Φωτιά στην Αττική: Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί όρθιο το ηλεκτρικό δίκτυο

Φωτιά στην Αττική: Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί όρθιο το ηλεκτρικό δίκτυο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για να κρατηθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όρθιο δίνουν από χθες ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι πυρκαγιές έχουν θέσει εκτός λειτουργίας γραμμές υψηλής τάσης και υποσταθμούς μέσης τάσης. Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου φαίνεται να επηρεάζει και τη λειτουργία των αφαλατώσεων στα νησιά. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΣ Σύρου χθες αργά το βράδυ ενημέρωσε τους κατοίκους του νησιού ότι λόγω δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου της Αθήνας υπολειτουργούν οι αφαλατώσεις και πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης τις επόμενες ημέρες.

Στον άξονα Γέρακα – Πεντέλης η πυρκαγιά απειλεί τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ), τα κυκλώματα των οποίων τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγοκλείνουν από χθες το πρωί σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική. Η ομαλή λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται τις τελευταίες ώρες με εναλλακτικές γραμμές 150 κιλοβόλτ υψηλής τάσης και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Σε λειτουργία έχουν μπει μονάδες παραγωγής στην Αττική που δεν ήταν προγραμματισμένες, για να κρατήσουν μια καλύτερη ισορροπία στο σύστημα. Για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κάνει λόγο σε ενημερωτική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι και αργά χθες το απόγευμα είχαν καταγράψει ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλεντζίου και Γραμματικού. Τις πρωινές ώρες οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός λειτουργίας 120 υποσταθμούς που επηρέασαν περίπου 5.000 καταναλωτές, ενώ αργά το βράδυ οι πυρκαγιές συνέχιζαν να επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 καταναλωτών. Οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, ξεκίνησαν ήδη από χθες στα σημεία που υπήρχε πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η επιθεώρηση στο δίκτυο χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των καταναλωτών. Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνδράμει και την ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο επισκέφθηκαν χθες τις περιοχές της Αττικής όπου έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές, στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρείας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για τον συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT