Φωτιά στην Αττική: Ο άνεμος έσπρωχνε τη φωτιά όπου ήθελε

Φωτιά στην Αττική: Ο άνεμος έσπρωχνε τη φωτιά όπου ήθελε

Κάηκαν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις

4' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν να μη σκαρφαλώσει το βουνό. Αφού διέφυγε προς το Πεντελικόν Ορος, παρά τις ολονύχτιες απόπειρες περιορισμού, η πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής από τον Βαρνάβα απλώθηκε χθες σε μια ζώνη δεκάδων χιλιομέτρων στη Βορειοανατολική Αττική, κάλυψε περίπου 100.000 στρέμματα, εισέβαλε στον αστικό ιστό, έκαψε δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Τα ξημερώματα της Τρίτης οι πυροσβέστες εντόπισαν την απανθρακωμένη σορό μιας γυναίκας μέσα σε επαγγελματικό χώρο.

Ο μαύρος καπνός είχε ζώσει από το πρωί το Νταού Πεντέλης. Εκαιγε τα μάτια, άφηνε όξινη γεύση στο στόμα. Η Αννα Σισώη είδε τις φλόγες να κατηφορίζουν μέσα σε δέκα λεπτά την πλαγιά από την κορυφογραμμή. «Πήγαιναν σαν σφαίρα» και κατευθύνονταν προς το σπίτι της.

Η ίδια απομακρύνθηκε, αλλά τέσσερις συγγενείς της έμειναν πίσω. Εκοβαν κλαδιά, γέμιζαν κουβάδες με νερό για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν την ύστατη στιγμή. Οι φλόγες τελικά τους χαρίστηκαν, όχι όμως και στους γείτονες. Τρύπωσαν μέσα από στέγες, έκαψαν αποθήκες και μαντριά και μετά συνέχισαν ακάθεκτες δεκάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. «Εμάς μας έσωσε ο αέρας που της άλλαξε πορεία», είπε στην «Κ» η κάτοικος. «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια. Πάντα αυτόν τον κύκλο κάνει η φωτιά, από εδώ θα περάσει. Κάθε χρόνο οι περιουσίες και οι κόποι μας είναι σε κίνδυνο».

Φωτιά στην Αττική: Ο άνεμος έσπρωχνε τη φωτιά όπου ήθελε-1Η κρισιμότητα της ημέρας ήταν γνωστή και είχε επισημανθεί. Η ένταση των ανέμων με ριπές που θα έφταναν τα 70 με 80 χιλιόμετρα την ώρα είχε επίσης προβλεφθεί. Η πορεία της φωτιάς στην Αττική, όμως, δεν ανακόπηκε. Ούτε η μαζική κινητοποίηση δυνάμεων την περιόρισε εγκαίρως, καθώς ήδη η φωτιά είχε αναπτύξει μεγάλη δυναμική. Συνολικά μέχρι χθες το βράδυ επιχειρούσαν στη Βορειοανατολική Αττική 27 ομάδες δασοκομάντος και 35 εναέρια μέσα με περιοδικές ρίψεις, ενώ οι πυροσβέστες είχαν ξεπεράσει τους 700. Οι φλόγες, όμως, διέσχισαν πολύπαθες περιοχές που είχαν δοκιμαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Οι κηλιδώσεις δημιουργούσαν διαρκώς νέες εστίες, ενώ στάλθηκαν τουλάχιστον 30 μηνύματα μέσω του 112 και πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών, αλλά και νοσοκομείων όπως το Παίδων Πεντέλης και το «Αμαλία Φλέμιγκ».

Η φωτιά ξέσπασε στις 15.02 την Κυριακή στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ μισή ώρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκδήλωση άλλης πυρκαγιάς στην περιοχή Αιγειρούσες των Μεγάρων. Το σημείο έναρξης στον Βαρνάβα φέρεται να είναι κοντά στην άσφαλτο, από όπου διέρχονται καλώδια ηλεκτροδότησης και η αιτία θα διερευνηθεί από πραγματογνώμονες. Στην περίπτωση των Μεγάρων υπήρξαν αναφορές πυροσβεστών και κατοίκων προς το ανακριτικό της Πυροσβεστικής για πιθανό εμπρησμό. Και εκεί διερευνώνται τα αίτια.

Ο Δημήτρης Κουτσούκος βρισκόταν την Κυριακή σε περιπολία με τους εθελοντές πυροσβέστες των Αφιδνών, και είδε τον καπνό στον Βαρνάβα από χιλιόμετρα μακριά. Δεν είχε σχηματιστεί επαγωγική στήλη, ο αέρας έστελνε τον καπνό στο πλάι και τον κρατούσε ακόμη χαμηλά. Αρχικά θεώρησαν ότι δεν θα τους δυσκόλευε αυτή η φωτιά.

Οπως επεσήμαναν στην «Κ» στελέχη της Πυροσβεστικής, το ζητούμενο σε κάθε πυρκαγιά είναι να γίνει όσο πιο άμεσα η πρώτη προσβολή. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το πρώτο εναέριο μέσο επιχείρησε στα πέντε λεπτά στον Βαρνάβα, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα επτά λεπτά. Ωστόσο, η φωτιά ξέφυγε.

«Η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη. Δεν πιανόταν με τον αέρα η φωτιά. Μετά μπήκε σε ρεματιές και σε πλαγιές και δεν μπορούσαμε να κάνουμε προσβολή», λέει ο κ. Κουτσούκος για όσα αντίκρισε κοντά στο αρχικό σημείο. Εμεινε στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα, προτού τον αντικαταστήσουν άλλα μέλη της ομάδας.

Ο κάτοικος Βαρνάβα Σπύρος Μαντάς λέει πως γλίτωσε από τύχη. «Δεν έβλεπες από τον καπνό. Οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα, πήγαινες μακριά για να φύγεις και ζεμάταγε η πλάτη σου», τονίζει. Ο ηλικιωμένος γείτονάς του Γιάννης Μέξης είδε τη φωτιά να κυκλώνει το σπίτι του. Εσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα, μαύρισαν οι τοίχοι, καταστράφηκαν τα σύνεργα που είχε στο υπόγειο. «Σε μια ώρα είχε περικυκλώσει το χωριό», τονίζει.

Καταστροφές

Χθες η πύρινη ζώνη είχε πλέον ανοίξει τόσο πολύ, που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν διασπαστεί προς Γραμματικό και Μαραθώνα και αργότερα προς Πεντέλη, Διόνυσο, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλήσσια, όπου εκτιμάται από τη δημοτική αρχή ότι κάηκαν τουλάχιστον δέκα σπίτια και δεκάδες αυτοκίνητα. Οι φλόγες κατέστρεψαν επιχειρήσεις, ενώ κάηκε ολοσχερώς και το κλειστό γήπεδο στη Νέα Πεντέλη. Ζημιές καταγράφηκαν σε τουλάχιστον 120 στύλους ηλεκτροδότησης και στον Νέο Βουτζά κάηκαν δύο πυροσβεστικά. Στο Νταού Πεντέλης φέρεται να κάηκε το σπίτι κατοίκου, ο οποίος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για τη φωτιά στο Μάτι. Σε δομές του ΕΣΥ απευθύνθηκαν 65 άτομα με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα.

Η απειλή δεν είχε εκλείψει, όμως, ούτε στα σημεία όπου είχε περάσει η φωτιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο Πεντελικό όρος τα ξημερώματα της Δευτέρας. «Μόλις βγήκε ο ήλιος την είδα να πηδάει το βουνό», λέει στην «Κ» μια κάτοικος του Νταού Πεντέλης. Γείτονές της αναφέρουν ότι τα πυροσβεστικά δεν είχαν φτάσει εγκαίρως. Εκείνη είχε έτοιμη μια τσάντα με δυο αλλαξιές, καθώς κάθε καλοκαίρι περιμένει το κακό. «Νιώθουμε αποκαμωμένοι. Είναι απίστευτη η εξάντληση», λέει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT