Αττική: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα

Αττική: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα

Η φωτιά στον Βαρνάβα ενδέχεται να ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο σημεία της περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά διάφορα σενάρια και πληροφορίες για την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Βαρνάβα, που έφτασε να καίει έως και τον οικιστικό ιστό των βορείων προαστίων. 

Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η φωτιά στον Βαρνάβα ενδέχεται να ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο σημεία της περιοχής, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Τα στελέχη της Δίωξης φέρεται να έχουν πληροφορίες πως δύο εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, στα όρια του χωριού και κοντά στο γήπεδο, χωρίς προς το παρόν να αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ διερευνάται αναφορά και για εμπρησμό από αμέλεια σε συγκεντρώσεις ατόμων που έψηναν σε ανοικτό χώρο.

Η εικόνα σήμερα 

Υστερα από 48 ώρες κατά τις οποίες η φωτιά σάρωσε πάνω από 100.000 στρέμματα καταστρέφοντας δάση, σπίτια, υποδομές και επιχειρήσεις, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις, οι οποίες πάντως είναι ελεγχόμενες.

Η υπηρεσία έχει χαρτογραφήσει όλα τα επίμαχα σημεία με «καντήλια» σε κατοικημένες περιοχές ή δασικές εκτάσεις, ενώ το έργο της πλήρους κατάσβεσης ενδεχομένως να διαρκέσει εφτά με δέκα ημέρες.

Περίπου 10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα πραγματοποιούν διαβροχές, προκειμένου να διευκολύνουν τα πεζοπόρα τμήματα ώστε να σβήσουν και τις τελευταίες δυνητικά επικίνδυνες εστίες. 

Κρατικοί και δημοτικοί φορείς θα καταγράψουν τις καταστροφές για την έγκριση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. 

Πώς ξέφυγε η φωτιά

Aπό την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής για την ανάσχεσή της ακυρωνόταν στο πεδίο. Μετά το ξέσπασμα της φωτιάς το μέτωπο διασπάστηκε στα δύο, κινούμενο προς τη λίμνη του Μαραθώνα και προς την περιοχή του Βόθωνα.

Σε αυτά τα δύο μέρη θεωρούσε αρχικά η Πυροσβεστική ότι θα μπορούσε να την ανακόψει. Κρίθηκε ότι η τοπογραφία στη λίμνη του Μαραθώνα θα λειτουργούσε ως αντιπυρική ζώνη. Αντίστοιχα υπήρχε η πεποίθηση ότι η φωτιά, κινούμενη από Βόθωνα προς Γραμματικό, θα συναντούσε παλιότερα καμένες εκτάσεις, θα περιοριζόταν η δυναμική της και θα μπορούσαν έπειτα πιο εύκολα να την «πιάσουν» οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, και τα δύο σενάρια στην πράξη διαψεύστηκαν. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν την Κυριακή και το φαινόμενο της κηλίδωσης, δηλαδή η μεταφορά αναμμένων τεμαχίων καύσιμης ύλης εκατοντάδες μέτρα μακριά και η δημιουργία νέων εστιών, επέτρεψαν στη φωτιά να ξεφύγει και από τα δύο σημεία και να κινηθεί ανεξέλεγκτα.

Διάσπαση δυνάμεων

Νωρίτερα, λόγω και της φωτιάς στα Μέγαρα που είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε διάσπαση δυνάμεων. Η Πυροσβεστική είχε δώσει βάρος και σε εκείνη τη φωτιά γιατί κινδύνευαν σπίτια. Αυτό ενδεχομένως να περιόρισε τη δυναμική της πρώτης προσβολής στον Βαρνάβα, παρότι η πρώτη ρίψη νερού έγινε εκεί στα πέντε λεπτά από μέσο εναέριας περιπολίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής κι ενώ το μέτωπο είχε ήδη γιγαντωθεί, το νέο επιχειρησιακό πλάνο προέβλεπε την ανακοπή της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραπεντώσας. Θεωρήθηκε ότι εάν δεν κατάφερναν να την αναχαιτίσουν εκεί και έφευγε πάνω από το Πεντελικόν Ορος, θα άνοιγε ακόμη περισσότερο. Τελικά η φωτιά ανέβηκε στο βουνό και τα ξημερώματα στέλνονταν μηνύματα για διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT