Μπορεί να ξεχάσαμε τον κορωνοϊό, εκείνος όμως όχι
μπορεί-να-ξεχάσαμε-τον-κορωνοϊό-εκείν-563181643

Μπορεί να ξεχάσαμε τον κορωνοϊό, εκείνος όμως όχι

«Επειτα από τέσσερα χρόνια πανδημίας ο κόσμος θέλει να περάσει καλά· πάει σε χορούς και πανηγύρια, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι η μάσκα»

Ιωάννα Φωτιάδη

«Επειτα από τέσσερα χρόνια πανδημίας ο κόσμος θέλει να περάσει καλά· πάει σε χορούς και πανηγύρια, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι η μάσκα». Αυτή είναι η ρεαλιστική ερμηνεία της κ. Ματίνας Παγώνη, γιατρού και προέδρου της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά) έναντι της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 817 νέες εισαγωγές. Παράλληλα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα και ο αριθμός των θανάτων ήταν 35. Οι αριθμοί, αν και «φουσκωμένοι», ακολουθούν πτωτική πορεία. Ενδεικτικά, ο μέσος εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 39, ενώ την τελευταία εβδομάδα 35. «Εκτιμώ ότι φτάσαμε στην κορύφωση και στο εξής θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος ήδη από την αρχή του καλοκαιριού εκτιμούσε ότι το… FLiRT (η παραλλαγή με την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα) θα διαρκούσε έως τα τέλη Αυγούστου. «Την επόμενη έξαρση την αναμένουμε, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουμε λόγω καιρού τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους». Εμείς μπορεί να έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό, εκείνος όμως όχι.

Μεγάλη κινητικότητα στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της COVID-19 – Αν και «φουσκωμένοι» οι αριθμοί, ακολουθούν πτωτική πορεία, λένε οι ειδικοί.

Ως εκ τούτου, η κινητικότητα στα νοσοκομεία της χώρας παραμένει μεγάλη. «Αυτή τη στιγμή στις 14 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε οι δύο είναι κατειλημμένες με περιστατικά κορωνοϊού», αναφέρει στην «Κ» η κ. Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία». «Μέχρι και τον Ιούνιο δεν είχαμε διασωληνωμένους με κορωνοϊό», τονίζει, «είχαμε δύο τελευταία περιστατικά που είχαν διασωληνωθεί τον Δεκέμβριο και έφυγαν από εμάς τον Απρίλιο, λόγω άλλων προβλημάτων που στο μεταξύ προέκυψαν», αναφέρει.

Το ευτύχημα, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, είναι ότι το στέλεχος FLiRT, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, είναι μεν μεταδοτικό αλλά αντιμετωπίσιμο. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με των προηγούμενων παραλλαγών: πυρετός, βήχας, καταβολή, αδυναμία, μυαλγία κ.ά. «Οι άνω των 64 ετών, ακόμα και με υποκείμενα νοσήματα, μπορούν να το ξεπεράσουν με τη λήψη αντιιικών κατ’ οίκον, χωρίς επιπλοκές», σημειώνει η κ. Παγώνη. Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν αντιιικά σκευάσματα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. «Κάποιο οικείο πρόσωπο του νοσούντος προσέρχεται σε εμάς και εν συνεχεία του τα μεταφέρει», περιγράφει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Δέσποινα Μακριδάκη. «Είμαστε πλήρως εφοδιασμένοι, ενώ πρόσφατα κάναμε ανακατανομή αποθεμάτων έτσι ώστε όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία της χώρας να έχουν επαρκή σκευάσματα», διευκρινίζει η ίδια. Αντιιικά σκευάσματα διαθέτουν και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία έχουν και τη δυνατότητα αποστολής μέσω κούριερ σε ασθενείς.

Κεντρική φωτό: Το τελευταίο διάστημα οι μάσκες επέστρεψαν στο κέντρο της Αθήνας. [INTIME NEWS]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT