Κοινωνική εργασία για παραβατικές ενέργειες

Κοινωνική εργασία για παραβατικές ενέργειες

Συλλογή υπογραφών για την επιβολή κοινωνικής εργασίας σε όσους συλληφθούν να βανδαλίζουν δημόσια περιουσία ή να βάζουν φωτιά σε δάση ξεκινά ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Συλλογή υπογραφών για την επιβολή κοινωνικής εργασίας σε όσους συλληφθούν να βανδαλίζουν δημόσια περιουσία ή να βάζουν φωτιά σε δάση ξεκινά ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στόχος είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση, η οποία να καθιστά υποχρεωτική τη συγκεκριμένη ποινή για ενηλίκους και ανηλίκους, και να μειωθεί από τα 15 στα 14 χρόνια το ηλικιακό όριο για την επιβολή της. Ωστόσο οι φορείς που ασχολούνται με την εποπτεία παραβατικών ανηλίκων εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος εκτιμά πως η επιβολή υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας είναι η μόνη λύση για την ανακοπή των βανδαλισμών και των εμπρησμών. «Η ιδέα προέκυψε μετά τη σύλληψη δύο ανηλίκων που έβαλαν φωτιά στη Γλυφάδα και την απαλλαγή τους με ένα πρόστιμο 4.000 ευρώ», λέει ο κ. Κωνσταντάτος. «Με άλλα λόγια, αν έχει ο πατέρας σου λεφτά, μπορείς να κάψεις όλο τον Υμηττό. Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα είναι ολοένα και συχνότερα. Στην περιοχή μας έχουμε συνεχώς βανδαλισμούς σε πάρκα, παιδικές χαρές και σχολεία από παρέες εφήβων, που το κάνουν “για χαβαλέ”. Στο ΕΠΑΛ πρόσφατα ξήλωσαν τουαλέτες, καζανάκια και τις πόρτες – ξέρουμε ποιοι είναι και τους άφησαν ελεύθερους. Και ο δήμος μετά καλείται να πληρώσει τις ζημιές που κάποιοι κάνουν για την πλάκα τους». Ο κ. Κωνσταντάτος δημιούργησε μια πλατφόρμα συλλογής υπογραφών μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ζητώντας την τροποποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να επιβάλλεται η κοινωνική εργασία σε συγκεκριμένα αδικήματα και το ηλικιακό όριο να μειωθεί κατά ένα έτος.

Η πρόταση του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης για όσους βανδαλίζουν δημόσια περιουσία ή βάζουν φωτιά σε δάση.

Η πρόταση του κ. Κωνσταντάτου έτυχε μεγάλης αποδοχής (έχει ήδη ήδη συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές), οι ειδικοί φορείς όμως που ασχολούνται με το θέμα έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. «Η κοινωφελής εργασία ήδη επιτρέπεται ως αναμορφωτικό μέτρο και για ανηλίκους, υπό ειδικούς όρους και σε φορείς που μπορούν να εγγυηθούν την επίβλεψη και ασφάλεια του ανηλίκου. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ανταποκριθεί, είτε επειδή δεν ενδιαφέρονται είτε επειδή δεν διαθέτουν μηχανισμούς επίβλεψης», λέει ο Γιάννης Πράνταλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας. «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να παραμείνει στην κρίση του δικαστηρίου το κατά πόσο πρέπει να επιλεγεί η κοινωφελής εργασία – δεν είναι τιμωρία, αλλά αναμορφωτικό μέτρο. Η δε μείωση του ορίου στα 14 έτη δεν είναι δυνατή, εφόσον πρέπει να καλύπτεται από την εργατική νομοθεσία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT