«Η Νάντια ήταν ένας άγγελος. Αγαπούσε τα λουλούδια και τη θάλασσα»

«Η Νάντια ήταν ένας άγγελος. Αγαπούσε τα λουλούδια και τη θάλασσα»

Συνάδελφος της 65χρονης που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά στο Πάτημα Χαλανδρίου μιλάει για την άτυχη γυναίκα ενώ το συμβάν διερευνάται και ως εργατικό ατύχημα

η-νάντια-ήταν-ένας-άγγελος-αγαπούσε-τ-563173141

Eνα από τα θέματα της τελευταίας συζήτησης των δύο συναδελφισσών στο καφενείο του νεκροταφείου όπου εργάζονταν ήταν για τις διακοπές της καθεμιάς. «Μου έλεγε πώς πέρασε εκείνη στη Ρωσία και εγώ στην Κρήτη που είχα πάει να δω την κόρη μου. Μιλούσαμε συχνά για τη δουλειά και για τη θάλασσα».

Η Μαρία Σαματά, που ανακαλεί στην «Κ» τις τελευταίες κουβέντες της με τη Νάντια Ποντούμπναγια με σπασμένη από συγκίνηση φωνή, εργαζόταν με την 65χρονη γυναίκα στο κυλικείο του νεκροταφείου Χαλανδρίου τα τελευταία 19 χρόνια. Η Νάντια βρισκόταν εκεί μόνο κατά τις απογευματινές βάρδιες. Τα πρωινά απασχολούνταν στο πρατήριο στεφάνων κηδειών όπου υπό ακόμα ασαφείς συνθήκες βρήκε τραγικό θάνατο, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

«Αν δεις φωτιά χώσου κάτω από την ντουζιέρα»

Αυτόπτης μάρτυρας στην οδό Στρατονίκης στο Πάτημα Χαλανδρίου τις πρώτες ώρες των προσπαθειών εντοπισμού της απανθρακωμένης σορού της γυναίκας, περιέγραψε στην «Κ» ότι το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο δεν γνώριζε αρχικά ποιο ήταν το κτίριο για το οποίο υπήρχε πληροφορία ότι βρισκόταν μέσα άνθρωπος. «Η επιχείρηση (που δούλευε η γυναίκα) κάηκε μόνη της χωρίς κανένας να βρεθεί εκεί», λέει. «Αργότερα όταν έφτασαν οι πυροσβέστες, πίστευαν ότι η πληροφορία αφορούσε το διπλανό κτίριο, μία μονοκατοικία που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Μετά μίλησαν τηλεφωνικά με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού η οποία βρισκόταν στη Ζάκυνθο και τους εξήγησε ότι δεν είναι κανένας μέσα». Τα δύο κτίσματα είναι ακριβώς δίπλα, αλλά την ώρα που ξεκίνησε η κατάσβεση στο σημείο, από την επιχείρηση στεφάνων είχε μείνει μόνο ο σκελετός από λαμαρίνες.

Την ώρα που ξεκίνησε η κατάσβεση στο σημείο, από την επιχείρηση στεφάνων είχε μείνει μόνο ο σκελετός από λαμαρίνες.

Στην πίσω μεριά του κτιρίου υπάρχει μια πόρτα που οδηγεί στις τουαλέτες της επιχείρησης. Το πατάρι που βρισκόταν από πάνω είχε καταρρεύσει και το άνοιγμα της πόρτας δυσκόλεψε όσους προσπάθησαν να εισέλθουν στο δωμάτιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην «Κ», ένας εργαζόμενος ήταν ο πρώτος που κατάφερε να δει ότι στην τουαλέτα των αντρών βρισκόταν εγκλωβισμένο ένα σώμα, που διακρινόταν ήδη με δυσκολία. Αργότερα, ξημερώματα Τρίτης έγιναν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες από κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη στοιχείων ανθρώπινης παρουσίας στον χώρο, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στην «Κ», ένας εργαζόμενος ήταν ο πρώτος που κατάφερε να δει ότι στην τουαλέτα των αντρών βρισκόταν εγκλωβισμένο ένα σώμα, που διακρινόταν ήδη με δυσκολία.

Οι τελευταίες στιγμές της 65χρονης παραμένουν θολές. Ο λόγος που η γυναίκα δεν έφυγε από την επιχείρηση στο φλεγόμενο Πάτημα Χαλανδρίου δεν έχει έως τώρα απαντηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εκείνες τις στιγμές συνομιλήσει με τον γιο του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό γιατί παρέμεινε μέσα. Το συμβάν έχει δηλωθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, για να διερευνηθεί και ως εργατικό ατύχημα. 

«Μπορεί και να μην είδε τη φωτιά», λέει η Μαρία Σαματά. «Γιατί γύρω γύρω η επιχείρηση δεν είχε παράθυρα και η φωτιά ήρθε από το πλάι. Δεν είδε ότι είχε αρπάξει και η σκεπή. Μπορεί ξαφνικά να είδε τι γινόταν και να μπήκε στο μπάνιο από πανικό. Κάποια φορά που το είχαμε τυχαία συζητήσει μου λέει: “Αν καμιά φορά δεις φωτιά χώσου κάτω από την ντουζιέρα”».

«Η Νάντια ήταν ένας άγγελος. Αγαπούσε τα λουλούδια και τη θάλασσα»-1

«Γράψε ότι ήταν ένας άγγελος»

Η γυναίκα με ρωσική καταγωγή είχε μόλις επιστρέψει από την πατρίδα της όπου παραθέρισε έναν μήνα και θα ξαναέφευγε για να περάσει λίγες ημέρες στο σπίτι μιας φίλης της στη Νέα Μάκρη. «Μου έστελνε φωτογραφίες από τον κήπο της στη Ρωσία, από τα λουλούδια που φύτευε και τα κεράσια», θυμάται η Μαρία Σαματά. «Ο σύζυγός της εργαζόταν στη Σιβηρία, είχε πάρει σύνταξη και περίμενε και η ίδια να βγει στη σύνταξη και να φύγει για την πατρίδα της. Είχε φτιάξει και ένα εξοχικό στο χωριό της και μου έλεγε ότι θέλει να πάει να αράξει εκεί».

Μπορεί και να μην είδε τη φωτιά. Γιατί γύρω γύρω η επιχείρηση δεν είχε παράθυρα και η φωτιά ήρθε από το πλάι. Δεν είδε ότι είχε αρπάξει και η σκεπή. Μπορεί ξαφνικά να είδε τι γινόταν και να μπήκε στο μπάνιο από πανικό».

«Η Νάντια ήταν ένας άγγελος. Αγαπούσε τα λουλούδια και τη θάλασσα»-2

Η γυναίκα που χάθηκε ήταν πολύ αγαπητή σε όλους όσοι τη γνώριζαν. Η Μαρία Σαματά την περιγράφει με λόγια που πλημμυρίζουν από αγάπη. «Εμείς συζητάγαμε, της έλεγα παράπονα καμιά φορά για τη δουλειά, για τον άντρα μου, για τα παιδιά μου και πάντα με ηρεμούσε. “Ελα Μαράκι μου, σε παρακαλώ, δεν κάνουνε έτσι”, μου έλεγε και αμέσως με ηρεμούσε. Ηταν πολύ δίκαιος άνθρωπος, πολύ δουλευταρού και τίμια. Ακόμα και το ευρώ που αφήνουν καμιά φορά φιλοδώρημα, εκείνη το έβαζε στο ταμείο. Ηταν ευχάριστος άνθρωπος και πράος. Μια καθαρή ψυχή. Σε παρακαλώ, γράψε ότι ήταν ένας άγγελος».

Η 65χρονη Νάντια Ποντούμπναγια, θύμα της πυρκαγιάς που έφτασε να κατακάψει αστικές περιοχές τον Αύγουστο του 2024, αφήνει πίσω της δύο κόρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT