Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες για την επιστροφή στις πληγείσες περιοχές

Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες για την επιστροφή στις πληγείσες περιοχές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιοχές που έχουν καεί ή επηρεαστεί από τη φωτιά χρειάζονται προσοχή, η επιστροφή των κατοίκων πρέπει να γίνει με τις αναγκαίες προφυλάξεις και καθαρισμούς. «Η στάχτη που έχει πέσει στο έδαφος δεν είναι αθώα, έχει και τοξικά στοιχεία, ειδικά εκεί που η φωτιά έκαψε εργοστάσια ή επιχειρήσεις, σπίτια ή αστικές υποδομές, αυτοκίνητα κ.λπ. Καμένα πλαστικά, είδη με χημικά, όλα αυτά παράγουν τοξικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των οποίων έχει κατακαθίσει στο έδαφος», εξηγεί στην «Κ» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και διευθυντής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Με βάση την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη από ανάλογες περιπτώσεις, ειδικά στα σημεία που η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό ή έκαψε χώρους εργασίας και άλλες υποδομές, ένα ποσοστό 40%-50% της στάχτης που βρίσκεται στο έδαφος έχει χημικές προσμείξεις, που ενισχύουν την επικινδυνότητά της. «Γι’ αυτό απαιτείται πολύ καλή και προσεκτική διαχείριση. Οι δημοτικές και εν γένει οι δημόσιες υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο και οι πολίτες στην αυλή και μπροστά στο σπίτι τους πρέπει να ξεπλύνουν τη στάχτη και να την απομακρύνουν. Είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας καθώς υπάρχει περίπτωση εκ νέου αιώρησης, γαντιών και αδιάβροχων παπουτσιών που επίσης πρέπει να πλυθούν, προστατευτικών γυαλιών, καθώς και να γίνει επαρκής αερισμός στον χώρο», συμπληρώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες εγκύκλιο με οδηγίες για την επιστροφή στο σπίτι όσων αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν λόγω πυρκαγιάς, και η οποία θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ότι είναι ασφαλής. Με βάση την εγκύκλιο, τα αντικείμενα που πιθανόν να χρειαστούν οι πολίτες είναι φακό με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, εργαλεία, πόσιμο νερό, σακούλες απορριμμάτων, κράνος και γάντια, μπότες ή παπούτσια με σκληρή σόλα, κάδους, σφουγγαρίστρες και σφουγγάρια και χλωρίνη. Αφού ελεγχθεί προσεκτικά ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού, εσωτερικά θα πρέπει να ελεγχθούν πιθανές ζημιές στα ηλεκτρικά και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. «Εάν δείτε σπίθες ή σπασμένα ή φθαρμένα καλώδια, ή εάν υπάρχει οσμή καμένου πλαστικού, κλείστε τον γενικό διακόπτη. Εάν πρέπει να πατήσετε πάνω σε νερό για να φθάσετε τον γενικό διακόπτη μην το κάνετε, αλλά καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για συμβουλές», τονίζεται.

Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού έως ότου οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώσουν την καταλληλότητα του νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Οι πληγέντες θα πρέπει να απολυμάνουν τα στάσιμα νερά με χλωρίνη. Ως προς τα φάρμακα που είναι στο σπίτι, οι κάτοικοι θα πρέπει να συμβουλευθούν γιατρό ή φαρμακοποιό για το εάν θα πρέπει να τα πάρουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT