Φωτιά στην Αττική: Εως 21 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Φωτιά στην Αττική: Εως 21 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Σε εξέλιξη είναι οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη αρωγή προς τους πολίτες είναι «μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν μαζί με τους ιδιώτες μηχανικούς να φτιάξουν τον φάκελο επισκευής» που θα κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θα μπορούν οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες ή στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της φωτιάς στην Αττική να υποβάλλουν αίτηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι η πλατφόρμα θα έχει ανοίξει μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

«Εχουν ετοιμαστεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έγιναν οι συνεδριάσεις των επιτροπών, έχουν ετοιμαστεί οι ΚΥΑ και τώρα είμαστε σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία λειτουργεί σε μία στενότερη συνεργασία με εμάς, έτσι ώστε μέχρι τις 21 Αυγούστου να ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, όπου εκεί οι συμπολίτες μας που έχουν ζημιές στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή», είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Δημόσιο χορηγεί «πρώτη αρωγή αντί στεγαστικής συνδρομής 5 και 10.000 ευρώ στους πολίτες των οποίων τα σπίτια, τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές». 

Εξήγησε ότι, «όταν αναφερόμαστε σε κίτρινα, είναι τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, αλλά είναι προσωρινά ακατάλληλα και επισκευάσιμα, και κόκκινα είναι τα ακατάλληλα κτίρια που ταυτόχρονα οι επιτροπές μας που είναι στο πεδίο από την πρώτη στιγμή βγάζουν και πρωτόκολλα κατεδάφισης».

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για «μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν μαζί με τους ιδιώτες μηχανικούς να φτιάξουν τον φάκελο επισκευής και να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία. Εχουμε και γραφείο στην περιοχή. Είναι το ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν για να προχωρήσει μετά το κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής που καλύπτει μέχρι το 80%».

Τουλάχιστον 103 αυτοψίες

Μέχρι την ώρα που έκανε τις δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός είπε ότι «τα κλιμάκια του υπουργείου μας κάνουν αυτοψίες στην περιοχή». 

Και πρόσθεσε: «Εχουν γίνει 103 αυτοψίες μέχρι πριν από 2–3 ώρες και συνεχίζονται και τις ώρες που μιλάμε οπότε θα έχουμε τα στοιχεία».

Επίσης είπε ότι άλλα 10 κλιμάκια κάνουν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, εξηγώντας ότι «είναι κλιμάκια, είναι επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας με την οποία συνεργαζόμαστε. Αρα είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή και γίνονται οι αυτοψίες, τόσο όσον αφορά τα σπίτια και όσον αφορά και τις επιχειρήσεις». Οπως είπε, το κλιμάκια του υπουργείου έρχονται σε συνεννόηση με τον δήμο και «στελέχη του δήμου τους υποδεικνύουν και επισκέπτονται σπίτι σπίτι έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών».

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT