Σε ποσοστό 94% ανέρχονται οι παραβάσεις στα ταχύπλοα σκάφη

Σε ποσοστό 94% ανέρχονται οι παραβάσεις στα ταχύπλοα σκάφη

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιβατηγά πλοία προχωράει τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιβατηγά πλοία προχωράει τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», στο διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει 495 τακτικούς ελέγχους σε επιβατηγά πλοία –συμβατικά και ταχύπλοα– που εκτελούν δρομολόγια εντός της χώρας.

Στο ίδιο διάστημα, τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διενήργησαν ακόμα 61 ελέγχους ασφαλείας σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας καθώς και Ελλάδας – Κύπρου. Από επίσημα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι από τους εν λόγω τακτικούς ελέγχους δεν προέκυψαν ευρήματα, ήτοι παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εκτός πάντως από τους τακτικούς ελέγχους για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, οι επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και τα κατά τόπους λιμεναρχεία πραγματοποιούν και αιφνιδιαστικούς – έκτακτους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κατάστασή τους ανταποκρίνεται στα πιστοποιητικά που φέρουν.

Στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 269 επιθεωρήσεις συμβατικών και ταχύπλοων επιβατηγών πλοίων καθώς και 418 έλεγχοι σε ημερόπλοια, που πραγματοποιούν τοπικές ημερήσιες κρουαζιέρες. Από το σύνολο των ελέγχων προέκυψαν συνολικά 25 παραβιάσεις της νομοθεσίας και κινήθηκαν διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την 31η Ιουλίου τα κατά τόπους λιμεναρχεία πραγματοποίησαν ελέγχους και για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προσωπικού, με αξιοσημείωτα ευρήματα. Στα συμβατικά πλοία έγιναν 571 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 47 παραβάσεις, ήτοι ποσοστό 8%. Διαφορετική είναι η εικόνα στα ταχύπλοα πλοία, τα λεγόμενα jet. Τα στελέχη του Λιμενικού πραγματοποίησαν 289 ελέγχους και βεβαίωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ 274(!) παραβάσεις, δηλαδή ποσοστό 94%. Σε 34 περιπτώσεις επιβλήθηκε αναστολή απόπλου. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνουν ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας περί προσωπικού αφορά εκτός από την προστασία των εργαζομένων και την ασφάλεια των επιβατών. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων από την 7η Ιουνίου μέχρι την 11η Αυγούστου έγιναν 3.178 έλεγχοι στην τιμολόγηση ακτοπλοϊκών ναύλων και έχουν βεβαιωθεί 34 παραβάσεις που αφορούν τη μη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών σε μεταβολές ναύλων. «Τα θέματα της ασφάλειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν χωρούν εκπτώσεις. Αυτή η βασική αρχική είναι η πυξίδα όλων των πολιτικών και δράσεών μας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ» ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.

«Η αυστηροποίηση φαίνεται και στην αύξηση των επιθεωρήσεων και ελέγχων σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την ασφάλεια. Από τους λιμένες μέχρι την τήρηση των κανόνων ασφαλείας των εργαζομένων στον χώρο της ναυτιλίας και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προσωπικού πλοίων. Παράλληλα, συζητάμε ήδη σε επίπεδο Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), η αυστηροποίηση αυτή να καταγραφεί και στο επίπεδο αυξήσεων των προστίμων τα οποία, προσωπικά πιστεύω, είναι μερικές φορές πολύ χαμηλά. Αυτό για να γίνει χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι μέσα στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου», προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT