Πανώλη: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Πανώλη: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Ζητούν να βρεθεί μια ρύθμιση, ώστε να ανοίξουν έστω κάποια σφαγεία στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Πληθαίνουν οι φωνές ανάμεσα στους κτηνοτρόφους που ζητούν να βρεθεί μια ρύθμιση, ώστε να ανοίξουν έστω κάποια σφαγεία στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα. Το γεγονός ότι τα σφαγεία παραμένουν κλειστά έχει δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως ανάμεσα στους παραγωγούς. Πολλά ζώα προορίζονταν για την αγορά ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ωστόσο λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν παραμείνει στις μονάδες. «Αυτό σημαίνει και ότι δεν πήραμε χρήματα και ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα έξοδα για να τα ταΐζουμε», αναφέρει κτηνοτρόφος στην «Κ». Υπενθυμίζεται ότι με τα έως τώρα δεδομένα τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 19 Αυγούστου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων) Δημήτρης Μόσχος αναφέρει ότι τελικά μόνο οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τις συνέπειες της πανώλης. «Οι καταναλωτές αν αγοράσουν αυτές τις μέρες αρνί ή κατσίκι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εισαγόμενο και μάλιστα από τη Ρουμανία. Είναι οξύμωρο ότι τελικά τρώμε αρνιά και κατσίκια από τη χώρα που προήλθε η ασθένεια της πανώλης».

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι παραδοσιακά στην Κρήτη το επόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις όπου καταναλώνεται πλήθος αμνοεριφίων, οι αντιδράσεις είναι έντονες. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου προχθές εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέχρι σήμερα εξετασθέντα δείγματα από τις ζώνες που εμφανίστηκαν τα κρούσματα είναι στο σύνολό τους αρνητικά. Ο δήμαρχος ζητεί να ανοίξουν κάποια σφαγεία στο νησί υπό την επίβλεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητεί να ανοίξουν τα σφαγεία στις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είχαν προετοιμαστεί να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα περισσότερα από 15.000 ζώα να έχουν φτάσει στο όριο των κιλών που απαιτούνται για να βγουν στην αγορά.

Στο μεταξύ, στην Αιτωλοακαρνανία τις προηγούμενες ημέρες ελέγχθηκαν περισσότερα από 200.000 ζώα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από τη μονάδα που εντοπίστηκε κρούσμα και όλα ήταν αρνητικά. Να σημειωθεί ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτική ίωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT