Ο Μουάνγκα μαγειρεύει στα Γιάννενα

Η δράση Together υλοποιείται στην Περιφέρεια Ηπείρου και φέρνει σε επαφή αιτούντες άσυλο με εργοδότες

ο-μουάνγκα-μαγειρεύει-στα-γιάννενα-563181133

«Ο καιρός είναι καλός, οι άνθρωποι ευγενικοί και όποιος θέλει να βρει δουλειά, βρίσκει». Ο 21χρονος Γιακούμπ Αϊγκε από τη Σομαλία, που έχει κάνει αίτημα για άσυλο, δεν κρύβει τη χαρά του για τους τέσσερις μήνες εργασίας του επί ελληνικού εδάφους. Ως υπεύθυνος για την κυκλοφορία και τη στάθμευση γιοτ σε ιδιωτική μαρίνα ξενοδοχείου στα Σύβοτα είναι συχνά ο πρώτος που πολλοί πελάτες θα συναντήσουν ερχόμενοι στην Ελλάδα. «Αν λάβω το καθεστώς του πρόσφυγα, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να ζω στην Ηπειρο», απαντά στο εύλογο ερώτημα, «μέχρι πρότινος ήμουν σε μια συνεχή, ψυχοφθόρα αναμονή, τώρα όμως κάνω σχέδια για το μέλλον».

Η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμα τελειώσει, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι τρεις συνάδελφοί του από τη Σομαλία και τη Γουινέα, εξίσου αιτούντες άσυλο, έχουν ήδη λάβει προσφορά για επέκταση της συνεργασίας τους με τον όμιλο. «Τους έχω προτείνει να παραμείνουν μαζί μας και τον χειμώνα, κατά τον οποίο θα κάνουμε ανακαίνιση του χώρου, όπως βέβαια και το επόμενο καλοκαίρι», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Στράτος Παπαθεοδώρου, διευθυντής στο Domotel Agios Nikolaos. «Δεν ξεκίνησαν από αυτές τις θέσεις», διευκρινίζει ο ίδιος, «αρχικά τους είχαμε αναθέσει άλλα, πιο απλά καθήκοντα, γρήγορα όμως διαπιστώσαμε τις ικανότητες, τον επαγγελματισμό αλλά και την ωριμότητά τους παρά το νεαρό της ηλικίας, οπότε τους αναβαθμίσαμε· έτσι πέρασαν, για παράδειγμα, από τη λάντζα στην εξυπηρέτηση πελατών και την έκδοση λογαριασμών».

Ο Μουάνγκα μαγειρεύει στα Γιάννενα-1

Το πρόγραμμα

Η πρώτη επαφή μεταξύ του κ. Παπαθεοδώρου και των υποψήφιων εργαζομένων έγινε πριν από την έναρξη της σεζόν μέσω του «Together: Ολιστική υποστήριξη για την αποτελεσματική πρόσβαση σε κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα και μέσα διαβίωσης στην Ηπειρο». Το πρόγραμμα υλοποιείται από την INTERSOS Hellas, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών – Πνευματικό Κέντρο / Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ενταξης «Ακαδημία» και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έχει ως στόχο την υποστήριξη των ωφελουμένων στην απόκτηση εργαλείων, πληροφοριών και μέσων, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επισημαίνεται ότι παράλληλα βρίσκεται εν εξελίξει το εθνικό πρόγραμμα HELIOS με την ίδια φιλοσοφία, αλλά και παρόμοια πρότζεκτ σε άλλες περιφέρειες της χώρας. «Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά μας 478 άτομα, αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 181 συνεντεύξεις», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θύμιος Τρομπούκης, διευθυντής προγραμμάτων της INTERSOS στην Ηπειρο.

«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν γίνει 73 προσλήψεις στον τουρισμό και στην εστίαση (34), τη βιομηχανία (19), τη λιανική (9) κ.ά.». Εως τις 20 Αυγούστου στις παραπάνω συμβάσεις είχαν προστεθεί άλλες επτά. Είχαν προηγηθεί δράσεις ενημέρωσης των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας και προσωρινής υποδοχής της Ηπείρου, εξειδικευμένα workshops για τη σύνταξη βιογραφικού, την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων, το περιβάλλον εργασίας στην Ελλάδα, καθώς και την προετοιμασία για συνέντευξη εργασίας.

«Εχουν ήδη συμμετάσχει 478 άτομα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 181 συνεντεύξεις», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θύμιος Τρομπούκης, από την INTERSOS.

Πρόβλημα υποστελέχωσης

«Πολλοί έχουν σημαντική εμπειρία από 5άστερα ξενοδοχεία στην πατρίδα τους και άλλες δεξιότητες, όπως καλή γνώση ξένων γλωσσών, απαραίτητες στον τουρισμό και στην εστίαση», αναφέρει ο κ. Τρομπούκης, «άλλοι έχουν τεχνογνωσία στη βιομηχανία της μόδας (ένδυση) ή σπουδές σε αντικείμενα με μεγάλη ζήτηση, όπως ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήδη εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική με έδρα στα Ιωάννινα». Το πρόγραμμα αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για τους υποψήφιους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες με εταιρείες και βιομηχανίες στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο πληθυσμός συρρικνώνεται σταθερά εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά, σε εκδήλωση εύρεσης εργασίας που διοργανώθηκε στη δομή Κατσικά στα Ιωάννινα τον Ιούνιο έδωσαν το «παρών» 12 επιχειρήσεις προσφέροντας πάνω από 110 θέσεις εργασίας σε τουρισμό, εστίαση και κατασκευές.

Ο Μουάνγκα μαγειρεύει στα Γιάννενα-2
Ο Μουάνγκα Ντινάλ Τζορτζ Γιανν από το Κονγκό, που εργάζεται ως βοηθός στην κουζίνα του εστιατορίου «Φρόντζου Πολιτεία» στα Ιωάννινα

Αντιμέτωπος με το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης είχε βρεθεί και ο κ. Παπαθεοδώρου. «Η εύρεση εργαζομένων αποτελεί για εμάς άθλο», ομολογεί, «ειδικά για τις θέσεις του μάγειρα και του ναυαγοσώστη, για τις οποίες απαιτείται ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση». Η προσέλκυση Ελλήνων ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν είναι εύκολη δεδομένου ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιωτικές περιοχές τούς κερδίζουν πιο εύκολα, ενώ το ενδιαφέρον των ντόπιων στα τουριστικά επαγγέλματα είναι περιορισμένο. Συνεπώς, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αποτελούν μονόδρομο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Παπαθεοδώρου εκκίνησε μια πολύπλοκη διαδικασία, προκειμένου να μπορέσει να φέρει διά της νομίμου οδού έξι άτομα από το Μπανγκλαντές να εργαστούν στα Σύβοτα από τις αρχές Μαΐου. «Καταβάλαμε παράβολα ύψους 600 ευρώ, αποστείλαμε πολλά έγγραφα, κάναμε αμέτρητα τηλεφωνήματα», διηγείται, «η ενημέρωση που είχαμε ήταν με το σταγονόμετρο». Τελικά, «στα τέλη Ιουλίου εγκρίθηκε μόλις ένας εκ των έξι υποψηφίων». Ετσι, οι τέσσερις (σ.σ. νωρίτερα το καλοκαίρι ήταν πέντε) νέοι εργαζόμενοι ενίσχυσαν σημαντικά τη λειτουργία της μονάδας. «Ηρθαν διστακτικοί, αλλά σταδιακά απέκτησαν αυτοπεποίθηση, τους καμαρώνω βλέποντάς τους να κάνουν χιούμορ με τους πελάτες και παρέα με τους Ελληνες συναδέλφους τους», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Μουάνγκα μαγειρεύει στα Γιάννενα-3
Ο Γιακούμπ Αϊγκε από τη Σομαλία ποζάρει με συνάδελφό του στο Domotel Agios Nikolaos στα Σύβοτα

Οι στόχοι

«Είμαι ευτυχής, πριν είχα μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος», εξομολογείται ο 20χρονος Μουάνγκα Ντινάλ Τζορτζ Γιανν από το Κονγκό, που εργάζεται ως βοηθός στην κουζίνα του εστιατορίου «Φρόντζου Πολιτεία» στα Ιωάννινα. «Είναι η πρώτη δουλειά της ζωής μου, πριν δεν ήξερα καν πώς να κόβω ένα κρεμμύδι», λέει με έμφαση, «τώρα εξοικειώνομαι στην παρασκευή πολλών πιάτων από τη διεθνή, αλλά και την ελληνική κουζίνα». Μαζί με τη μαγειρική εξελίσσει και τα ελληνικά του. «Τον χειμώνα σκοπεύω να συνεχίσω το λύκειο, έτσι ώστε μετά να μπορώ να φοιτήσω σε ΙΕΚ για να γίνω σεφ», αναφέρει στην «Κ» τα σχέδιά του, «βέβαια, προϋπόθεση για αυτό είναι να λάβω θετική απάντηση από την Υπηρεσία Ασύλου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT