Θ. Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: Ελάχιστα πιθανό να ζήσουμε κάτι ανάλογο με τον Covid

Θ. Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: Ελάχιστα πιθανό να ζήσουμε κάτι ανάλογο με τον Covid

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν θεωρείται πιθανό να ζήσουμε κάτι ανάλογο με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, η κ. Ψαλτοπούλου, εξήγησε γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφερθεί από τον προηγούμενο μήνα σε 30 μικροοργανισμούς, κυρίως ιούς αλλά και βακτήρια που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία. Ένας από αυτούς είναι ο mpox», είπε.

Και πρόσθεσε: «Γιατί, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτασε σε αυτή την ενημέρωση του διεθνή; Πρώτον, διότι έχουμε αυξημένους αριθμούς, στις χώρες της Αφρικής. Δεύτερον, γιατί υπάρχει κίνδυνος, όπως και έγινε, να μεταδοθεί και σε άλλες ηπείρους. Τρίτον, γιατί έχουμε διάφορες φυλογενετικές ομάδες του mpox που υπάρχουν και μεταδίδονται και σεξουαλικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και υπάρχουν νοσούντες και άλλες ηλικιακές ομάδες και με άλλους τρόπους μεταδίδονται, οδηγώντας παραδείγματος χάριν σε λοιμώξεις στα παιδιά».

Η νόσος, όπως είπε, μεταδίδεται «από ζώο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο και επίσης υπάρχει πιθανότητα θανάτου», η οποία, σημείωσε, «στις χώρες της Αφρικής με πολύ πιο προβληματικό υγειονομικό σύστημα, φτάνει η θνητότητα 3% εκεί. Επομένως και αυτό εξέδωσε όλη αυτή τη δημοσιότητα, αυτή την αναφορά, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κόσμος, να ενημερωθεί, ειδικά οι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στην Αφρική. Να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και επίσης οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να δημιουργήσουν εμβόλια που να χορηγηθούν σε έκτακτη ανάγκη και ειδικά σε άτομα τα οποία έχουν αυξημένη πιθανότητα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η κ. Ψαλτοπούλου περιέγραψε και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν πιο εύκολα η πολίτες.

Αυτά, σύμφωνα με την παθολόγο, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, είναι: «Η λοίμωξη, η οποία ξεκινά ας πούμε με τα χαρακτηριστικά μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως πυρετός, κόπωση ή καταρροή, λεμφαδενοπάθεια και μετά είναι το εξάνθημα το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ακόμα και στα άκρα».

Η νόσος μεταδίδεται τόσο με τη σεξουαλική επαφή όσο και με δερματική επαφή και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα, από ένα άτομο το οποίο νοσεί. Συνεπώς, εξήγησε, «θα χρειαστεί κάποια απομόνωση για κάποιες μέρες εβδομάδες, έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλα αυτά τα συμπτώματα και κυρίως το εξάνθημα, για να μην είναι κάποιο άτομο μεταδοτικό».

Αν άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε χώρες τις Αφρικής, όπως π.χ. το Κονγκό, δουν εξανθήματα, θα πρέπει «καταρχήν να πάνε στον δερματολόγο, στον παθολόγο, έτσι ώστε να διαγνωστούν αυτά τα εξανθήματα από πού προέρχονται».

Η καθηγήτρια είπε επίσης ότι τα άτομα που μετακινούνται προς αυτές τις περιοχές θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. «Από ένα σημείο και πέρα, όπως είχαμε δει, το 2022 ήταν η οριζόντια μετάδοση στην κοινότητα, επομένως, δυστυχώς εμφανιζόταν και σε άτομα τα οποία δεν είχαν επαφές, δεν είχαν μεταβεί σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες το θεωρούμε αυτή τη στιγμή ενδημικό. Επομένως, αυτή η ευαισθητοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι και για την ενημέρωση του κόσμου».

Υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όσους τα χρειάζονται

Σε ερώτηση αν υπάρχει ο κίνδυνος να ξαναζήσουμε με τον ιό mpox κάτι ανάλογο με την εποχή του Covid-19, δηλαδή το αν υπάρχει ο κίνδυνος τέτοιας εξάπλωσης του φαινομένου, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ήταν σαφής:

«Πιθανολογώ πως όχι. Διότι, πρώτον, δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα και επίσης η πιθανότητα θανάτου, όπως μας έδειξε η προηγούμενη επιδημική έκρηξη με τον ιό, τουλάχιστον στις δυτικές χώρες, ήταν σχεδόν απίθανη. Ήταν πάρα πολύ μικρή. Επομένως, θεωρώ ότι έχει διαφορά η σοβαρότητα, η επιδημική έκρηξη του κορωνοϊού με την ευλογιά των πιθήκων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό».

Είπε επίσης ότι είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι του ιού.

«Οι συστάσεις είναι για τα άτομα τα οποία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης. Δεν χρειάζεται κάποιος να αναφερθεί στους σωστούς λόγους. Επομένως, είναι βασικό ότι υπάρχει αυτός ο εμβολιασμός που μειώνει πολύ την πιθανότητα για σοβαρή νόσηση. Και είναι προαιρετικός».

Οι συστάσεις για εμβολιασμό απευθύνονται σε άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με αυτό και τους φροντιστές όλων αυτών των ατόμων.

Τόνισε πάντως ότι «μπορεί κάποιος αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, αλλά σε συνεργασία με τον γιατρό του».

Όσο για τον αν υπάρχει επάρκεια «Για τις κατηγορίες που πραγματικά το έχουν ανάγκη υπάρχει επάρκεια».

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT