Λούνα παρκ – Πευκοχώρι: Οι μαύρες τρύπες και το χρονικό του δυστυχήματος

Λούνα παρκ – Πευκοχώρι: Οι μαύρες τρύπες και το χρονικό του δυστυχήματος

Αν και ήταν γνωστό από τις 13/7 ότι η επιχείρηση δεν διέθετε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, το λούνα παρκ λειτουργούσε κανονικά. Τι αναφέρει η σχετική ΚΥΑ και τι υποστηρίζουν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και η δήμαρχος Κασσάνδρας

λούνα-παρκ-πευκοχώρι-οι-μαύρες-τρύπ-563180287

Τον Δήμο Κασσάνδρας δείχνει ως υπεύθυνο το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εγκαταστάσεων του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 19χρονος, όταν έσπασε παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η άδεια λειτουργίας του λούνα παρκ είναι ευθύνη του εκάστοτε δήμου. Αυτό προκύπτει τόσο από το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 όσο και από την ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 65006 που καθορίζει τη διαδικασία, το περιεχόμενο, τα δικαιολογητικά και τις κυρώσεις για τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων λούνα παρκ, τσίρκων και παγοδρομίων. Οπως αναφέρεται, «αρμόδια ή αδειοδοτούσα αρχή για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τοπική αρχή είναι αρμόδια και για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων στην εν λόγω επιχείρηση και πως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν ο δήμος θα έπρεπε να είχε προσλάβει πιστοποιημένη εταιρεία που θα ήλεγχε τα μηχανήματα του λούνα παρκ. 

«Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο το μεσημέρι της Τρίτης.  

Τι υποστηρίζει ο δήμος

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Κασσάνδρας σημειώνει πως ο επιχειρηματίας ήταν εκείνος που έπρεπε αρχικά να κάνει τον έλεγχο πιστοποίησης από μηχανολόγους μηχανικούς και εν συνεχεία να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στην πλατφόρμα notifybusiness. 

«Στις 13/7 ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε φέτος προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Τότε ξεκινήσαμε διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων με προθεσμία 60 ημερών», δήλωσε στην «Κ» η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά. 

Στις 13/7 ενημερωθήκαμε από την Αστυνομία πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε φέτος προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Τότε ξεκινήσαμε διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων με προθεσμία 60 ημερών.

Γιατί παρέμενε ανοιχτή η επιχείρηση

Στην ερώτηση γιατί, παρά την έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων του δήμου, η επιχείρηση παρέμενε ανοιχτή, η δήμαρχος απάντησε στην «Κ» πως σύμφωνα με τον νόμο πρώτα γίνεται η επιβολή προστίμων, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και στο τέλος ακολουθεί η σφράγιση του χώρου. 

Η δημοτική αρχή μπορούσε μαζί με την έκδοση προστίμου να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας, εφόσον υπήρχε άμεσος κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών, επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.

Οπως αναγράφεται στο άρθρο 15 της ΚΥΑ, η δημοτική αρχή μπορούσε μαζί με την έκδοση προστίμου να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας, εφόσον υπήρχε άμεσος κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών, επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η διακοπή διαρκεί μέχρι την άρση του κινδύνου που την προκάλεσε. 

Λούνα παρκ – Πευκοχώρι: Οι μαύρες τρύπες και το χρονικό του δυστυχήματος-1

Γιατί δεν είχε κληθεί ο επιχειρηματίας 

Η απόφαση επιβολής των κυρώσεων εκδίδεται αφού ο φορέας της δραστηριότητας κληθεί εγγράφως σε ακρόαση προς έκθεση των απόψεών του, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Η δήμαρχος υποστήριξε μιλώντας στην «Κ» ότι ο επιχειρηματίας είχε κληθεί για ακρόαση σήμερα 20/8, περισσότερο από ένα μήνα αφότου η δημοτική αρχή ενημερώθηκε πως η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς να έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Για τον 19χρονο που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του ήταν δυστυχώς αργά.

Παραδόθηκε ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ

Το μεσημέρι της Τρίτης συνελήφθη ο χειριστής του μηχανήματος που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο, μετά το δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. 

Ο άνδρας, ο οποίος είχε διαφύγει και αναζητείτο στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Κιλκίς και μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Κασσανδρείας.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί έχει συλληφθεί ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Το χρονικό 

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη αργά χθες το βράδυ, με τον 19χρονο να χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια των αδελφών και της μητέρας του. 

Οπως περιγράφεται στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βρισκόταν σε παιχνίδι μαζί με τον αδελφό του, έσπασε ένα από τα καθίσματα του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρονο στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπίστωσαν οι γιατροί ότι ήταν ήδη αργά και πως ο άτυχος νεαρός είχε καταλήξει.

Δραματική είναι η περιγραφή του αδελφού του άτυχου 19χρονου ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

«Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδελφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη», αναφέρει ο αδελφός του 19χρονου και συνεχίζει:

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδελφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδελφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα, και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Ολα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδελφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Αλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδελφό μου στο έδαφος».

Διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το Α.Τ. Κασσανδρείας και θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Επιπλέον, διερευνάται η νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησης και του μηχανήματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT