Μετά την αυτοψία οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά

Μετά την αυτοψία οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 21 Αυγούστου, για το αίτημα στεγαστικής συνδρομής και για την αποκατάσταση των κτιρίων.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυτοψίες στους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου στην Αττική συνεχίζονται (130 είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες το μεσημέρι) και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές καταγράφονται σε οκτώ δήμους και συγκεκριμένα σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Παλλήνη, Πεντέλη, Ραφήνα – Πικέρμι, Χαλάνδρι και Ωρωπό.

Eχουν ελεγχθεί 112 σπίτια, 13 αποθήκες, κάποια δημόσια κτίρια και τρεις επαγγελματικοί χώροι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ηδη 78 κατοικίες έχουν σημειωθεί «κόκκινες», που σημαίνει ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν εντελώς και να χτιστούν από την αρχή ή «κίτρινες», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κατοικηθούν προς το παρόν και χρειάζονται μεγάλης κλίμακας επισκευές.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης (πρώτη αρωγή) που ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των «κίτρινων» κατοικιών θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ.

Η εκτίμηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου είναι ότι ο τελικός αριθμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί δεν θα ξεπεράσει το 100.

Τα ποσά

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων οι πολίτες θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτημα στην πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, αναμένεται να ανοίξει στις 21 Αυγούστου. Πρόκειται για το αίτημα στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των κτιρίων.

Η συνδρομή θα αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών επίσης μπορούν να λάβουν επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ.

Στα Βριλήσσια, ενώ τα σπίτια στον αστικό ιστό έμειναν σχεδόν ανέπαφα από την πυρκαγιά, περίπου δέκα οικογένειες έχουν βρεθεί χωρίς στέγη στην περιοχή Κρασσά στα όρια του δήμου, όπου μέσα σε δασική περιοχή χωρίς ρυμοτομία υπάρχουν κατοικίες. Πέντε από τις συνολικά 35 κατοικίες του συνοικισμού καταστράφηκαν εντελώς και ακόμη πέντε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι πυρόπληκτοι προς το παρόν φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αλλά σύντομα αναμένεται να μετακινηθούν σε σπίτια μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Πισιμίσης ανέφερε στην «Κ» ότι τα κονδύλια ύψους 750.000 ευρώ τα οποία πήρε ο δήμος ως έκτακτη ενίσχυση για τις πυρκαγιές «θα δοθούν για την ανασυγκρότηση της συγκεκριμένης περιοχής». Η Περιφέρεια Αττικής σχεδόν ολοκλήρωσε τους ελέγχους στις εταιρείες οι οποίες έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι οποίες δικαιούνται προσωρινής αποζημίωσης από 2.000-4.000 ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν 29 έλεγχοι στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής και Βορείου Τομέα Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 10 επιχειρήσεις εκ των οποίων οκτώ αφορούν θερμοκήπια, μία φυτώριο και μία κτηνοτροφική μονάδα. Ολες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πυρκαγιά.

Στον τομέα ευθύνης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε 19 επιχειρήσεις και οι εννέα από αυτές θα μπορέσουν να λάβουν άμεσα την πρώτη αποζημίωση.

«Επτά επιχειρήσεις βρέθηκαν κλειστές, οπότε τα συνεργεία δεν μπόρεσαν να εισέλθουν για να πραγματοποιήσουν ελέγχους –και θα επανελεγχθούν σήμερα– και σε μία εξ αυτών ελέγχεται η άδεια λειτουργίας», τονίζεται σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Περιφέρεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT