Σχολεία: Ελεγχος στις απουσίες των παιδιών

Σχολεία: Ελεγχος στις απουσίες των παιδιών

Οι γονείς θα φέρουν ευθύνη και για τις «κοπάνες» – Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Οι γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές τις οποίες θα κάνει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των απουσιών των μαθητών από την επόμενη σχολική χρονιά. Οι γονείς πρέπει να βεβαιώνουν τις απουσίες του παιδιού, θα ενημερώνονται άμεσα ότι το παιδί πλησιάζει το επιτρεπτό όριο των απουσιών, ενώ θα φέρουν ευθύνη και για τις τυχόν πρωινές «κοπάνες» του.

Ειδικότερα, με το ισχύον πλαίσιο η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους – 114. Δηλαδή, δεν υπάρχει ο διαχωρισμός των δικαιολογημένων και των αδικαιολόγητων απουσιών.

Η νέα ρύθμιση

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, από τον Σεπτέμβριο επανέρχεται ο διαχωρισμός και η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι η φοίτηση του μαθητή χαρακτηρίζεται επαρκής εάν έχει κάνει έως και 40 αδικαιολόγητες απουσίες. Επίσης, το όριο των δικαιολογημένων απουσιών παραμένει στις 74. Ετσι, πλέον ο μαθητής θα πρέπει να επαναλάβει την τάξη εάν έχει κάνει πάνω από 40 αδικαιολόγητες ή συνολικά πάνω από 114 απουσίες.

Στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί, θα προβλέπεται ότι η παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών θα γίνει πιο τακτική και άρα πιο αυστηρή.

Ωστόσο, στην υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οι γονείς πλέον θα έχουν ενεργότερο ρόλο στην αποτροπή των απουσιών από τα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών θα γίνει πιο τακτική και άρα πιο αυστηρή. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένας μαθητής συμπληρώσει 25 απουσίες (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες), ο υπεύθυνος για κάθε τμήμα εκπαιδευτικός θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει άμεσα τους γονείς και να μάθει τον λόγο των απουσιών, ώστε να τις δικαιολογήσουν. Το ίδιο θα γίνεται εάν ένας μαθητής λείψει για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η ρύθμιση έχει επίσης στόχο να αντιμετωπίσει την πρακτική πολλών μαθητών Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι κρατούν απουσίες για το τέλος της χρονιάς, για να λείψουν ώστε να εστιάσουν στην προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Επίσης, εάν ένας μαθητής έχει πλησιάσει τα όρια των απουσιών (40 και 114), ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους γονείς μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες του μήνα, εφόσον βέβαια οι απουσίες έχουν αυξηθεί. Σε όλες τις περιπτώσεις ενήμερη πρέπει να είναι και η διεύθυνση της σχολικής μονάδας.

Μια συχνή πρακτική των εφήβων επιχειρεί να αντιμετωπίσει η επόμενη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, πολλοί μαθητές γυμνασίου και λυκείου κάνουν «κοπάνα» από το μάθημα για μία διδακτική ώρα. Πλέον όταν παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες απουσίες από ώρες του ημερησίου προγράμματος, θα πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς. Προφανώς, ένας στόχος είναι να μην απουσιάζουν οι μαθητές την πρώτη και την τελευταία ώρα. Αυτές οι απουσίες θα καταγράφονται και θα μπορούν να δικαιολογηθούν από τον γονιό, έστω κι αν δεν προβάλλεται λόγος υγείας. Ως προς τους λόγους υγείας, στην περίπτωση που ένας μαθητής απουσιάσει περισσότερο από δύο ημέρες, ο γονιός είναι υποχρεωμένος να στείλει το αργότερο μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του παιδιού σχετική βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό.

Ψηφιοποίηση

Παράλληλα, καθώς θα γίνει ψηφιοποίηση του ημερήσιου δελτίου φοίτησης και σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό βιβλίο φοίτησης myschool, οι απουσίες θα μεταφέρονται αυτομάτως στα ατομικά δελτία των μαθητών και θα γίνεται κατευθείαν η ενημέρωση των γονέων για κάθε απουσία μέσω της εφαρμογής eParents. Μέσω της πλατφόρμας οι γονείς θα μπορούν να μάθουν, εκτός από τις απουσίες του παιδιού, τις επιδόσεις του στα μαθήματα, τη συμπεριφορά του, καθώς και τυχόν αποβολές, άλλες τιμωρίες ή παρατηρήσεις των διδασκόντων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT