Μπλακ άουτ σε Φολέγανδρο, Ιο, Σίκινο

Τα τρία νησιά που βρίσκονται στο "πικ" της τουριστικής περιόδου παρέμειναν σε πλήρη συσκότιση μέχρι και τις 3.30 τα ξημερώματα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ρεύμα έμειναν κάτοικοι και παραθεριστές ξαφνικά χθες το βράδυ τα νησιά Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινο.

Τα τρία νησιά που βρίσκονται στο “πικ” της τουριστικής περιόδου παρέμειναν σε πλήρη συσκότιση μέχρι και τις 3.30 τα ξημερώματα που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν αναδιατάσσοντας γραμμές της Πάρου να αναπληρώσουν κάποια φορτία. Μέχρι και αυτή την ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ εφαρμόζει πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών ανά μία ώρα σε πολλά σημεία των νησιών αφού η προσωρινή λύση που δόθηκε δεν καλύπτει πλήρως τα φορτία.

Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινος, ηλεκτροδοτούνται με υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της Πάρου, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ. Το γενικό μπλακ άουτ προέκυψε γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ, όταν έπεσαν και οι δύο γραμμές διασύνδεσης από Πάρο προς Ιο. Ο ΔΕΔΔΗΕ με το πρώτο φως της ημέρας έστειλε ειδικά μηχανήματα και επιπλέον προσωπικό που μετέφερε από τη Νάξο για την αποκατάσταση των γραμμών στο χερσαίο τμήμα του, όπου και εντοπίστηκε το πρόβλημα και με το πρώτο πλοίο της γραμμής ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο του υπόγειου τμήματος. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και της πλήρους ηλεκτροδότησης των τριών νησιών μέχρι το μεσημέρι.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προέκυψε από υπερφόρτωση των γραμμών καθώς ο συνδυασμός υψηλής τουριστικής κίνησης και καύσωνα έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση στα νησιά φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι γραμμές διασύνδεσης μέσης τάσης στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν και δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν φορτία που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Το μπλακ άουτ στα τρία νησιά των Δυτικών Κυκλάδων χτύπησε «καμπανάκι» για τον επανασχεδιασμό όλων των υποβρύχιων διασυνδέσεων λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα κλιματική αλλαγή και τα συνεχώς αυξανόμενα υψηλά φορτία.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι «αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που προέκυψε, αργά χθες το βράδυ, στα νησιά Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο. Στη Σίκινο και στη Φολέγανδρο η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ στην Ίο αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση έως αργά το απόγευμα. Οι περιοχές της Ίου, που επηρεάζονται με – ανά διαστήματα – διακοπές λόγω της συνέχισης των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, είναι η Χώρα, το Λιμάνι, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι».

«Να σημειωθεί ότι η βλάβη προέκυψε στο χερσαίο κομμάτι των δύο υποβρύχιων καλωδίων της Πάρου, που ηλεκτροδοτούν τα τρία νησιά. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης», καταλήγει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT