Φωτιά στην Αττική: Εγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα – Οι χάρτες της καταστροφής

Φωτιά στην Αττική: Εγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα – Οι χάρτες της καταστροφής

Η μεγάλη φωτιά στην Αττική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ως προς την έκταση που καταστράφηκε από το 2009. Οι δύο φωτιές, του 2009 και η τωρινή, παρουσιάζουν αλληλεπικάλυψη της τάξης του 60%

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια είναι η έκταση που κάηκε στη μεγάλη φωτιά στην Αττική που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ίδια περιοχή. 

Σύμφωνα με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική στις 11-12 Αυγούστου 2024, κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης (ή 99.480 στρέμματα μεικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης).

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover, το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19,5% εκτάσεις με αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.

Φωτιά στην Αττική: Εγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα – Οι χάρτες της καταστροφής-1
Οι καμένες εκτάσεις (2024) / Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά που συνέβη το 2009 στην ίδια περιοχή. 

Συγκρίνοντας τις δύο αυτές πυρκαγιές, και σύμφωνα με τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13.054 εκτάρια (130.540 στρέμματα) δασικής και περιαστικής έκτασης. Οι καμένες εκτάσεις στις δύο αυτές πυρκαγιές παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη σε ποσοστό 60%.

Φωτιά στην Αττική: Εγιναν στάχτη 100.000 στρέμματα – Οι χάρτες της καταστροφής-2
Η αλληλοεπικάλυψη των εκτάσεων που κάηκαν το 2009 και το 2024 / Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών

Οπως επισημαίνει το Αστεροσκοπείο, αυτή η αλληλοεπικάλυψη καθιστά έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή, με τις προβλέψεις όσον αφορά τη φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες.

• Οι δορυφορικές εικόνες PlanerScope, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, ήταν ευγενική προσφορά του συνεργαζόμενου φορέα Eratosthenes Centre of Excellence για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης εξαιτίας της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική.

Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών / Facebook

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT