Πρώτος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς

Πρώτος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς

Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάηκαν 102.780 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% της έκτασης της Αττικής

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ξεκίνησε χθες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάηκαν 102.780 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% της έκτασης της Αττικής, κυρίως σε έξι δήμους: Μαραθώνα 51.786, Διονύσου 29.816, Πεντέλης 11.703, Ωρωπού 8.517 και Ραφήνας – Πικερμίου 958, ενώ μικρές εκτάσεις κάηκαν στους Δήμους Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Παλλήνης (οι εκτιμήσεις από την Εταιρεία Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος ΥΛΗ).

Υπολογίζεται πως περίπου 50 σπίτια και αρκετές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ αρκετές δεκάδες κτίρια έχουν ζημιές. Αρκετά είναι τα προβλήματα σε υποδομές όπως το ηλεκτρικό και υδρευτικό δίκτυο, τα οποία όμως προβλέπεται να αποκατασταθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Σημαντικός είναι ο αριθμός των οχημάτων που έγιναν στάχτη. Οι πληγέντες δήμοι ανέφεραν ότι δεν φιλοξενούν πλέον πολίτες στα σημεία όπου είχαν δημιουργήσει για την παροχή βοήθειας. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την πυρκαγιά σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Εχουν υποβληθεί 174 αιτήσεις και τις δύο προηγούμενες ημέρες φιλοξενήθηκαν 649 σε 39 ξενοδοχεία σε όλη την Αττική.

Ειδικότερα, καταστράφηκε ολοσχερώς το δημοτικό γυμναστήριο στη Νέα Πεντέλη, το οποίο χρησιμοποιούσαν το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής αλλά και ο ίδιος ο δήμος τα απογεύματα για τα προγράμματα άθλησης των δημοτών. Ταυτόχρονα, τρία σπίτια στην περιοχή έχουν καεί πλήρως, ενώ σε περισσότερες από δέκα οικείες υπάρχουν βλάβες κυρίως στη στέγη. Μεγάλη ζημιά σημειώθηκε από τη φωτιά και στο συγκρότημα του Δημοτικού Πεντέλης. Το σχολείο στεγάζεται στο Κρυστάλλειο οίκημα, το οποίο αυτό καθαυτό δεν έχει ζημιές ωστόσο, κάηκε ολοσχερώς μια προκάτ κατασκευή όπου στεγαζόταν μια σχολική τάξη.

Στον Μαραθώνα εκτιμάται πως περισσότερα από 15 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Στέργιος Τσίρκας ανέφερε στην «Κ» ότι «στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει ακριβής καταγραφή». Παράλληλα, σοβαρές ζημιές έχουν κυρίως τα μηχανήματα που βρίσκονταν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου και ο δήμαρχος καλεί τους κατοίκους να μην κατεβάζουν για λίγες ημέρες τα σκουπίδια στους κάδους, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Η περιοχή του Βαρνάβα χθες δεν είχε ρεύμα, όμως, αναμενόταν το πρόβλημα να επιλυθεί έως αργά το βράδυ από συνεργεία του ΔΕΔΗΕ. Στην περιοχή Καλέντζι υπάρχει πρόβλημα με το νερό εξαιτίας των ζημιών σε αντλιοστάσια.

Στο Πάτημα Χαλανδρίου, κάηκαν περίπου 10 κατοικίες, μικρά σπίτια με κεραμοσκεπές που είχαν χτιστεί μέσα στο δάσος όταν το σημείο εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης.

Ακόμη, 15 επιχειρήσεις οι περισσότερες πέριξ και απέναντι του νεκροταφείου, έπιασαν φωτιά. Πρόκειται για μαρμαράδικα, αλλά και καταστήματα με χρώματα, διαλυτήρια αυτοκινήτων και υλικά οικοδομών, γεγονός που έκανε πολύ δύσκολη την κατάσβεση.

Στον Δήμο Βριλησσίων υπολογίζεται ότι κάηκαν 6 σπίτια και 3-4 αποθήκες στην περιοχή Κρασά, που βρίσκεται εκτός ρυμοτομικού σχεδίου σε έκταση που είναι 70% δασική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT