Επιβλαβείς ουσίες: Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο Οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία εργαζομένων

Επιβλαβείς ουσίες: Ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο Οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία εργαζομένων

Aυστηροποιούνται οι επιτρεπτές τιμές έκθεσης των εργαζομένων σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και προστίθενται στη σχετική λίστα άλλες που κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ή έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, με την οποία ενισχύεται το υφιστάμενο πλαίσιο που στοχεύει στην προστασία της υγείας των εργαζομένων από την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας, εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Με το Προεδρικό Διάταγμα αυστηροποιούνται οι επιτρεπτές τιμές έκθεσης των εργαζομένων σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και προστίθενται στη σχετική λίστα ουσίες που πλέον κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες, καθώς και άλλες που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία.

Κωδικοποίηση νομοθεσίας και αυστηρότερα μέτρα

Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, με την απόφαση αυτή κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, εξαιτίας της έκθεσής τους σε επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.

Επίσης, επεκτείνεται και αυστηροποιείται η λίστα που ορίζει τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης, συμπεριλαμβάνοντας τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες και τα επικίνδυνα φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες.

Τέλος, αυστηροποιούνται τα όρια των τιμών έκθεσης στο βενζόλιο, θεσπίζονται νέες οριακές τιμές για το ακρυλονιτρίλιο και το νικέλιο, ουσίες που εντάσσονται πλέον στις καρκινογόνες και όχι απλά στους χημικούς παράγοντες. Επιπλέον, προστίθενται οι οριακές τιμές άλλων 12 χημικών ουσιών, που εντάσσονται πλέον και αυτές στο πεδίο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, «η προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε εν δυνάμει βλαβερές ουσίες είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ασφάλειά τους και συνιστά απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυστηροποιούμε και επεκτείνουμε τη λίστα με τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, ενισχύουμε το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας είναι ύψιστο μέλημά μας».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, από την πλευρά του σημείωσε πως, δεδομένης της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, με οδικό χάρτη το Πλαίσιο Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, «το υπουργείο υλοποιεί οργανωτικές παρεμβάσεις για την αποτύπωση της έκθεσης των εργαζομένων στους παράγοντες αυτούς, με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και της προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους». 

Και πρόσθεσε ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις τής πλέον πρόσφατης οδηγίας 2022/431/ΕΕ και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του εθνικού δικαίου για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT