«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»
από-το-κράτος-θα-ζητούσα-να-μην-καεί-το-563172871

«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»

Τοπία κατάμαυρα και μέσα στη στάχτη, σπίτια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα και δεκάδες αυτοκίνητα καμένα είναι η εικόνα στους δήμους της Αττικής από όπου πέρασε η φωτιά

Αναστασία Σταματοπούλου
Ακούστε το άρθρο

Τοπία κατάμαυρα και μέσα στη στάχτη, σπίτια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα και δεκάδες αυτοκίνητα καμένα είναι η εικόνα στους δήμους της Αττικής από όπου πέρασε η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους των περιοχών αυτών να μετρούν τις πληγές τους.

«Την ώρα που απομάκρυνα ηλικιωμένους από τη Μονάδα Φροντίδας, καιγόταν το σπίτι μου. Εμένα εδώ μαζί με τον γιο μου και τώρα δεν έχει μείνει τίποτα. Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;» περιγράφει η κ. Κατερίνα, το σπίτι της οποίας βρίσκεται στην οδό Ευρώτα στο Πάτημα Χαλανδρίου και έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» μετά την αυτοψία που έγινε.

«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»-1
Ο,τι έχει απομείνει από το σπίτι της κυρίας Κατερίνας στο Πάτημα Χαλανδρίου.

«Τελευταία στιγμή πρόλαβα, πήρα τα σκυλιά μου και έφυγα», περιγράφει στην «Κ» ο κύριος Σάκης. Ο 70χρονος άνδρας ζει όλη του τη ζωή στο Πάτημα Χαλανδρίου.Τη Δευτέρα το απόγευμα βρισκόταν στο σπίτι του όταν έλαβε το μήνυμα από το 112 που απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα είδε τις φλόγες να πλησιάζουν. 

«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»-2
Φωτ. kathimerini.gr

«Ούτε τα γυαλιά μου δεν πρόλαβα να πάρω. Αυτή τη στιγμή έχω πάνω μου μόνο μερικά κέρματα που είχα εκείνη τη στιγμή στην τσέπη μου. Ο,τι είχα καταστράφηκε. Τα έπιπλα οι ηλεκτρικές συσκευές, όλα έχουν γίνει στάχτη. Οι τοίχοι ακόμα βγάζουν καπνό». 

«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»-3
Φωτ. kathimerini.gr

Πλέον μένει στο αυτοκίνητο, τα δύο κατοικίδιά του τα φιλοξενεί η αδερφή του και για τον ίδιο παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. 

Δυο στενά πιο κάτω ένα ακόμα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 

Ο ιδιοκτήτης του πριν από 14 χρόνια βγήκε στη σύνταξη και μετακόμισε σε αυτό βάζοντας τις δικές του πινελιές στον χώρο. «Εχτισα μόνος μου με πέτρες όλο τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού». 

Στο πίσω μέρος της κατοικίας μας δείχνει τον χώρο που καθόταν τα βράδια με τους φίλους του. «Πλέον το μόνο που βλέπω είναι στάχτες. Εφυγα πριν δω τη φωτιά, όταν ο καπνός γινόταν έντονος και δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Πήρα τον σκύλο μου και φύγαμε. Χθες με φιλοξένησε η αδερφή μου» μας λέει. 

«Από το κράτος θα ζητούσα να μην καεί το σπίτι μου, τώρα τι να ζητήσω;»-4
Φωτ. kathimerini.gr

Από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει η αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Κλιμάκια των δήμων και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καταγράφουν τις ζημιές, ενώ και άνθρωποι της Περιφέρειας καταγράφουν τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων που έχει καταστραφεί. 

Στο μεταξύ 649 άτομα από όσα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια μέχρι χθες το πρωί, έπειτα από αίτησή τους στην ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε δωμάτια 39 ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, τα οποία προσέφεραν επαγγελματίες ξενοδόχοι για την ασφαλή διαμονή τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT