Διεύρυνση ωραρίου για αιμοληψίες σε πέντε νοσοκομεία

Διεύρυνση ωραρίου για αιμοληψίες σε πέντε νοσοκομεία

Σε απογευματινή λειτουργία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι αίθουσες αιμοληψίας σε Ιπποκράτειο, «Αμαλία Φλέμινγκ», Ελπίς, «Π. και Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των αιθουσών αιμοληψίας και το απόγευμα προχώρησαν πέντε νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκέντρωση αίματος για τις ανάγκες των ασθενών. Ειδικότερα, τα γενικά νοσοκομεία Ιπποκράτειο, «Αμαλία Φλέμινγκ» και Ελπίς, καθώς και τα νοσοκομεία Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία», τροποποίησαν το ωράριο των αιθουσών αιμοληψίας ώστε να λειτουργούν απογευματινές ώρες δύο ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Ετσι, το Ιπποκράτειο θα δέχεται αιμοδότες κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 8.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ., το «Αμαλία Φλέμινγκ» κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., το Ελπίς κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ., το «Αγλαΐα Κυριακού» κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., και το «Αγία Σοφία» κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. (επιπλέον της πρωινής λειτουργίας). Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι αίθουσες αιμοληψίας των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς», ΚΑΤ, Κοργιαλένειο Μπενάκειο και «Αγιος Σάββας» βρίσκονται ήδη σε απογευματινή λειτουργία για τους χειμερινούς μήνες.

Είχε προηγηθεί αίτημα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου να εξετάσουν τη δυνατότητα απογευματινής λειτουργίας των αιθουσών αιμοληψίας, με κύριο γνώμονα τη διευκόλυνση των αιμοδοτών που επιθυμούν να προσφέρουν αίμα και με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα κυρίως κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τους συγκεκριμένους μήνες τα αποθέματα αίματος μειώνονται ανησυχητικά, σε σύγκριση με τους άλλους μήνες καθώς υπάρχει μικρότερη προσφορά αίματος από εθελοντές αιμοδότες λόγω των θερινών διακοπών. Το δε πρωινό ωράριο των αιθουσών αιμοληψίας δεν εξυπηρετεί σημαντικό μέρος των εργαζομένων αιμοδοτών. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), που κάλεσε τους εθελοντές αιμοδότες και κάθε πολίτη που μπορεί να αιμοδοτήσει να προσφέρει αίμα, τονίζοντας ότι «το αίμα διαρκεί 35-42 ημέρες και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχουν αιμοδότες όλους τους μήνες του έτους». Η ΠΑΣΠΑΜΑ εστίαζε στη μείωση της προσφοράς κατά τη θερινή περίοδο λόγω διακοπών των τακτικών αιμοδοτών και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο να λαμβάνουν μειωμένη από τη συνιστώμενη ποσότητα αίματος ή ακόμα και να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους.

Στην Ελλάδα, βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών. Πέρυσι, σχεδόν επτά στις δέκα μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν προέρχονταν από εθελοντές αιμοδότες (378.904 μονάδες από τις 550.974 που συλλέχθηκαν στη χώρα, ήτοι 68,7%), όταν πριν από μία δεκαετία ήταν λίγο πάνω από τις μισές (55%). Από τα μέσα Μαΐου, το υπ. Υγείας προχώρησε στην αναδιαμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας, αρχής γενομένης από την Αττική, με συγκέντρωση των μονάδων αίματος που συλλέγονται από τα νοσοκομεία στο ΕΚΕΑ, κεντρική επεξεργασία του, και αναδιανομή του στα νοσοκομεία με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν αίμα μπορούν να αναζητήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ που διαθέτουν αιμοδοσία στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (https://ekea.gr/) στην κατηγορία Αιμοδότης/Για να γίνω Αιμοδότης/Πού μπορώ να προσφέρω αίμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT