Πύρινη κόλαση για δεύτερη νύχτα στην Αττική

Πύρινη κόλαση για δεύτερη νύχτα στην Αττική

Μία γυναίκα νεκρή. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες φωτιάς σε Πεντέλη, Βριλήσσια, Γέρακα, Μαραθώνα και Διόνυσο. Σπίτια και επιχειρήσεις και χιλιάδες στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και μέσα σε λίγες ώρες σάρωσε την Αττική

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυροσβέστες εντόπισαν μία απανθρακωμένη σορό στο Πάτημα Βριλησσίων, όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Τρίτης. Η σορός, που ανήκει πιθανόν σε γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Βριλησσίων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της πυροσβεστικής που δίνει για δεύτερη νύχτα μάχη με τις φλόγες, σε πολλαπλά μέτωπα. 

Μετά από περίπου 30 ώρες ανεξέλεγκτης πορείας που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής από το Βαρνάβα, και σάρωσε την Αττική διασχίζοντας Μαραθώνα, Πεντέλη, Διόνυσο, Βριλήσσια και Πάτημα Χαλανδρίου, φτάνοντας ως τον Γέρακα.

Διαβάστε εδώ, λεπτό προς λεπτό, τις εξελίξεις της Δευτέρας στα πύρινα μέτωπα.

Στην τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης της υπηρεσίας δήλωσε πως παρότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, οι ενεργές εστίες είναι πολλές και οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Διάσπαρτες εστίες στην Πεντέλη

Καλύτερη παρουσιάζεται η εικόνα στο μέτωπο της Πεντέλης αφού, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης και πρόεδρο Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Σιώμο Βλάσση, πλέον εντοπίζονται μόνο μικροεστίες και «καντηλάκια» στο βουνό.

Πύρινη κόλαση για δεύτερη νύχτα στην Αττική-1
Βριλήσσια (Intime)

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Σιώμος δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενεργές εστίες αυτή την ώρα στον οικιστικό ιστό της Νέας και της Παλαιάς Πεντέλης. Υπογράμμίζει ωστόσο πως η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί.

Βριλήσσια – Καμμένα σπίτια και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Βριλησσίων και πρώην δήμαρχο της περιοχής Κωνσταντίνο Βαφειάδη, μάχη με ενεργή εστία φωτιάς έδιναν ως αργά τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην οδό Αναπαύσεως, όπου εδράζονται διάφορες επιχείρησης. 

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Βαφειάδης πρόσθεσε πως έχουν κατοικίες στα σύνορα με τον δήμο Χαλανδρίου. Ο ίδιος, που ταυτόχρονα διατελεί γενικός γραμματέας του Δήμου Διονύσου, μετέφερε πως έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά στην Ραπεντώσα. 

Δήμαρχος Διονύσου: Βελτιωμένη η κατάσταση

Το μέτωπο της φωτιάς στο Διόνυσο είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τη δήμαρχο της περιοχής Κατερίνα Μαϊχόσογλου. «Η κατάσταση είναι αρκετά βελτιωμένη, το μέτωπο είναι σε ύφεση, καίνε «καντηλάκια» και δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις», δήλωσε μιλώντας στην «Κ». 
Σύμφωνα με την ίδια, και στην Ραπεντώσα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη.

Γέρακας: Διάσπαρτες εστίες

Παρόμοια εικόνα με τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιά παρουσιάζει και εκείνο του Γέρακα, με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Μαραθώνας: Αναζωπύρωση στο Ανω Σούλι

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, νέα αναζωπύρωση καταγράφηκε και στο Ανω Σούλι. Στους κατοίκους της περιοχής Βρανά, εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση. Οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Πύρινη κόλαση για δεύτερη νύχτα στην Αττική-2
Πεντέλη (Intime)

Meteo: Επηρεάστηκαν «περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα»

Tην περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική αποτυπώνουν δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, τα οποία επεξεργάστηκε το Meteo.gr.

Τα δεδομένα από τον δορυφόρο, ο οποίος πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την περιοχή που έχει επηρεαστεί, καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Πύρινη κόλαση για δεύτερη νύχτα στην Αττική-3

«Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα», σημειώνει το Meteo.

Περίπου 80 άτομα στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) περίπου 80 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ζήτησαν βοήθεια σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Τραυματίες πυροσβέστες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται στοιχεία της πυροσβεστική από την Κυριακή έως το βράδυ της Δευτέρας τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε πυροσβέστες. Δυο εξ αυτών μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΑΔΜΗΕ: Επηρεάστηκαν γραμμές μεταφοράς ρεύματος

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης. Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία». Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες».

Βοήθεια από το εξωτερικό

Οπως είπε, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 

«Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα: η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα» τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Μεγάλος κίνδυνος και τις επίμενες ημέρες

«Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες» κατέληξε κλείνοντας την έκτακτη ενημέρωση.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διεύθυνση https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT