βράδυ». Τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία όπως εξήγησε η κ. Πασπάτη «ήταν περιπατητικά, μεταφέρθηκαν με τους γονείς τους νωρίς το πρωί με πούλμαν στα δύο νοσοκομεία όπου βρίσκονται μέχρι κι αυτή τη στιγμή».

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν φαίνεται να απειλείται, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Πασπάτη, «ένας συνάδελφος μετέβη εκεί πριν από λίγο. Η φωτιά δεν φαινόταν να το απειλεί –εκείνη την ώρα τουλάχιστον. Στο σημείο παραμένουν κλιμάκια της Πυροσβεστικής και άνδρες του στρατού που βρίσκονται σε ετοιμότητα».

«Δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί η φωτιά»

Οταν η ίδια βρισκόταν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο, «είχαν τα παράθυρα κλειστά. Η συνθήκη μέσα στον χώρο ήταν πάρα πολύ καλή, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, επομένως δεν επηρεάστηκαν ούτε τα παιδιά ούτε οι εργαζόμενοι. Το είδα με τα μάτια μου. Μάλιστα, μας διαβεβαίωσαν από την τεχνική υπηρεσία ότι δεν υπήρχε ζήτημα εξαιτίας της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, εάν είχαμε ανοιχτά τα κλιματιστικά. Ομως για λόγους πρόληψης, έπρεπε να εκκενωθεί το νοσοκομείο επειδή δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί η φωτιά. Ούτε τώρα το γνωρίζουμε».

 Δεν είχαμε ιδιαίτερη ανησυχία. Αλλωστε, είμαστε εξοικειωμένοι, έχει συμβεί κι άλλη φορά. Ολοι γνωρίζαμε τι θα κάνουμε και οι νοσηλευτές μας το έχουν ξανακάνει.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε η ίδια, «δεν είχαμε ιδιαίτερη ανησυχία. Αλλωστε, είμαστε εξοικειωμένοι, έχει συμβεί κι άλλη φορά. Ολοι γνωρίζαμε τι θα κάνουμε και οι νοσηλευτές μας το έχουν ξανακάνει. Είχαμε ενημερώσει τους γονείς να είναι έτοιμοι και να ετοιμάσουν τα πράγματα, οπότε δεν υπήρξε κάποια ανησυχία ή αναστάτωση».

Πλέον αυτό που περιμένουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ίδια είναι «να ολοκληρωθεί το ζήτημα της φωτιάς. Μετά να καθαριστεί το νοσοκομείο ώστε να ανοίξει ξανά. Οταν όλα είναι έτοιμα, τα παιδιά θα επιστρέψουν. Ολοι θα επιστρέψουμε στις θέσεις μας».

«Η Πολιτική Προστασία προσδιόρισε την εκκένωση»

Από την πλευρά τους, πηγές από τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μετέφεραν στην «Κ» ότι «με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της υγειονομικής μας περιφέρειας και συντονισμό όλων των υπηρεσιών, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του νοσοκομείου λίγο πριν τις 4:30 και περίπου μια ώρα αργότερα είχε ολοκληρωθεί. Μπορεί η φωτιά να μη βρισκόταν κοντά, αλλά η Πολιτική Προστασία ήταν αυτή που προσδιόρισε το αν και πώς θα γίνει εκκένωση».

Αναφορικά με το αν κάποιοι γονείς μετέφεραν οι ίδιοι τα παιδιά τους, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «ήρθαν κάποιοι γονείς νωρίτερα και μετέφεραν με ίδια μέσα τα παιδιά τους, που έπρεπε να πάρουν εξιτήριο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT