Αντιδήμαρχος Πεντέλης: Τουλάχιστον πέντε οι κατεστραμμένες κατοικίες

Αντιδήμαρχος Πεντέλης: Τουλάχιστον πέντε οι κατεστραμμένες κατοικίες

Το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Η φωτιά έχει καταστρέψει κατοικίες, ένα δημόσιο κτίριο και μια κατασκήνωση. Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασαφής παραμένει ο αριθμός των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές στον Δήμο Πεντέλης από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Μπούρα. Ο κ. Μπούρας είπε ότι οι κατεστραμμένες κατοικίες είναι τουλάχιστον πέντε, ωστόσο υπάρχει εκτεταμένη ζημιά τόσο σε σπίτια ιδιωτών όσο και σε κατασκήνωση και σε δημόσιο κτίριο το οποίο εφάπτεται στο Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Βασίλης Μπούρας είπε ότι ακόμη δεν θα δώσει ακριβή αριθμό για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, γιατί «αυτήν τη στιγμή θα είναι και αυθαίρετο και δεν κάνει, γιατί κάποιος μπορεί να έχει χάσει μέρος του σπιτιού του».

Αναζωπυρώσεις

Όσο αφορά την εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Πεντέλη, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία, ιδίως στη Νέα Πεντέλη και στο κομμάτι του περιμετρικού προς Κηφισιά. Ωστόσο, εκεί παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πεντέλης, ενώ βοηθά και το γεγονός ότι δεν φυσούν σήμερα ισχυροί άνεμοι.

«Έχει καταλαγιάσει ο άνεμος, δεν έχουμε άνεμο στην πόλη μας, αλλά ό,τι και να’ ναι, είναι μικρές εστίες», είπε σημειώνοντας ότι «αν είχαμε άνεμο σήμερα θα ήταν άκρως επικίνδυνες. Ετσι ξεκίνησε και η αναζωπύρωση που έγινε μετά τη φωτιά που την προλάβαμε ουσιαστικά το πρωί χθες, αλλά δεν μπορέσαμε να το διαχειριστούμε μετά την αναζωπύρωση».

Καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

Όσον αφορά τις ενέργειες του Δήμου Πεντέλης είπε ότι μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού τη Δευτέρα, το πρωί της Τρίτης «υπάλληλος του υπουργείου είναι σε επαφή με τον Δήμο μας. Αύριο το πρωί θα της δώσουμε ανθρώπους που θα της υποδείξουν τα σπίτια και τα σημεία για να γίνει καταγραφή και η εντολή είναι να υπάρξει και άμεση αποζημίωση στον κόσμο».

Η αποζημίωση, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης, «είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις τώρα σε μια τέτοια καταστροφή, που είναι και οικολογική. Μην το ξεχνάμε, τα δέντρα αυτά τα οποία καήκαν και πέρασε η φωτιά, δεν θα τα προλάβω εγώ σε αυτή τη ζωή φαντάζομαι ξανά να τα δω».

Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος εγκαίρως τη Δευτέρα έκανε αίτηση για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι που αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία και προφανώς δεν θα επιβαρυνθούν το κόστος.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μπούρα, «όλες αυτές οι αποζημιώσεις θα έρθουν προφανώς μέσα από τη γενική αποζημίωση. Θα καταβληθεί μέσω του Δήμου. Εννοείται ότι δεν θα τα πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι σε ξενοδοχεία άνθρωποι που είχαν καεί τα σπίτια τους. Δε μιλάω γι’ αυτούς που βρήκαν καταφύγιο, επειδή υπήρχε πολύ καπνός, σε χώρους μας που είχαν κλιματισμό».

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT